Aflopende contracten Ajax: Overmars moet keuzes maken

door BartVeenstra 60

Aflopende contracten Ajax: Overmars moet keuzes maken

door BartVeenstra 60

Laatst geüpdatet

Richting het einde van het seizoen zal directeur voetbalzaken Marc Overmars enkele knopen moeten doorhakken. Zo lopen er heel wat contracten in de aankomende zomer (2021) af, terwijl er ook wat spelers een contract hebben dat loopt tot medio 2022.

2021

Van het eerste elftal van Ajax kent de club twee aflopende contracten. Maarten Stekelenburg tekende in de afgelopen zomer een contract voor één jaar en is in Amsterdam nu reserve-doelman. Onlangs mocht Kjell Scherpen opdraven in de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht (5-4) en om die reden zal Stekelenburg mogelijk twijfelen over het verlengen van zijn contract. Wat betreft Klaas-Jan Huntelaar lijkt het zeker: de spits stopt na dit seizoen met profvoetbal.

De meeste aflopende contracten bij Ajax zijn die van spelers van Jong Ajax. De meest in het oog springende naam is die van Brian Brobbey. De spits heeft nog altijd de intentie om bij Ajax te blijven en tekent in januari waarschijnlijk een nieuw contract.

Aflopende contracten in 2021:

Maarten Stekelenburg
Klaas-Jan Huntelaar

Nick Hengelman
Daan Reiziger
Enric Llansana
Neraysho Kasanwirjo
Quinten Timber
Anass Salah-Eddine
Brian Brobbey
Jaymillio Pinas
Tunahan Tasci

2022

De zomer van 2022 lijkt nog ver weg, maar Overmars zal over de spelers met contracten tot deze zomer ook snel een beslissing moeten maken. Immers, speler met een contract van slechts één jaar leveren minder geld op. Een speler met een in 2022 aflopend contract is Daley Blind. De ervaren verdediger gaf aan te wachten op Ajax en open te staan voor een langer verblijf. 'Laat duidelijk zijn dat ik het hier heel erg naar mijn zin heb en wie weet sluit ik hier wel af. Dat ligt ook aan Ajax natuurlijk. Ik doe geen beloftes', aldus de verdediger.

Ook André Onana beschikt over een aflopend contract. De goalie zou graag eens een transfer maken naar een buitenlandse topclub, maar het is voor hem absoluut geen straf om bij Ajax te blijven. 'Het is voor mij een grote eer om onderdeel te zijn van deze club en de eerste keeper uit Kameroen te zijn die hier speelt. Ik ben Ajax dankbaar en hoop in de toekomst veel te winnen.'

Verder sprak ook Perr Schuurs onlangs over zijn toekomst. De verdediger staat in de belangstelling van enkele clubs uit het buitenland, onder meer Liverpool wordt geregeld genoemd, maar zelf blijft hij liever nog een paar jaar bij Ajax.

Noussair Mazraoui, Jurgen Ekkelenkamp, Zakaria Labyad en Lassina Traoré komen dit seizoen veelvuldig in actie voor Ajax en ook over hen zal Overmars binnenkort een beslissing moeten nemen.

Carel Eiting is op dit moment verhuurd aan Huddersfield Town. In Engeland speelt hij zoals gewenst veel, maar bij Ajax zal hij de concurrentie aan moeten gaan met toptalent Ryan Gravenberch. De kans op een definitief vertrek is zodoende aanwezig. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Danilo Pereira. De Braziliaanse spits doet het goed bij FC Twente, maar de vraag is of er toekomst voor hem is bij Ajax.

Ook bij Jong Ajax en Ajax O18 lopen er enkele contracten af in de zomer van 2022. Zo loopt onder meer het contract van Youri Regeer, die dit seizoen veelvuldig speelt voor de beloften van Ajax, af over anderhalf jaar.

Aflopende contracten in 2022:

André Onana
Daley Blind
Noussair Mazraoui
Perr Schuurs
Jurgen Ekkelenkamp
Zakaria Labyad
Carel Eiting
Danilo Pereira
Lassina Traoré

Calvin Raatsie
Steven van der Sloot
Alex Méndez
Youri Regeer
Christian Rasmussen

Kian Fitz-Jim
Rio Hillen
Julius Dirksen
Ar'jany Martha
Kristian Hlynsson

2023

Met de spelers die een aflopend contract hebben in de zomer van 2023 hoeft Overmars voorlopig geen haast te maken. Enkele spelers uit dit rijtje hebben onlangs hun contract bovendien nog verlengd, zoals Nicolás Tagliafico. Wel is de kans op een transfer - waarschijnlijk in de aankomende zomer - aanwezig. ''Ik sta open voor de dingen die komen gaan. Als er een aanbieding komt die zowel sportief als economisch goed is, dan zal ik daarover nadenken', aldus de Argentijnse linksback, die zich voor nu wil focussen op de rest van het seizoen met Ajax.

Ook David Neres werd eerder geregeld gelinkt aan een transfer, maar de kans lijkt klein dat de buitenlandse clubs nu voor hem in de rij staan. In november 2019 raakte de Braziliaan geblesseerd aan zijn knie en pas in de voorbereiding op dit seizoen sloot hij weer aan. Onlangs raakte hij opnieuw geblesseerd, waardoor de aanvaller zich in de afgelopen tijd niet in de kijker heeft kunnen spelen.

Opvallende namen uit dit rijtje zijn ook Lisandro Magallán en Hassane Bandé. Eerstgenoemde is verhuurd aan het Italiaanse Crotone. Mocht die club zich handhaven in de Serie A lijkt een definitieve transfer een zekerheid. Maar wanneer de club degradeert, keert de Argentijn terug in Amsterdam. Bandé keerde in de zomer vervroegd terug van zijn verhuur aan FC Thun, maar vooralsnog moet hij het met minuten in Jong Ajax doen. De kans dat Bandé nog in Ajax 1 gaat schitteren is, mede vanwege zijn eerdere zware blessureleed, erg klein.

Aflopende contracten in 2023:

Dominik Kotarski
Kjell Scherpen
Nicolás Tagliafico
Sean Klaiber
Devyne Rensch
Lisandro Magallán
Lisandro Martínez
Ryan Gravenberch
David Neres
Dusan Tadic
Hassane Bandé

Liam van Gelderen
Terrence Douglas
Victor Jensen
Sontje Hansen
Max de Waal
Naci Ünüvar

Charlie Setford
Olivier Aertssen
Jeppe Kjaer
Eskild Dall
Amourricho van Axel Dongen

2024

In de zomer van 2024 lopen er bij Ajax zeven contracten af. Eén van die spelers is Edson Álvarez. De Mexicaan werd in de zomer van 2019 voor vijftien miljoen euro overgenomen van Club América, maar wist tot nu toe geen basisplaats te veroveren in Amsterdam. Net als vorig seizoen begon Álvarez als basisspeler op het middenveld, maar twee keer verloor hij zijn plekje. Naar verluidt zou Valencia interesse in hem hebben, maar Ajax wil Álvarez nu niet laten gaan.

Over Quincy Promes is de laatste tijd ook veel geschreven. De aanvaller van Ajax werd onlangs gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij, maar werd enkele dagen later alweer vrijgelaten. Sindsdien kwam hij ook 'gewoon' weer in actie voor Ajax. Trainer Erik ten Hag gelooft in de onschuld van zijn pupil. 'Als hij tegen mij zegt dat hij onschuldig is, vertrouw ik hem. We hebben elkaar wel gesproken over wat er is gebeurd. Ik heb heel veel aannames en onjuistheden gehoord. Het ligt bij justitie. Laten we het onderzoek afwachten. Tot die tijd is Quincy onschuldig.'

Ook Kik Pierie staat in dit lijstje. De verdediger speelt dit seizoen op huurbasis bij FC Twente, maar weet dat hij in Amsterdam veel concurrentie heeft. Pierie gaf onlangs aan dat het niveau bij Ajax erg hoog ligt. 'Ik denk dat ik misschien de stap in zijn geheel onderschat heb. Vergeleken met heel veel andere clubs in de Eredivisie is het niveau de laatste jaren echt heel erg gestegen. Ik denk dat ik dat in het begin wel onderschat heb.'

Aflopende contracten in 2024:

Jurriën Timber
Kik Pierie
Edson Álvarez
Davy Klaassen
Quincy Promes
Kenneth Taylor

Giovanni

2025

Op de zeer lange termijn heeft Ajax twee aflopende contracten in de zomer van 2025. Het gaat hierbij om zomeraanwinsten Mohammed Kudus en Antony. Eerstgenoemde begon veelbelovend bij Ajax, maar raakte al gauw geblesseerd aan zijn knie. Een rentree is na de winterstop aanstaande. Antony kan terugkijken op een goede eerste seizoenshelft. De Braziliaan staat tweede in het VI Klassement voor Speler van het Jaar en moet alleen oud-Ajacied Riechedly Bazoer (Vitesse) voor zich dulden.

Aflopende contracten in 2025:

Mohammed Kudus
Antony

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Meer opmerkingen