Van Halst officieel benoemd tot voetbalcommissaris van Ajax

door Bart Veenstra 61

Bron Ajax Showtime

Van Halst officieel benoemd tot voetbalcommissaris van Ajax

door Bart Veenstra 61

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Jan van Halst is vrijdagmiddag tijdens d Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) voorgedragen als commissaris. De periode van zijn benoeming is voor een periode van drie jaar en zes maanden, tot en met de algemene vergadering van aandeelhouders in 2026.

De voordracht van Van Halst wordt door Ajax in het bijzonder gemotiveerd door zijn kennis en ervaring in de voetbalwereld, waarin hij een goede reputatie en een groot netwerk heeft. Van Halst kwam in zijn loopbaan als profvoetballer onder meer uit voor FC Utrecht, FC Wageningen, FC Twente, Fortuna Sittard, Vitesse en uiteraard Ajax. Voor de Amsterdamse club speelde in de periode 1999-2003. In totaal kwam Van Halst tot 36 wedstrijden in Ajax in. Als basisspeler vierde hij in 2002 het kampioenschap en won hij de KNVB Beker.

Na zijn carrière als profvoetballer was Van Halst onder meer Commercieel Manager en Manager Algemene Zaken bij FC Twente. Sinds 2003 is de oud-voetballer veel op tv te zien als voetbalanalist, tegenwoordig bij Ziggo Sport. Bovendien is Van Halst sinds 2019 mede-eigenaar van een bedrijf dat zich specialiseert in training en coaching voor leidinggevenden en teamontwikkeling binnen het bedrijfsleven.

Van Halst zal in de RvC van Ajax gaan gelden als de voetbalcommissaris. De Amsterdamse club motiveert dat hij bekendstaat om zijn scherpe voetbalanalyses. 'Hij heeft een duidelijke visie met betrekking tot voetbal en oog voor nieuwe voetbalontwikkelingen die relevant zijn voor Ajax.' Als voetbalcommissaris heeft Van Halst veelvuldig contact met de directie over voetbalzaken, denk aan het technisch beleid, het ontwikkelen van spelers, scouten en beoordelen van spelers, voetbaltactiek en techniek, teamsamenstelling, transfers en andere ontwikkelingen op voetbalgebied in binnen- en buitenland.

Vertrek Peter Mensing

Tegenover de komst van Van Halst in de RvC van Ajax staat het vertrek van Peter Mensing. Hij gaf eerder al aan zijn lidmaatschap als commissaris voor het einde van zijn lopende termijn te willen beëindigen indien en zodra er een voetbalcommissaris gevonden zou worden. Tijdens de BAVA kon de 'algemene vergadering' aan de RvC aanbevelingen doen, met inachtneming van de geldende profielschets, om te worden voorgedragen voor benoeming als commissaris.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.