Ajax O15 gaat ondanks kleine opleving hard onderuit tegen ADO Den Haag O15

door Jesse ter Haar 43

Ajax O15 is dinsdagavond hard onderuitgegaan tegen de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag. Voorafgaand aan het duel stonden de Amsterdammers op een zesde plek en nog drie punten voor op de tegenstander van dinsdag, maar van die voorsprong op de ranglijst is niets meer over.

Het duel moest eerder worden verplaatst omdat Ajax in april meedeed aan een toernooi in Marokko toen deze wedstrijd op de planning stond. Afgelopen week waren er jeugdinterlands, waardoor het duel naar dinsdagavond is verplaatst. In overleg zijn de clubs tot het besluit gekomen dat dit duel in Den Haag wordt gespeeld, dit had verschillende redenen.

FT | Ajax O15 - ADO Den Haag O15 (1-5)

Dinsdagavond begon de wedstrijd dramatisch voor Ajax O15. Al binnen twee minuten kwam de ploeg uit Den Haag op voorsprong. Tot overmaat van ramp stond het drie minuten later zelfs als 0-2. Middels een steekpass kon een speler van ADO Den Haag vrij op het doel van Guus Olgers af. De Ajax-goalie kwam nog uit, maar zag de bal middels een lob over zich heen gaan en in het doel belanden.

Het eerste schot van Ajax kwam in de achtste minuut. Jeshurun Simeon passeerde zijn directe tegenstander op de achterlijn en schoot vervolgens uit een moeilijke hoek. Die hoek bleek te moeilijk, want de bal werd tegengehouden.

In de fase hierna gebeurde er weinig in Den Haag. Ajax kreeg iets meer grip op de wedstrijd dan in de openingsfase, maar kansen werden er nauwelijks gecreëerd. In de 27ste echter, was het ADO Den Haag dat de derde treffer van de wedstrijd maakte. Olgers schatte een bal vanaf de zijkant verkeerd in en zat mis. Een speler van ADO Den Haag was mede daardoor in staat de bal in een leeg doel te koppen.

Het ging van kwaad tot erger voor de Amsterdammers, want vier minuten later viel ook de 0-4. ADO Den Haag ging in de aanval en de talenten van Ajax konden het niet bijbenen. Opnieuw zag Olgers een tegenstander voor zijn neus verschijnen en opnieuw kon hij de inzet niet keren. Daarmee was het nog niet gedaan, want ook de vijfde treffer viel nog voor rust. Een voorzet belandde via het hoofd van een Ajacied voor het doel, waarna de bal met een volley tegen de touwen werd geschoten en de ruststand op 0-5 werd bepaald.

Ajax O15 speelt betere tweede helft

Kort na rust kwam Ajax bijna terug in de wedstrijd. Abdellah Ouazane kreeg een vrije kopkans, maar kopte de bal recht op de keeper. Imran Talai werd nog kansrijk in de rebound, maar ook hij kreeg hem er niet in. Even daarna had Ajax O15 opnieuw moeten scoren, ditmaal via Simeon. Hij ging alleen op de doelman van de tegenstander af, maar schoof de bal voor het doel langs.

Na ruim vijftig minuten spelen werd de Amsterdammers een strafschop ontnomen. Nafairon Landvreugd werd naar de grond gewerkt in het strafschopgebied van ADO Den Haag, maar kreeg geen strafschop van de scheidsrechter van dienst. Even leek Ajax binnen een minuut alsnog de 1-5 te gaan maken, maar een lob van Landvreugd werd nog net over de lat getikt.

Ajax had de wedstrijd na de rust wel beter in handen en dat leidde geregeld tot kansen. Het schortte echter aan effectiviteit bij de talenten uit Amsterdam. Na bijna een uur ontstond er een mogelijkheid voor Rocke Wooter, maar hij schoot de bal wild over het doel van de tegenstander.

In de 70ste minuut was het dan eindelijk raak. De Amsterdammers kregen een strafschop, al leek men daar een portie geluk bij te hebben, want de overtreding leek buiten het strafschopgebied. Evengoed ging Tim de Koning achter de bal staan en hij deed iets terug namens zijn ploeg. Waar er nog even hoop op meer eer zal zijn geweest, kwam Ajax O15 niet verder dan één doelpunt. ADO Den Haag was met 1-5 te sterk.