Ajax O17 boekt monsterzege op PEC Zwolle; Ajax O15 de sterkste in mini-Klassieker

door Timo Suur 53

Dit was het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 18 mei. Ajax O15 heeft de mini-Klassieker in Rotterdam met 2-3 weten te winnen, terwijl Ajax O16 met 1-3 won van NAC Breda O16. Ajax O17 boekte op Sportpark de Toekomst een 8-1 zege op de leeftijdsgenoten van PEC Zwolle.

12.00 uur | Feyenoord O15 - Ajax O15 (2-3)

Ajax O15 heeft zaterdagmiddag een 2-3 overwinning geboekt op Feyenoord O15. De Amsterdammers speelden een uitstekende eerste helft, maar het werd in de slotfase alsnog spannend in Rotterdam. De doelpunten aan Amsterdamse zijde werden gemaakt door Jeshurun Simeon, Nafairon Landvreugd en Jivayno Zinhagel.

Al in de tweede minuut kreeg de thuisploeg een grote kans op de openingstreffer. Een schot uit de tweede lijn werd gekraakt en viel voor de voeten van een Feyenoorder, die van dichtbij op de voeten van Ajax-doelman Guus Olgers schoot. Er volgden twee grote kansen voor Ajax O15 via Tim de Koning en Simeon. Laatstgenoemde schoof de bal net naast na een lage voorzet van Zinhagel, terwijl De Koning vanuit kansrijke positie op de handen van de Feyenoord-doelman schoot, nadat hij de bal kon oppikken en langs twee tegenstanders snelde.

Vervolgens ging het hard in Rotterdam. In de achttiende minuut opende Simeon de score na een prachtige lange pass van Abdellah Ouazane. Twee minuten later was het alweer raak voor de bezoekers. Zinhagel speelde twee tegenstanders zoek en gaf de bal voor op Landvreugd, die de bal controleerde en overtuigend in de verre hoek raak schoot.

In het restant van de eerste helft bleef Ajax O15 kort op de tegenstanders zitten en er werden verschillende mogelijkheden gecreëerd, maar echte grote kansen bleven uit. Landvreugd zag een schot gekraakt worden en Zinhagel schoot de bal in tweede instantie tegen de rug van een tegenstander aan. Vlak voor rust was de Amsterdamse storm een beetje gaan liggen en werd Feyenoord O15 gevaarlijker. Dit resulteerde in de 1-2. Een voorzet vanaf links werd vlak voor het rustsignaal binnengeschoten in de verre hoek.

Aan het begin van de tweede helft nam Ajax O15 weer het heft in handen. Nadat Zinhagel al snel een kans kreeg op de 1-3 was het in de tweede minuut na rust alweer raak voor de aanvaller. Hij slalomde tussen de verdedigers door en schoot via de binnenkant van de paal raak. Na ruim een uur was Zinhagel dicht bij zijn tweede treffer van de middag. Hij sneed naar binnen en zag zijn inzet met zijn linkerbeen via de binnenkant van de paal uit het doel gaan.

Ajax-doelman Olgers wist in de 64ste minuut met een goede redding de 2-3 te voorkomen. Een Feyenoorder schoot vanaf de rand van het strafschopgebied, maar de goalie tikte de bal over zijn doel. Een kleine tien minuten voor het eindsignaal maakte de thuisploeg alsnog de aansluitingstreffer via een penalty. Oliver Nieboer haalde zijn verdediger neer op de achterlijn en zag vervolgens dat de strafschop overtuigend tegen de touwen werd geschoten. Olgers koos de verkeerde hoek. In de absolute slotfase was Ajax O15 nog dicht bij de 2-4, maar Simeon schoot hard op de paal, nadat hij zich vrijspeelde van zijn tegenstander.

Opstelling Ajax O15:

Olgers; Nieboer, Peters, Veenbergen; Ouazane, Talai, Newstead (62' Viellevoye), De Koning; Landvreugd (73' Gomes Fereira), Simeon, Zinhagel.

Wissels Ajax O15:

Van der Wijst, Gomes Fereira, Koelewijn, Laghmich, Vieillevoye, Wooter, Tarvajärvi, Rakdou.

0-1 Jeshurun Simeon (18')
0-2 Nafairon Landvreugd (20')
1-2 Feyenoord O15 (40+1')
1-3 Jivayno Zinhagel (47')
2-3 Feyenoord O15 (77', pen.)

FT | Ajax O17 - PEC Zwolle O17 (8-1)

Ajax O17 heeft een monsterzege weten te boeken op de leeftijdsgenoten van PEC Zwolle, de hekkensluiter van de competitie. Op Sportpark de Toekomst werden de bezoekers op een 8-1 nederlaag getrakteerd. Rayane Bounida en invaller Emre Ünüvar scoorden allebei tweemaal.

Na ruim tien minuten kreeg Levi Acheampong de eerste mogelijkheid voor de openingstreffer. Hij kreeg de bal van Sanyika Bergtop, maar zag vervolgens zijn inzet over het doel heen gaan. Nadat PEC Zwolle O17 twee kansjes kreeg, was het Bendeguz Kovacs die de 1-0 maakte voor de thuisploeg. Haniël Pereira da Gama zette vanaf eigen helft een versnelling in en hij bereikte het vijandelijke strafshopgebied. Daar aangekomen speelde hij de bal af op de Hongaar, die de 1-0 tegen de touwen schoot.

In de 21ste minuut kregen de bezoekers een grote kans op de gelijkmaker. Een poging van dichtbij werd echter naast het doel gemikt. Met 31 minuten op de klok zorgde Bounida voor de 2-0 voorsprong. Zijn schot was te machtig voor de doelman van PEC Zwolle O17. Ook in de 36ste minuut wisten de bezoekers een grote kans niet om te zetten in een doelpunt. Oog-in-oog met Ajax-doelman Aymean El Hani werd de bal recht op de doelman geschoten.

Vlak voor rust wist Ajax O17 nog twee keer toe te slaan. Eerst was het invaller Mechrouh die zijn tegenstander passeerde en op de achterlijn een lage voorzet gaf op de vrijstaande Luca Messori. Laatstgenoemde kon de bal simpel in het doel schieten: 3-0. Ook in de blessuretijd van de eerste helft was het nog een keer raak via Bounida. Hij kapte zijn tegenstander twee keer uit op de rand van het strafschopgebied. Vervolgens haalde hij uit met zijn linkerbeen en schoot hij de bal in de rechterbovenhoek. Hiermee werd de ruststand door de Belg op 4-0 gezet.

Ook vroeg in de tweede helft kreeg PEC Zwolle een grote kans op een doelpunt. De bezoekers kregen een vrije schietkans in het strafschopgebied, maar ze gingen er onzorgvuldig mee om en de inzet werd gekeerd door El Hani. Met precies een uur op de klok kopte invaller Aaron Bouwman de 5-0 binnen uit een hoekschop, nadat de doelman van PEC Zwolle O17 helemaal mis zat. Zeven minuten later mocht Sean Steur de 6-0 aantekenen. Oog in oog met de doelman verprutste hij zijn eerste kans nog, maar hierna kreeg hij een tweede kans aangereikt door geklungel van de Zwolse defensie. De tweede kans liet Steur niet onbenut.

PEC Zwolle O17 beet daarna een keer op fraaie wijze van zich af. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot een speler van de bezoekers de bal in de rechterbovenhoek. Hierna was het weer de beurt aan Ajax. Invaller Jonas Veltman gaf de bal slim mee aan de eveneens ingevallen Ünüvar, die besloot om zelf uit te halen vanuit een moeilijke hoek. Deze beslissing bleek een juist, want de bal verdween snoeihard tegen de touwen: 7-1.

Vier minuten na de 7-1 mocht Ünüvar zijn tweede van de middag maken. Ditmaal gaf invaller Bashan Enoh de bal mee aan de spits, die nu voor de verre hoek koos en de Zwolse doelman kansloos liet: 8-1. Dit bleek het slotakkoord van de wedstrijd te zijn. Ajax O17 kent zodoende een goede generale repetitie voor de bekerfinale van volgende week.

El Hani; Bergtop, Van der Lans, Amour (46' Bouwman), Pereira da Gama; Johnson (63' Enoh), Bounida (46' Ünüvar), Steur; Messori (72' Veltman), Kovacs (63' De Koning), Acheampong (42' Mechrouh).

Van der Velde, Bouwman, Enoh, Mechrouh, Ünüvar, Veltman, De Koning.

1-0 Bendeguz Kovacs (17')
2-0 Rayane Bounida (31')
3-0 Luca Messori (45')
4-0 Rayane Bounida (45+1')
5-0 Aaron Bouwman (60')
6-0 Sean Steur (67')
6-1 PEC Zwolle O17 (73')
7-1 Emre Ünüvar (81')