Ajax scoort drie keer en plaatst zich eenvoudig voor halve finale KNVB Beker

door BadembaBarrie 3169

Ajax heeft zich donderdagavond eenvoudig voor de halve finale van de KNVB Beker geplaatst. Op bezoek bij De Graafschap domineerden de Amsterdammers de wedstrijd ook met een flink gewijzigde basisopstelling. Een simpele 0-2 voorsprong bij rust, kwam in de tweede helft nog wel twee keer in gevaar, maar De Graafschap wist daar niet van te profiteren. Ajax scoorde nog wel een keer en won zo met 0-3.

Vanaf de eerste minuut werd duidelijk wat het wedstrijdbeeld zou worden. Zoals velen verwachtten trok De Graafschap zich ver terug op eigen helft en was het aan Ajax om een gat te vinden in de muur die de Superboeren rond het eigen strafschopgebied optrokken. Daar hadden de Amsterdammers even voor nodig, maar zodra dat gat gevonden werd, was het wel gelijk raak. Basisdebutant Jorrel Hato schatte de loopactie van Brian Brobbey op waarde en stuurde de spits diep. Brobbey had op zijn beurt een goede voorzet op Jorge Sánchez in huis en als een volleerde technicus volleerde de rechtsback de bal met de binnenkant van de voet in de verre hoek.

Zo had Ajax dus een vroege voorsprong te pakken, al had het kort voor de 0-1 ook zomaar achter kunnen komen, want De Graafschap werd in de omschakeling gevaarlijk via Alexander Büttner. De linksback, die een deel van zijn jeugdopleiding in Amsterdam doorliep, zag zijn knal van randje zestien echter geblokt worden. Kort na de 0-1 probeerde ook Camiel Neghli het doel van Remko Pasveer onder vuur te nemen, maar ook hij slaagde er niet in de ervaren goalie aan het werk te zetten. De bal rolde ruim naast.

Ajax ging intussen juist uiterst efficiënt om met de kansen die het kreeg. Het dacht na een kleine twintig minuten op 0-2 te komen, toen Jurriën Timber een voorzet met het hoofd van Davy Klaassen binnenkopte. De aanvoerder van dienst, Dusan Tadic zat voor de verandering een keer op de bank, bleek echter buitenspel te staan. Dat gold weer zo’n vijf minuten later echter allerminst voor Steven Bergwijn toen die door Mohammed Kudus werd aangespeeld op de linkerflank. De aanvaller, al weken naarstig op zoek naar een doelpunt, trok naar binnen en krulde de bal tot zijn eigen grote opluchting fraai in de verre hoek.

Zo had Ajax dus twee echte kansen gehad en daar even zo vaak uit gescoord. Met de veilige marge op zak was er bij de Amsterdammers vervolgens niet heel veel urgentie meer om te scoren, terwijl de stand voor De Graafschap (nog) geen reden was om heel anders te gaan voetballen. Kort voor rust bleek Ajax echter toch in staat om kansen te missen. Eerst vond Kudus Brian Brobbey in een uitbraak. Oog in oog met Hidde Jurjus, schoot de spits de bal echter tegen de keeper aan. Op slag van rust waren de rollen omgedraaid en legde Brobbey de bal met zijn hoofd goed klaar voor Kudus. De Ghanees wist het leerwerk in de stuit echter net niet goed genoeg te raken en dus kon Jurjus opnieuw redden. Brobbey tikte de bal daarna nog wel binnen, maar stond buitenspel.

In zekere zin werd het de wedstrijd van de afgekeurde doelpunten. Nadat Ajax het feest al tweemaal verpest zag worden door de vlag van de assistent, werd De Graafschap kort na rust met datzelfde lot geconfronteerd. Camiel Neghli tikte een voorzet vanaf rechts binnen, maar bleek dat vanuit buitenspelpositie te doen. De VAR had even nodig om het vlagsignaal van de assistent te bevestigen, maar na enkele herhalingen werd het doelpunt inderdaad afgekeurd.

Toch bleef de thuisploeg enigszins in de wedstrijd, doordat Ajax niet doordrukte. Van echte Amsterdamse kansen was in het eerste deel van de tweede helft namelijk geen sprake en dus schrok het hele stadion een beetje wakker toen Joel Valencia na een enigszins van richting veranderde pass plots in de zestien opdook, met ruimte om uit te halen.

Het moment was typerend voor de tweede helft. In plaats van de veilige marge uit te breiden tot een zekere, leek Ajax wat in slaap te zijn gesukkeld. Om te zeggen dat De Graafschap daardoor bloed rook, zou een overstatement zijn. De Superboeren kregen verspreid over de tweede helft echter wel enkele grote kansen, want naast de poging van Valencia, kreeg ook Giovanni Korte een aardige mogelijkheid om de spanning in het duel terug te brengen. De invaller stond na een voorzet van Büttner ineens helemaal vrij in de zestien, maar kwam wonderbaarlijk genoeg niet tot een schot en stelde Bassey zo in staat om er een corner van te maken.

Intussen had aan Ajax’ zijde Bergwijn het door hem zo naarstig gezochte doelpunt dus eindelijk te pakken, maar wilde Brobbey zijn naam duidelijk ook nog wel op het scorebord zetten. Toen hij uit een corner op de paal kopte, leek het voor hem in dat opzicht een frustrerende avond te worden. Oud-ploeggenoot en -Ajacied Rio Hillen bleek echter bereid om de spits een handje te helpen. Onder lichte druk van Kudus speelde hij de bal vol in de voeten van Brobbey. Met Jurjus uit positie kon hij eenvoudig de 0-3 binnenschieten en zo ook zijn avond nog wat persoonlijke glans geven.

Via invaller Kian Fitz-Jim en Kudus kreeg Ajax daarna ook nog aardige kansen op een vierde treffer. Eerstgenoemde schoot met links echter hard naast, terwijl Kudus van dichtbij op Jurjus stuitte. Ajax won zodoende met 0-3 en weet zich geplaatst voor de halve finale. Daarin wacht Feyenoord, PSV of stuntploeg Spakenburg, dat eerder in de kwartfinale FC Utrecht uitschakelde.