Ajax 2019 versus Ajax 2023: club ondergaat haast totale metamorfose

door Bart Veenstra 205

Bron Ajax Showtime

Ajax 2019 versus Ajax 2023: club ondergaat haast totale metamorfose

door Bart Veenstra 205

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Edwin van der Sar is de volgende persoon die het succesvolle Ajax van vier jaar geleden heeft verlaten. In het seizoen 2018/19 won de Amsterdamse club de dubbel en bereikte het - na het uitschakelen van Europese grootmachten Real Madrid en Juventus - de halve finale van de Champions League. Sindsdien is er veel veranderd in Amsterdam. Ajax Showtime zet de veranderingen binnen de club op een rij.

De selectie

Van de selectie van het seizoen 2018/19 is vrijwel niets meer over. De enige speler die nog altijd bij Ajax voetbalt, is Dusan Tadić. De Serviër kwam in 2018 over van Southampton en werd in de zomer van 2019 - na het vertrek van Matthijs de Ligt - aanvoerder van de Amsterdamse club. Tadić zag in de afgelopen jaren iedere teamgenoot uit het seizoen 2018/19 vertrekken. Bovendien zag hij in de tussentijd nog meer spelers komen en gaan. Inmiddels staat Tadić aan de vooravond van zijn zesde seizoen in dienst van Ajax. In de afgelopen vijf seizoenen was hij telkens de MVP (Most Valuable Player). Een speler uit de selectie van toen die in een andere functie bij Ajax actief is, is Klaas-Jan Huntelaar. Hij is nu technisch manager van de club.

Het succesvolle Ajax-team dat in maart 2019 op bezoek bij Real Madrid met 1-4 wist te winnen. Bovenste rij van links naar rechts: Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Noussair Mazraoui, Dusan Tadić, Daley Blind, André Onana. Onderste rij van links naar rechts: Lasse Schöne, Hakim Ziyech, David Neres, Frenkie de Jong en Nicolás Tagliafico.
Het succesvolle Ajax-team dat in maart 2019 op bezoek bij Real Madrid met 1-4 wist te winnen. Bovenste rij van links naar rechts: Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Noussair Mazraoui, Dusan Tadić, Daley Blind, André Onana. Onderste rij van links naar rechts: Lasse Schöne, Hakim Ziyech, David Neres, Frenkie de Jong en Nicolás Tagliafico.

Het hoofdtrainerschap

Als we kijken naar het hoofdtrainerschap is er op dat vlak ook veel veranderd bij Ajax. Voor Erik ten Hag was het seizoen 2018/19 zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer van de Amsterdamse club. De oefenmeester zou aanblijven tot mei 2022. Ten Hag won in 2019, 2021 en 2022 de landstitel met Ajax, terwijl hij het afgebroken coronaseizoen in 2020 afsloot als nummer één. Na zijn vertrek werd Alfred Schreuder aangesteld als nieuwe trainer van Ajax. De assistent-trainer van het seizoen 2018/19 wist Ajax geen successen te bezorgen en werd afgelopen januari ontslagen. John Heitinga volgde hem vervolgens als interim-trainer op en maakte het seizoen af. Inmiddels is duidelijk dat Ajax niet verdergaat met Heitinga en dat de club opzoek gaat naar een nieuwe hoofdtrainer.

Trainer Ajax 2018/19: Erik ten Hag
Trainers tussenliggende periode: Alfred Schreuder en John Heitinga
Trainer Ajax 2023/24: Nog niet bekend

De technische staf

Sinds 2019 is ook de rest van de technische staf van Ajax flink op de schop gegaan. Van de technische staf van die periode is op dit moment alleen Richard Witschge nog actief in Amsterdam. Ten Hag is inmiddels trainer van Manchester United, Schreuder en Carlo l'Ami gaan aan de slag bij Al-Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten, Aron Winter is bondscoach van Suriname en Bjorn Rekelhof werkt tegenwoordig als atletiektrainer bij FC Basel in Zwitserland.

In de afgelopen jaren namen meer mensen plaats in de technische staf van Ajax: Christian Poulsen, Michael Reiziger, Winston Bogarde, Mitchell van der Gaag, Mathias Kaltenbach en Dwight Lodeweges. Ook zij zijn inmiddels vertrokken.

Zoals gezegd is alleen Witschge nog over van het seizoen 2018/19. Met Anton Scheutjens (keeperstrainer) en Alessandro Schoenmaker (performance trainer) kent Ajax nog wel twee leden van de technische staf die relatief lang behoren tot de technische staf. Zij traden toe in het seizoen 2020/21.

Richting het komende seizoen is het nog niet duidelijk hoe de technische staf eruit komt te zien. De club is op zoek naar een nieuwe trainer en het ligt voor de hand dat in samenspraak met deze nieuwe trainer een technische staf zal worden samengesteld.

Technische staf 2018/19:
Erik ten Hag (hoofdtrainer)
Alfred Schreuder (assistent)
Aron Winter (assistent)
Richard Witschge (assistent)
Carlo l'Ami (keeperstrainer)
Bjorn Rekelhof (performance trainer)

Hoofd Jeugdopleiding

Als Hoofd Jeugdopleiding van Ajax ben je nauw betrokken bij de technische staf van de club. Deze functie werd sinds 2015 bekleed door Saïd Ouaali. De oefenmeester liet eerder dit kalenderjaar weten dat hij bij Ajax vertrekt. Tot op dit moment is Ajax nog op zoek naar een nieuwe Hoofd Jeugdopleiding van de club. Wel is inmiddels bekend dat Casimir Westerveld gepromoveerd is tot Hoofd Ontwikkeling van Ajax.

Trainers Jong Ajax en Ajax O18

Bij Jong Ajax en Ajax O18 hebben sinds 2019 meerdere trainers voor de groep gestaan. Zo was Michael Reiziger in het seizoen 2018/19 nog trainer van Jong Ajax. Na hem volgden Mitchell van der Gaag, John Heitinga, Michel Kreek (interim) en Dave Vos. Wie er volgend seizoen trainer is bij Jong Ajax is nog ongewis. Bij Ajax O18 zijn in de afgelopen jaren John Heitinga, Dave Vos, Jean-Paul de Jong en Frank Peereboom trainer geweest. Laatstgenoemde is nog altijd de trainer van Ajax O18.

De directie

De directie van Ajax heeft sinds het seizoen 2018/19 ook een flinke verandering ondergaan. Van de directieleden van dat seizoen is alleen commercieel directeur Menno Geelen nog actief bij Ajax. De andere directieleden - Edwin van der Sar (algemeen), Rutger Arisz (operationeel), Jeroen Slop (financieel) en Marc Overmars (voetbalzaken) - zijn inmiddels allemaal vertrokken.

Op dit moment kent de directie van Ajax nog geen algemeen directeur. De andere posities zijn met Susan Lenderink (financieel) en Sven Mislintat (voetbalzaken) wel ingevuld. Met Maurits Hendriks kent Ajax nu ook een Chiefs Sports Officer. Dit is een nieuwe rol binnen de club.

Directie Ajax in 2019 Directie Ajax in 2023
Edwin van der Sar (algemeen) -
Menno Geelen (commercieel) Menno Geelen (commercieel)
Jeroen Slop (financieel) Susan Lenderink (financieel)
Rutger Arisz (operationeel) Maurits Hendriks (Chiefs Sports Officer)
Marc Overmars (voetbalzaken) Sven Mislintat (voetbalzaken)

Hoofd scouting

Ajax heeft onlangs ook een nieuwe hoofd scouting aangesteld. Henk Veldmate, die in 2016 bij Ajax de hoofdscout werd, liet eerder dit kalenderjaar weten te vertrekken bij Ajax. Met Kelvin de Lang, nu nog werkzaam bij Manchester City, heeft Ajax een nieuw persoon voor die rol gevonden. Hij zal per 4 augustus officieel de nieuwe hoofdscout betaald voetbal van Ajax zijn.

De bestuursraad

De eerste Bestuursraad werd eind 2011 opgericht tijdens een Algemene Ledenvergadering. De Bestuursraad is een samenvoeging van het toenmalige Bestuur en de Ledenraad. De eerste Bestuursraad bestond uit de volgende namen: Hennie Henrichs (voorzitter), Tonny Bruins Slot, Jan Buskermolen, Dick Schoenaker, Cees Vervoorn, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor. Zij namen vanaf 2019 gefaseerd afscheid, omdat je als bestuursraadlid maximaal negen jaar in functie mag zijn.

De daaropvolgende Bestuursraad bij Ajax bestond uit Frank Eijken (voorzitter), Ruud Haarms, Marc Stuut, Wendy Nagel, Cees van Oevelen, Mike Harman en Sander Mallie. Van Oevelen trad in het najaar van 2022 toe tot de Raad van Commissarissen van Ajax, terwijl Haarms en Harmen onlangs uit onvrede opstapten. De rest van de Bestuursraad zal uiterlijk per 1 september opstappen. Dit als gevolg van ontevredenheid vanuit de leden. Met name over het beloningsbeleid voor de RvC heerste veel onvrede. In de komende periode zal er een nieuwe Bestuursraad gevormd moeten worden.

Bestuursraad in 2019 Bestuursraad tot uiterlijk 1 sep. 2023
Hennie Henrichs (voorzitter) Frank Eijken (voorzitter)
Tonny Bruins Slot Marc Stuut
Jan Buskermolen Wendy Nagel
Dick Schoenaker Sander Mallie
Cees Vervoorn
Maarten Oldenhof
Ronald Pieloor

De Raad van Commissarissen

De Raad van Commissarissen kent inmiddels ook vijf nieuwe gezichten ten opzichte van het seizoen 2018/2019. De twee belangrijkste posities in de RvC werden destijds ingevuld door Leen Meijaard als voorzitter en door Danny Blind als voetbalcommissaris. Zij zijn inmiddels vervangen door Pier Eringa als voorzitter en Jan van Halst ook voetbalcommissaris. Ook de drie andere posities binnen de RvC van Ajax worden nu anders ingevuld.

Samenstelling RvC van Ajax in 2019 Samenstelling RvC van Ajax in 2023
Leen Meijaard (voorzitter) Pier Eringa (voorzitter)
Danny Blind (voetbalcommissaris) Jan van Halst (voetbalcommissaris)
Leo van Wijk Annette Mosman
Ernst Ligthart Cees van Oevelen
Peter Mensing Georgette Schlick

Vertrokken in het afgelopen jaar bij Ajax

In het afgelopen halfjaar heeft er bij Ajax een flinke leegloop plaatsgevonden. Hieronder volgt een lijst met de vertrokken personen van de Amsterdamse club in de afgelopen periode.

Naam Functie Datum
Danny Blind Voetbalcommissaris 26-12-2022
Alfred Schreuder Trainer 26-01-2023
Michael Reiziger Assistent-trainer 10-03-2023
Leen Meijaard Voorzitter RvC 14-03-2023
Gerry Hamstra Technisch manager 03-04-2023
Henk Veldmate Hoofd Scouting 12-04-2023
Saïd Ouaali Hoofd Jeugdopleiding 13-04-2023
Gerald Vanenburg  Techniektrainer 25-04-2023
Volledige Bestuursraad Bestuursraad 24-05-2023
Edwin van der Sar Algemeen directeur 30-05-2023

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.