Heitinga verslagen na verloren bekerfinale: 'De gifbeker moet leeg'

door Gino Haverkamp 420

Bron ESPN

Bron ESPN

John Heitinga is trots op zijn ploeg, ondanks dat de finale van de KNVB Beker na penalty's werd verloren van PSV. De coach van Ajax klinkt voor de camera's van ESPN dan ook wat verslagen. 'Het is gewoon kut', opent hij.

Heitinga heeft een Ajax gezien dat gestreden heeft, maar de kansen die het heeft gekregen niet heeft benut. 'Ze hebben een reactie gegeven en gestreden', verwijst hij naar de 3-0 nederlaag in Eindhoven vorige week. 'De winnaarsmentaliteit was zichtbaar in de eerste helft. Het spel lag veel stil, maar ze kwamen wel voor elkaar op.' In de tweede helft kon Brian Brobbey de 2-0 voor open doel maken, maar miste. 'Dan benut je die kansen niet en wordt het 1-1. Dit gifbeker moet leeg.'

De finale werd ontsierd door vele opstootjes, uitdagingen en overtredingen van zowel Ajacieden als PSV'ers. Heitinga vindt dat het bij een finale horen, zolang het niet te ver ging. 'Dit zijn finales en uiteindelijk wil je die winnen. Van beide kanten werd de grens opgezocht. In de tweede helft slaat de vermoeidheid dan toe, maar in vergelijking met Eindhoven zag ik een ploeg die voor elkaar vocht vandaag.'

Heitinga blij met optreden Brobbey

Brobbey miste uiteindelijk één van de penalty's in de strafschoppenserie. Na ruim 120 minuten voetballen was de tank ook leeg bij hem. De finale laat volgens Heitinga zien dat de spits, doorgaans niet in staat een volle wedstrijd te spelen, wel een heel duel op hoog niveau kan acteren. 'De samenwerking met Dusan (die als nummer 10 speelde, red.) was goed en dat zag je ook een aantal keer, dat Ramalho door wil stappen en we Brobbey vrij krijgen', analyseert Heitinga.

Dat de jonge spits dan een penalty mist, kan Heitinga hem niet kwalijk nemen. 'Je kan niemand wat kwalijk nemen. Ze gaan achter die bal staan en nemen hun verantwoordelijkheid. Ik kan alleen trots zijn op de ploeg met hoe ze voor elkaar gevochten hebben.'