Ajax kent vele kortlopende contracten: dreigt een Amsterdamse leegloop?

door Bart Veenstra 285

Bron Ajax Showtime

Ajax kent vele kortlopende contracten: dreigt een Amsterdamse leegloop?

door Bart Veenstra 285

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax moet rekening houden met een forse leegloop in de aankomende zomerse transferperiode. Veel spelers beschikken over een aflopend contract, terwijl er ook veel spelers een contract hebben tot de zomer van 2023. Directeur voetbalzaken Marc Overmars en technisch manager Gerry Hamstra hebben tot die periode nog de tijd om enkele contracten te verlengen.

Het aantal direct aflopende contracten is bij het eerste elftal Ajax dit seizoen een stuk hoger dan een jaar geleden. Vorig seizoen liepen alleen de ervaren krachten Maarten Stekelenburg en Klaas-Jan Huntelaar uit hun contract. Dit jaar beschikken zes spelers, waarvan één huurling, uit de A-selectie over een aflopend contract.

2022

Meerdere spelers hebben een contract dat loopt tot de zomer van 2022. De kans is dan ook groot dat deze spelers over enkele maanden transfervrij vertrekken bij Ajax. Uit het eerste elftal kunnen dat er zes zijn, al mag je de van RB Leipzig gehuurde Brian Brobbey niet echt meetellen.

Wel kan het zomaar zo zijn dat Ajax in de zomer twee keepers uit de A-selectie kwijtraakt. Dat André Onana naar Internazionale vertrekt, is inmiddels geen geheim meer. Ook Maarten Stekelenburg beschikt over een aflopend contract. De doelman, die al vrijwel het gehele seizoen aan de kant staat met een blessure, moet vooralsnog afwachten of Ajax hem een nieuwe verbintenis gunt.

Ook Noussair Mazraoui lijkt op weg naar de uitgang. De speler, die in de afgelopen zomer zaakwaarnemer Mustapha Nakhli inruilde voor Mino Raiola, beschikt over een aflopend contract en de kans dat de rechtsback zijn contract bij Ajax nog gaat verlengen wordt met de week kleiner. Raiola gaf enkele weken geleden aan dat er sprake is van 'een moeilijke situatie'. 'Maar niets is uitgesloten. Er zijn verschillen in mening over de financiële status.'

Zakaria Labyad beschikt eveneens over een aflopend contract. De middenvelder komt nauwelijks in actie en om die reden lijkt een transfervrij vertrek in de zomer een logisch vervolg.

Danilo Pereira beschikt eveneens over een aflopend contract in Amsterdam. De Braziliaan zit veelal op de bank en weet dat de concurrentie er met de komst van Brobbey niet minder op is geworden. In de media wordt hij gelinkt aan een tijdelijke overgang naar Vitesse. Wellicht volgt ook voor hem in de zomer een transfervrij vertrek.

Ook bij Jong Ajax zijn er meerdere spelers met een aflopend contract. De meest opvallende naam in dit rijtje is die van Youri Regeer. De rechtsback, die van origine middenvelder is, is aanvoerder van Jong Ajax en maakte onlangs zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. Bovendien was hij mee op trainingskamp naar Portugal. Gezien zijn ontwikkeling zou een contractverlenging dan ook logisch zijn en Ajax Showtime weet dat het talent inmiddels bijna rond is met Ajax over een nieuw contract.

Aflopende contracten in 2022:

Maarten Stekelenburg
André Onana
Noussair Mazraoui
Zakaria Labyad
Danilo Pereira
Brian Brobbey

Joey Roggeveen
Nordin Musampa
Calvin Raatsie
Steven van der Sloot
Youri Regeer
Gibson Yah
Rio Hillen
Julius Dirksen

2023

De zomer van 2023 lijkt op dit moment nog ver weg, maar ook voor deze spelers breken mogelijk spannende tijden aan. Immers: als Ajax nog iets aan deze spelers wil verdienen, is een transfer in de aankomende zomer of in het uiterste geval in de wintertransferperiode van volgend jaar de enige mogelijkheid.

De meest opvallende naam in dit rijtje is de naam van Ryan Gravenberch. De laatste berichten zijn dat Ajax en het kamp-Gravenberch nog wel met elkaar in gesprek zijn, al zouden die gesprekken niet heel soepel verlopen. De talentvolle middenvelder kan rekenen op veel belangstelling vanuit het buitenland en dat zou het maken van een beslissing moeilijker maken. Ajax-watcher Mike Verweij van De Telegraaf liet onlangs nog weten dat het kamp-Gravenberch Ajax wil achterlaten met een transfersom. 'Als hij niet bijtekent, vertrekt hij in de zomer.'

Ook Daley Blind heeft een contract tot medio 2023. De ervaren verdediger, die ook als middenvelder uit de voeten kan, gaf al meerdere malen aan niet uit te sluiten zijn carrière bij Ajax te willen afsluiten. Wel wil hij van waarde blijven voor de Amsterdamse club. Een structurele plaats op de bank ziet hij niet zitten en om die reden is een overgang naar een (buitenlandse) club niet geheel uitgesloten.

Onder de aflopende contracten staan ook enkele spelers die op de nominatie staan om een transfer te maken. Onder hen Nicolás Tagliafico, Sean Klaiber, Victor Jensen en David Neres. Ajax wilde Tagliafico, Klaiber en Neres eigenlijk in de afgelopen zomer al verkopen, maar transfers bleven uit. In de zomer heeft Ajax - wil het een transfersom aan deze spelers overhouden - de laatste kans om nog iets aan deze spelers te verdienen. Jensen (21) gaf onlangs aan dat hij meer op het hoogste niveau wil spelen en zodoende lijkt ook hij te vertrekken. Onder meer Rosenborg BK en Malmö FF zouden Jensen graag willen inlijven.

Tot het lijstje van aflopende contracten in 2023 behoren ook enkele spelers die bij Ajax 1 op de deur kloppen. Zo behoorden Charlie Setford, Naci Ünüvar, Kristian Hlynsson en Amourricho van Axel Dongen tot de selectie voor het trainingskamp in Portugal en hebben zij allen een in 2023 aflopend contract.

Aflopende contracten in 2023:

Remko Pasveer
Daley Blind
Nicolás Tagliafico
Sean Klaiber
Ryan Gravenberch
Victor Jensen
David Neres

Charlie Setford
Liam van Gelderen
Enric Llansana
Terrence Douglas
Sontje Hansen
Anass Salah-Eddine
Naci Ünüvar
Kristian Hlynsson
Amourricho van Axel Dongen

Eskild Dall
Jeppe Kjaer Jensen
Olivier Aertssen

2024

Ajax hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken om de spelers die tot 2024 vastliggen, al zal de club ook niet te lang kunnen wachten met het aanbieden van nieuwe contracten aan deze groep spelers. In de afgelopen periode slaagde Ajax er met meerdere spelers niet in om eruit te komen wat betreft een contractverlenging. Daarnaast gingen min of meer geplande transfers niet door, waardoor er nu ook spelers zijn met een (bijna) aflopend contract en een gedaalde transferwaarde.

Met Jurriën Timber heeft Ajax op dit moment goud in handen. De centrale verdediger ligt nog vast tot de zomer van 2024 en vooralsnog is zijn contractsituatie 'goed'. Een nieuwe en verbeterde aanbieding binnen nu en enkele maanden zou gezien de stormachtige ontwikkeling van Timber echter niet meer dan logisch zijn.

Ook middenvelder Davy Klaassen beschikt over een contract dat loopt tot de zomer van 2024. Klaassen is dit seizoen op de bank beland, al laat hij zich daar niet gek door maken. 'Blijf rustig als het even niet gaat zoals je gehoopt of verwacht had. Een carrière kent soms dieptepunten. Daar moet je mee kunnen omgaan. Rustig blijven is het enige juiste', zei hij laatst tegenover Ajax Life.

Spijt van zijn terugkeer naar Ajax heeft Klaassen dan ook allerminst. 'Ajax blijft voor mij altijd speciaal en ik wilde spelen op een hoger niveau. De Eredivisie is dat misschien niet, maar de trainingen bij Ajax zijn van een hoger niveau dan bij Everton of Werder Bremen.'

Kenneth Taylor beschikt eveneens over een contract tot de zomer van 2024. De middenvelder zal hopen op meer speeltijd in Amsterdam. Taylor hikt al zo'n twee jaar tegen het eerste elftal aan, maar écht doorgebroken is hij nog niet. Dusan Tadić (33) heeft eveneens een contract tot medio 2024 bij Ajax. De aanvoerder is tegen het einde van zijn contract 35 jaar oud en zodoende zal Ajax voorlopig geen haast hebben met een contractverlenging. Bovendien staat Tadić, voor nu, vanaf de zomer van 2024 tot de zomer van 2027 onder contract als (jeugd-)trainer bij Ajax.

Aflopende contracten in 2024:

Jurriën Timber
Kenneth Taylor
Davy Klaassen
Dusan Tadić

Donny Warmerdam
Youri Baas
Kian Fitz-Jim
Ar'jany Martha
Giovanni
Christian Rasmussen

Gabriel Misehouy
Tristan Gooijer
Yoram Boerhout
Tom de Graaff
Oualid Agougil
Silvano Vos
Sten Kremers
Diyae Jermoumi
Mateja Milovanovic

2025

Liefst negen spelers uit de A-selectie van Ajax hebben een contract dat loopt tot de zomer van 2025. Onder deze groep spelers behoren enkele spelers met een behoorlijke (potentiële) transferwaarde. Zo zou Ajax in de toekomst flinke transfersommen kunnen verwachten voor Perr Schuurs, Lisandro Martínez, Devyne Rensch, Edson Álvarez, Mohammed Kudus en Antony. Ook de talentvolle Jay Gorter staat tot 2025 onder contract, al zal de goalie zijn waarde in Ajax 1 nog wel moeten bewijzen.

Ook Steven Berghuis en Sébastien Haller hebben een contract tot 2025. Berghuis voelt zich op zijn plaats bij Ajax en de aanvallende middenvelder lijkt de komende jaren dan ook deel uit te maken van de A-selectie van de club. Gezien die omstandigheden lijkt het dan ook, al weet je het nooit in de voetballerij, onwaarschijnlijk dat Ajax enorme winst gaat boeken op Berghuis. De creatieveling is in de zomer van 2025 namelijk 33 jaar oud.

Haller werd een jaar geleden voor 22,5 miljoen euro overgenomen van West Ham United. De spits lijkt op zijn plek bij Ajax, zeker in de Champions League. Er zou belangstelling zijn vanuit Borussia Dortmund, al zal Ajax Haller niet makkelijk laten gaan. Ajax zal vermoedelijk meer spelers kwijtraken in de zomer en de club zal ook enige continuïteit willen bewaren. Aan de andere kant: kan Ajax een enorm hoog bod van een buitenlandse club afslaan?

Aflopende contracten in 2025:

Jay Gorter
Perr Schuurs
Lisandro Martínez
Devyne Rensch
Edson Álvarez
Mohammed Kudus
Steven Berghuis
Sébastien Haller
Antony

2026

Bij Ajax is er op dit moment één speler met een contract tot de zomer van 2026: Mohamed Daramy. De Deense aanvaller, die in de afgelopen zomer overkwam van FC Kopenhagen, heeft in zijn eerste halfjaar bij Ajax nog niet geheel kunnen overtuigen. Mogelijk dat Daramy, na een halfjaar wennen bij Ajax en in Amsterdam, een betere tweede seizoenshelft tegemoet gaat.

Aflopend contract in 2026:

Mohamed Daramy

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties