Eringa maakt tijdens rommelige BAVA kennis met Ajax; RvC stapt niet op als beloning later wordt teruggedraaid

door Bart Veenstra 145

Bron Ajax Showtime

Eringa maakt tijdens rommelige BAVA kennis met Ajax; RvC stapt niet op als beloning later wordt teruggedraaid

door Bart Veenstra 145

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Pier Eringa kan terugkijken op een veelbewogen eerste aandeelhoudersvergadering als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax. Vrijdag vond in de Johan Cruijff ArenA een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) plaats en al snel werd duidelijk dat er nog altijd veel onvrede heerst over het inmiddels ingevoerde beloningsbeleid voor de leden van de RvC.

Gezien het percentage (95,2) stemmen vóór het beloningsbeleid zou je het niet direct zeggen, maar het invoeren van het beloningsbeleid ging niet zonder slag of stoot. Al wekenlang wordt er kritiek geleverd op dit plan en dat was tijdens de aandeelhoudersvergadering van vrijdag niet anders. De aanwezige leden en onder meer aandeelhouder Rutger Koopmans, die jarenlang zaakwaarnemer en persoonlijk adviseur van Johan Cruijff was, lieten meermaals weten nog altijd tegen het beloningsbeleid te zijn. Men gaf aan dat het voorstel geparkeerd moest worden en er was veel kritiek over het proces omtrent de stemming voor de beloning. Anderzijds gaf een voorstander aan dat er al tien jaar aan een beloningsbeleid wordt gewerkt en dat een dergelijk systeem heel normaal is bij bedrijven die beursgenoteerd zijn.

Er werd door de geagiteerde leden/aandeelhouders meermaals gevraagd om een schorsing van de vergadering, maar dit werd geweigerd door Eringa. De voorzitter van de RvC van Ajax kreeg van de leden het verwijt dat hij de vergadering niet serieus nam. Bovendien werd hij omschreven als ‘hooghartig en ongeschikt’.

Uiteindelijk moest iedere aanwezige aandeelhouder individueel stemmen voor het invoeren van het beloningsbeleid. Met 95,2 procent van de stemmen kan gesteld worden dat een overtuigende meerderheid voorstander is van het beloningsbeleid. Daar moet wel aan worden toegevoegd dat de Vereniging Ajax - die vóór stemde - goed is voor 73 procent van de aandelen en dus stemmen. Eringa liet tijdens de vergadering weten dat hij zich bewust is van het feit dat als er een nieuwe bestuursraad komt - en die komt er - het beloningsbeleid kan worden teruggedraaid. Als dat gebeurt, is dat voor de RvC-leden geen reden om op te stappen.

Na afloop gaf Eringa aan dat er meerdere zaken niet goed waren gegaan. De vergadering zal geëvalueerd worden en men zal ook kritisch gaan kijken naar de manier van stemmen voor dit beloningsbeleid. Uiteindelijk duurde het ongeveer anderhalf uur voordat het ‘gekibbel over en weer’ ten einde was en er gestemd kon worden.

Van Halst nieuwe voetbalcommissaris bij Ajax, Blind klankbord

Tijdens het tweede deel van de vergadering werd Van Halst officieel benoemd tot voetbalcommissaris van Ajax. Hij is daarmee de opvolger van Danny Blind, al lijkt laatstgenoemde nog op een bepaalde manier wel betrokken te blijven bij Ajax. Van Halst gaf aan dat hij met Danny Blind heeft gesproken en dat hij de voormalig commissaris altijd mag contacten als klankbord.

Eringa maakt tijdens rommelige BAVA kennis met Ajax; RvC stapt niet op als beloning later wordt teruggedraaid

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.