Ajax kent mogelijk rommelige voorbereiding vanwege EK en voorrondes Europa League

door Bart Veenstra 197

Bron Ajax Showtime

Ajax kent mogelijk rommelige voorbereiding vanwege EK en voorrondes Europa League

door Bart Veenstra 197

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax wacht in de komende zomer waarschijnlijk geen ideale voorbereiding op het seizoen. Dit heeft alles te maken met het komende EK en de voorrondes van de Europa League die Ajax zeer waarschijnlijk gaat spelen. Tussen de finale van het EK en de heenwedstrijd in de tweede voorrondes in de Europa League zitten slechts elf dagen.

Aankomende zondag (19 mei) speelt Ajax zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Daarna kunnen de meeste spelers van de club op vakantie, al geldt dat lang niet voor iedere speler. Zo moeten Steven Bergwijn en Brian Brobbey zich op maandag 27 mei melden voor een trainingsstage in Zeist. Op zaterdag 1 juni begint de échte voorbereiding op het EK in Duitsland. Op vrijdag 7 juni horen Bergwijn en Brobbey of zij definitief mee mogen naar het eindtoernooi.

Brobbey en Bergwijn zijn vermoedelijk niet de enige Ajax-spelers die actief zullen zijn op het EK in Duitsland. De verwachting is dat Borna Sosa, Josip Šutalo (beiden Kroatië) en Jordan Henderson (Engeland) geselecteerd zullen worden. Een Ajacied die ook nog mag hopen op deelname aan het EK is Ahmetcan Kaplan. De Turk heeft zich in de afgelopen maanden in de basis geknokt bij Ajax en liet een goede indruk achter.

Zodoende zouden er zes spelers van Ajax mee kunnen doen aan het komende EK. Dat klinkt niet per se als heel veel, maar in feite gaat het wel om vijf basisspelers: Bergwijn, Brobbey, Šutalo, Henderson en Kaplan staan normaal gesproken in de basis bij Ajax.

Ajax begint half juni aan voorbereiding

Eerder werd al duidelijk dat Ajax half juni aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen wil beginnen. Dat zal het dan doen zonder de EK-gangers en andere spelers die in juni nog interlands spelen. Zo speelt het IJsland van Kristian Hlynsson (nu nog geblesseerd) - dat zich niet heeft gekwalificeerd voor het EK - in juni nog oefenduels met Engeland en Nederland. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Benjamin Tahirović met Bosnië & Herzegovina, dat in juni nog speelt tegen Engeland en Italië.

Spelers die nog interlands spelen na afloop van het clubseizoen krijgen vaak na de zomerse interlandperiode nog twee tot drie weken vakantie. Voor spelers als Hlynsson en Tahirović zou dat in theorie kunnen betekenen dat zij zich eind juni bij Ajax moeten melden voor de voorbereiding.

Maar hoe zit dat met de EK-gangers? De groepsfase van het EK eindigt eind juni en de kans is groot dat landen als Nederland, Kroatië en Engeland zich gaan plaatsen voor de volgende ronde. Halen zij bijvoorbeeld de kwartfinales, dan zijn de spelers van Ajax al snel tot 5 of 6 juli actief op het EK. Mochten zij dan uitgeschakeld worden, hebben ze nog een week of drie tot de heenwedstrijd van Ajax in de voorrondes van de Europa League, maar een vakantie vieren plus een voorbereiding draaien in twee of drie weken tijd lijkt haast onmogelijk.

De nieuwe trainer van Ajax - waarschijnlijk Francesco Farioli - zal tijdens de voorbereiding dan ook moeten puzzelen en - en dat zal hij niet hardop zeggen - hopen dat zijn EK-gangers zo snel mogelijk uitgeschakeld zijn, zodat ze zich zo snel mogelijk kunnen melden in Amsterdam. De finale van het EK wordt gespeeld op zondag 14 juli. Op donderdag 25 juli speelt Ajax de heenwedstrijd van de tweede voorronde van de Europa League.

Trainingskamp Ajax

Ajax zal in de voorbereiding op het nieuwe seizoen op trainingskamp gaan, al is er nog niet veel bekend over de data en de locatie van dit trainingskamp. De toekomstig trainer van Ajax zal een stem hebben in de locatie van het trainingskamp, terwijl de club ook zal afwachten of het definitief in de voorrondes van de Europa League zal uitkomen.

Vorig jaar ging Ajax op trainingskamp naar het sportcomplex van adidas in het Duitse Herzogenaurach. Duidelijk is dat de faciliteiten om hier te trainen perfect zijn, maar de kans lijkt klein dat Ajax opnieuw naar deze locatie gaat voor een trainingskamp. Ajax wil vroeg in de voorbereiding op trainingskamp, terwijl het adidascomplex het basiskamp is van de nationale ploeg van Duitsland.

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.