FTM: 'Ajax-directie en RvC deden niets met negatieve scoutingsrapporten in periode Mislintat'

door Jon van Dam 349

FTM: 'Ajax-directie en RvC deden niets met negatieve scoutingsrapporten in periode Mislintat'

door Jon van Dam 349

Laatst geüpdatet

Ondanks dat de scouting van Ajax geen enkele speler bestempelde met een positief advies, hebben Ajax' directie en Raad van Commissarissen in het tijdperk van Sven Mislintat al zijn aankopen goedgekeurd. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money zondagochtend op basis van 27 bronnen binnen en rondom Ajax. Volgens journalist Tom Claessens hield Ajax zijn aandeelhouders voor dat er niets mis was met 'alle checks en balances'.

Naar Mislintat, die tijdens de zomer van 2023 verantwoordelijk was voor het transferbeleid bij Ajax, werd enkele maanden geleden een onderzoek gedaan. In het KPMG-rapport kwam naar voren dat er bij het handelen van de Duitser niet kon worden vastgesteld dat er mogelijk sprake was van belangenverstrengeling. Echter werd het rapport niet gepubliceerd, omdat het 'vertrouwelijke en privacygevoelige informatie' zou bevatten.

Follow the Money schrijft dat die verklaring haaks staat op de uitspraken van financieel directeur Susan Lenderink in november. Alle sleutelposities binnen Ajax zijn voor of tijdens de zomerse transferperiode van 2023 benoemd. Daardoor hebben ‘de normale voetbaltechnische checks en balances niet adequaat gefunctioneerd’, zo valt er te lezen. Het kwam Lenderink onder meer te staan op felle kritiek namens de Vereniging van Effenctenbezitters (VEB).

Mislintat werd bij zijn aanstelling in 2023 benoemd tot titulair directeur, wat inhield dat hij geen tekenbevoegdheid kreeg. Daarmee was Mislintat het enige directielid zonder tekenbevoegdheid. Lenderink, Maurits Hendriks en Menno Geelen waren de andere directieleden in Amsterdam. De Raad van Commissarissen - dat toezicht houdt op de directie - bestond destijds uit voorzitter Pier Eringa, leden Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen. RvC-lid Jan van Halst complementeerde het gezelschap als enige commissaris met voetbalachtergrond.

Aan welke criteria moet een transfer voldoen bij Ajax?

Het aanstellen van Van Halst moet ervoor zorgen dat Mislintat de juiste keuzes maakt binnen de club. Oud-commissaris Theo van Duivenbode legt aan Follow the Money uit dat de scouting van Ajax een positief advies moet geven voordat een transfer kan plaatsvinden. 'Daarnaast moet de transfer financieel haalbaar zijn.’

De eerste haarscheurtjes in de samenwerking tussen Mislintat en de Ajax-top ontstaan als de Duitser Arthur Beck naar voren schuift om de transfer van Eduard Spertsyan naar Ajax af te ronden. Zijn management CAA Stellar is 'stomverbaasd' dat dit de gang van zaken is. De RvC zou niet eens op de hoogte zijn van Becks betrokkenheid bij de onderhandelingen. Uiteindelijk klapt de transfer vanwege de omstreden situatie in Rusland en Oekraïne.

Scoutingsadviezen  worden niet gebruikt door Mislintat

Na een stroeve seizoensstart probeert Mislintat met twaalf aankopen het tij te keren. Opmerkelijk is dat alle spelers negatieve scoutingsadviezen kregen. Twee spelers, Diant Ramaj en Benjamin Tahirović, werden niet eens gescout. Daarnaast had de scouting van Ajax op alle posities betere aanbevelingen geopperd, zo valt er te lezen. Dit kwam ook naar voren in het KPMG-rapport, waarin er werd geconcludeerd dat 'de afstemming met de afdeling scouting, de hoofdtrainer en de voetbalcommissaris slechts beperkt heeft plaatsgevonden'.

Ondanks meerdere 'fouten en feilen in het transferproces' keuren de directie en de RvC alle transfers goed. Elke deal wordt voorzien van de handtekeningen van twee bestuurders en twee commissarissen. Nadat de NOS onthulde dat er mogelijk sprake was van belangenverstrengeling tijdens de transferzomer van 2023, werd Mislintat door Ajax geschorst.

Leen Paape, hoogeleraar corporate governance aan de Nyenrode Business Universiteit, is van mening dat het het eventuele liegen van Lenderink over het toezicht van Mislintat (op de aandeelhoudersvergadering) 'laakbaar' is. ‘Dat verhaal zou moeten zijn afgestemd met de rvc. Als dat niet is gebeurd of het niet klopt, heb je een probleem', zo stelt hij.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.