Branie-special: Edmond Claus geeft uniek kijkje achter de schermen in de Ajax-opleiding

door Thijs Zwagerman 37

Bron Ajax Showtime

Branie-special: Edmond Claus geeft uniek kijkje achter de schermen in de Ajax-opleiding

door Thijs Zwagerman 37

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ook in een interlandweek gaat Branie natuurlijk over Ajax. In de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime schuift Edmond Claus aan als speciale gast bij presentator Menno Pot, Paroolverslaggever Dick Sintenie en Ajax Showtime-jeugdwatcher Thijs Zwagerman om te vertellen over zijn werk als technisch coördinator bovenbouw (O17 en O18) op De Toekomst.

In een uitgebreide aflevering geeft Claus een uniek kijkje achter de schermen van het werk in de jeugdopleiding van Ajax. Welke begeleiding krijgen de oudere Ajaxtalenten zoal? Hoe verloopt de doorstroom vanuit Ajax O18 naar de betaaldvoetbalteams Jong Ajax en Ajax 1? Wat is er de voorbije jaren veranderd in Ajax' werkwijze? Hoe erg is het als een Ajaxjeugdteam verliest van leeftijdgenoten van PSV, Feyenoord of AZ? Hoe problematisch is het dat jonge talenten als Julian Rijkhoff en Prince Aning al ruim voor het einde van hun Ajaxopleiding kozen voor een overstap naar het buitenland? Hoe kijkt Claus naar de prestigieuze UEFA Youth League, waarin Ajax O18 vaak aantreedt tegen aanzienlijk oudere tegenstanders?

Op een kersverse Oranjedebutant als Kenneth Taylor is Claus natuurlijk trots. ‘Zeker als je ook nog jongens als Gravenberch en Timber ziet lopen. En ziet hóe zij zich in Oranje manifesteren.’ En: hoe tevreden is Claus in het algemeen eigenlijk over de doorstroming van talenten naar het eerste team? 'Soms zit er een jaar tussen waarin weinig spelers de stap maken, maar je moet niet inzoomen op zo'n jaar. Hoe de doorstroom verloopt, moet je beoordelen over een langere periode. Dan zie je dat we het dat toch behoorlijk goed doen.’

Branie is dit seizoen elke maandagmiddag rond lunchtijd én op de ochtend na Champions League-duels te beluisteren via Spotify, iTunes en onze website. Luister de nieuwe aflevering nu!

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.