Ajax stort in tegen Heerenveen en verzuimt plek vier over te nemen

door Jon van Dam 7912

Bron AS

Ajax stort in tegen Heerenveen en verzuimt plek vier over te nemen

door Jon van Dam 7912

Bron AS

Laatst geüpdatet

Ajax is er niet in geslaagd de vierde plaats van AZ over te nemen. Op bezoek bij sc Heerenveen wisten de Amsterdammers dat een overwinning genoeg zou zijn voor de vierde plaats. Ajax kwam echter geen moment lekker in de wedstrijd en keek kort na rust tegen een 3-0 achterstand aan. Die kwam het, ondanks twee doelpunten en een bijna-doelpunt in de absolute slotfase, niet meer te boven: 3-2.

Na iets meer dan tien minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Oliver Braude gaf de bal via Brona Sosa voor en Pelle van Amersfoort dook in de rug van Josip Sutalo op. Jorrel Hato hief het buitenspel op en dus kon de kon de spits bij de tweede paal vrij inkoppen. Ook een uitvoerige VAR-check veranderde uiteindelijk niets aan het oordeel van scheidsrechter Danny Makkelie. De 1-0 stond.

Ajax had duidelijk even nodig om zich van die klap te herstellen, terwijl Heerenveen gesterkt door de voorsprong op jacht ging naar meer. Dat kreeg het bijna na een vrije trap die van de lat terugkaatste. Enkele minuten later had Ajax echter plots bijna de 1-1 op het bord gezet. Jordan Henderson stuurde Brian Brobbey diep met een uitstekende lange bal. De aanname van de spits en de aansluitende loopactie van Kristian Hlynsson leken de weg vrij te maken voor de gelijkmaker, maar de IJslander raakte via een tegenstander eveneens de lat en wist ook in de rebound niet te scoren.

Het leek wel een wake-up-call voor de Amsterdammers die plots gevaarlijker werden en beter begonnen te voetballen. Mickey van der Hart werd twee keer aan het werk gezet. Eerst op een poging van Kenneth Taylor laag in de korte hoek en nog meer op een vrije trap van Sosa die richting de kruising draaide. Beide keren stond de doelman met Ajax-verleden echter zijn mannetje en hield hij zijn doel schoon.

Toch slaagden de bezoekers er nog altijd niet in om echt door de Friese verdediging heen te voetballen. Heerenveen oogde in de omschakeling wel dreigend en dat resulteerde na 37 minuten in de 2-0. Weer ontsnapte Van Amersfoort aan de aandacht van de Ajax verdediging. Ditmaal glipte hij langs Hato en uit de rug van Sosa weg. De teruggetrokken voorzet was in twee instanties een prooi voor Ouame Sahraoui. Een vrije trap van Kristian Hlynsson op slag van rust werd door Van der Hart nog uit de hoek getikt. Meer zat er voor Ajax niet in.

John van ’t Schip trachtte in de rust het verschil te maken door Chuba Akpom voor de worstelende Carlos Forbs te brengen, maar het ging voor Ajax al praktisch vanaf de aftrap fout. Sutalo had onder druk een slechte pass op Tristan Gooijer in huis. Die kreeg Sahraoui in het vervolg niet van de bal en de lage voorzet van de linksbuiten werd, na een redding van Ramaj, in de rebound alsnog binnengewerkt door Van Amersfoort.

Dat leek de genadeklap, maar Ajax kwam plots toch terug tot 3-1. Taylor kreeg de bal met wat geluk bij invaller Akpom, die Brobbey bediende. De spits trok voor en zag Pawel Bochniewicz de bal in eigen doel werken. De Amsterdammers wonnen daarna wat vaker een duel, maar echte kansen werden er niet gecreëerd. Akpom kwam het dichtstbij een goal, maar zijn kopbal uit een scherp aangesneden corner van Steven Berghuis mislukte volledig.

Heerenveen bleef lang de meest dreigende ploeg, maar naarmate de wedstrijd vorderede begon de Friese tank toch ook wat leger te raken. Het leverde Ajax iets meer ruimte om te voetballen op. Zo werd Taylor links in de zestienmeter vrijgespeeld en dribbelde Hlynsson zichzelf een weg naar een kanso m uit te halen. Eerstgenoemde had echter net te veel tijd nodig, waardoor zijn schot geblokt kon worden, terwijl de IJslander het Van der Hart in de verre hoek niet moeilijk genoeg kon maken. De grootste kans was voor Brobbey, wiens kopbal uit een hoekschop net naast ging.

De spanning bleef zo in de wedstrijd en keerde even later helemaal terug. Gooijer hield een voorzet van Sosa binnen, toefde zijn tegenstander af en legde terug op Akpom die nu wel scoorde: 3-2. Het lukte Ajax in het vervolg echter te weinig om de druk er bij Heerenveen écht op te krijgen. Waar een Amsterdams slotoffensief in de lijn der verwachting lag, bleef de thuisploeg goed overeind en lag er zelfs enkele keren ruimte in de omschakeling waar niet van werd geprofiteerd.

Diep in de blessuretijd leek de ploeg van Van ’t Schip toch nog een punt uit het vuur te slepen. Uit de carambole viel de bal via een Heerenveenvoet in ieder geval gedeeltelijk over de doellijn. Makkelie en zijn assistent gaven echter geen van beiden een doelpunt. Toen de bal enkele seconden later over de zijlijn ging, kon de VAR ernaar kijken. Die kwam na uitvoerig bestuderen van de beelden echter niet tot een sluitend andere conclusie en dus bleef het oordeel staan: geen doelpunt en dus een nederlaag voor Ajax.

Opstelling sc Heerenveen:

Van der Hart; Braude (Ali 84'), van Beek, Bochniewicz, Köhlert; Haye, Olsson; Walemark (Nunnely 55'), Brouwers, Sahraoui (Tjoe-A-On 89’); van Amersfoort (van Ottele 85').

Wissels sc Heerenveen:

Noppert, Bekkema, Ali, Nunumete, Tjoe-A-On, van Ottele, Van Ee, Webster, Tahiri, Loizou, Nunnely, Karlsbakk.

Opstelling Ajax:

Ramaj; Gooijer, Šutalo, Hato, Sosa; Henderson, Taylor, Hlynsson; Berghuis, Brobbey, Forbs (Akpom 46').

Wissels Ajax:

Rulli, Pasveer, Gaaei, Akpom, Kaplan, Medić, Fitz-Jim, Tahirović, Martha, Banel.

Doelpunten:

1-0 Pelle van Amersfoort (11')

2-0 Osame Sahraoui (38')
3-0 Pelle van Amersfoort (46')
3-1 Pawel Bochniewicz (51', e.d.)
3-2 Chuba Akpom (79')

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.