Ajax O18 en O16 kennen succesvolle avond en bekeren verder

door Jesse ter Haar 33

Ajax Onder 18 en Onder 16 hebben dinsdag een succesvolle voetbalavond beleefd. De talenten uit Amsterdam namen het in bekerwedstrijden op tegen de leeftijdsgenoten van respectievelijk FC Groningen en AFC en wonnen in beide gevallen.

FT | Ajax O18 - FC Groningen O18 (3-0)

Ajax O18 kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Don O'niel speelde de bal naar Skye Vink, die met een schuiver de verre hoek probeerde te vinden. De FC Groningen-doelman stak daar echter een stokje voor. Waar Ajax de eerste kans kreeg, begon FC Groningen brutaal aan het duel in Amsterdam. De bezoekers kregen geen echt grote kansen, maar kwamen wel een aantal keer gevaarlijk in de buurt van doelman Paul Reverson.

Vlak voordat het eerste halfuur was afgelopen, had Ajax O18 een goedlopende aanval. Damián van der Vaart legde de bal - achter het standbeen langs - klaar op de rand van het zestienmetergebied. Daar stond Kayden Wolff, die zijn poging zag worden gekeerd door de doelman van FC Groningen. Drie minuten later was het wél raak voor Ajax O18. Na een langlopende aanval kwam de bal in het strafschopgebied aan bij O'niel. Hij schoot hard in de korte hoek. Uiteindelijk viel de bal via de handen van de keeper én de onderkant van de lat binnen.

Na 37 minuten kreeg Wolff nog een grote schietkans van net binnen het strafschopgebied. De Ajacied schoot met zijn linkerbeen recht op de keeper af. Kort daarna viel het tweede doelpunt van de Amsterdammers alsnog. O'niel won een kopduel op het middenveld en speelde Vink tussen twee verdedigers aan. De Ajax-spits bleef koel, kapte zijn tegenstander uit en schoot keurig binnen. Vlak voor rust gaf Vink nog een perfecte voorzet op het hoofd van Wolff, maar laatstgenoemde kopte recht in de handen van de doelman en vergat zo de 3-0 te maken.

Na de rust gebeurde er beduidend minder in Amsterdam. Vijf minute na de thee kwam FC Groningen bijna terug in wedstrijd door gevaarlijke balverlies van Lucas Jetten, maar de aanvoerder ontsnapte door een misser van de spits van de tegenpartij. De eerstvolgende kans was opnieuw voor de bezoekers. Ditmaal ging Reverson in de fout, waarna er al snel een poging van FC Groningen volgde. De goalie was uit positie, maar zag de bal tot zijn geluk naast het doel van de Amsterdammers verdwijnen.

Weinig noemenswaardige momenten van Amsterdamse kant ontstonden er niet in het tweede bedrijf. Ruim tien minuten voor tijd probeerde invaller Rayane Bounida het middels een vrije trap, maar hij zag zijn poging gekeerd worden door de keeper van FC Groningen. Even later was het alsnog raak voor de 3-0. Op aangeven van Shedrach Ebite kwam O'niel in een één-tegen-één duel met een verdediger van FC Groningen. Hij voerde enkele scharen uit, om de bal vervolgens binnen te schieten. Met de 3-0 was het gedaan in Amsterdam.

Opstelling Ajax O18:

Reverson; Van de Pavert, Henry, Janse, Jetten (Alders 57'); Appiah, Peters (Gorter 71'), O'niel; Van der Vaart (Bounida 46'), Vink (Ebite 46'), Wolff (Ugwu 80').

Wissels Ajax O18:

Schreuder, Ugwu, Alders, Bounida, Gorter, Ebite, Verschuren.

1-0 Don O'niel (32')
2-0 Skye Vink (40')
3-0 Don O'niel (90+3')

FT | AFC O16 - Ajax O16 (2-3)

Al na tien seconden schoot Ajax O16 voor het eerst richting het doel van de tegenstander. Luka Vieillevoye kreeg een afvallende bal voor zijn voeten en haalde uit, maar hij schoot recht op de doelman af. De openingsfase was duidelijk voor de Amsterdammers, maar echt grote kansen ontstonden er verder niet. Na een kwartier hoopte Ajax een strafschopgebied te krijgen toen Jivayno Zinhagel over het been van zijn directe tegenstander ging, maar de scheidsrechter - die nog rond de middenlijn liep - wuifde het weg.

In de periode rond de 25ste minuut kregen beide ploegen een kans. Eerst was het AFC, dat vanaf de rechterkant op doel schoot maar de bal voorlangs zag hobbelen. Even daarna was het Hasan Ayyildiz die namens Ajax op doel schoot vanaf de rand van het strafschopgebied, maar ook zijn poging verdween uiteindelijk naast. Voor rust kreeg de uitploeg nog twee kansen via Ayyildiz en Levi Acheampong, maar in beide gevallen greep de AFC-goalie in. Zodoende bleef het 0-0 bij rust.

Waar Ajax in de eerste helft al snel het doel bestookte, deed AFC dat in de tweede helft. De ploeg werd gevaarlijk vanaf de linkerkant, maar de bal belandde uiteindelijk in de handen van doelman Mark Engel. Hierna gebeurde er even niets meer, totdat Miguel João da Silva in de 55ste minuut doel trof. De grensrechter stak, nadat João da Silva de bal in het doel schoof, zijn vlag in de lucht voor buitenspel, maar de scheidsrechter overrulede hem en kende het doelpunt toe.

Lang kon Ajax O16 niet van de voorsprong genieten, want een minuut later stond de gelijkmaker alweer op het scorebord. Uit een corner kwam AFC op gelijke hoogte. Het duurde tot de 66ste totdat Ajax de voorsprong weer wist te herstellen. Acheampong kreeg een vrije trap te nemen en deed dat met verve. Hij krulde de bal op schitterende wijze in de linkerbovenhoek. Enkele minuten later leek Ajax de wedstrijd in het slot te gooien, toen Tyrese Teuwsen na een fout van de tegenstander alleen op de goalie af kon. Hij bleef rustig en werkte de bal vakkundig binnen. Nadat diezelfde Teuwsen even later een grote kans miste, kwam AFC in de absolute slotfase nog terug in de wedstrijd, maar verder dan dat kwam het niet: 2-3.