Dominant Nederlands elftal tankt vertrouwen met ruime zege op IJsland

door Jesse ter Haar 1824

Nederland heeft maandagavond met 4-0 weten te winnen van IJsland. Het betrof de laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het EK in Duitsland en die werd succesvol afgesloten. Zonder Ajacieden Brian Brobbey en Steven Bergwijn was het Nederlands elftal veel te sterk voor het IJsland van invaller Kristian Hlynsson.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

FT | Nederland - IJsland (4-0)

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Nederland, voor Joey Veerman om precies te zijn. De middenvelder schoot van zo’n achttien meter, maar mikte over. Oranje bleef hierna wel gevaarlijk worden, maar door slordigheden in de laatste fase bleven de echte kansen nog achterwege.

Het eerste écht gevaarlijke moment kwam van Memphis Depay. De aanvaller krulde de bal richting de verre hoek, maar de goalie van IJsland kon redden. In de minuten daarna probeerde Nathan Aké het met een kopbal en Memphis zelfs met een omhaal, maar ook zij kenden geen succes.

In de 23ste minuut was het alsnog raak voor Nederland. Veerman legde de bal met gevoel achter de defensie, waar Denzel Drumfies opdook. Hij kopte de bal voor het doel, waar Xavi Simons klaarstond en de bal in het doel kon tikken.

Tien minuten voor rust wist Veerman teamgenoot Dumfries opnieuw te bereiken, maar een vervolg werd ditmaal verhinderd door een IJslandse voet. Voor rust werden Gakpo en Memphis nog gevaarlijk namens Oranje, terwijl IJsland ook eenmaal gevaarlijk werd, maar gescoord werd er niet meer.

Vlak na de thee sneed Oranje alweer door de achterhoede van IJsland heen. Gakpo dook op voor de keeper, maar werd teruggefloten voor buitenspel. Vier minuten na rust kwam Nederland alsnog op 2-0. Het was aanvoerder Virgil van Dijk die hoog kwam en raak wist te koppen.

In de 55ste minuut kwam Oranje voor het eerst goed weg. Tijjani Reijnders stond niet op te letten en werd verrast door een tegenstander in zijn rug, maar die opponent vond geen medespeler voor het doel van het Nederlands elftal. In de fase hierna bleef Nederland de aanval zoeken en werd het ook gevaarlijk, maar de echte kansen ontstonden steeds net niet.

Aan de andere kant van het veld kwam IJsland wel dicht bij een treffer. Stefan Teitur Thordarson haalde eens uit van grote afstand en trof de paal naast doelman Bart Verbruggen. Na een drietal wissels sloeg Oranje in de laatste fase van de wedstrijd voor een derde keer toe. Memphis vond Donyell Malen in de diepte, waarna laatstgenoemde koelbloedig raak schoot in de korte hoek.

Vrijwel meteen hierna viel ook de 4-0, maar die werd afgekeurd. Memphis schoot raak na een voorzet van Jeremie Frimpong, maar Veerman had eerder in de aanval hands gemaakt. In de blessuretijd viel de 4-0 alsnog. Malen werd de diepte in gestuurd, waarna hij eenvoudig breed kon leggen op Ajax-target Wout Weghorst. Hij liep de bal van dicht bij binnen en tekende voor de eindstand.