Waarom Ajax - PSV niet op zondag, maar op zaterdagavond wordt gespeeld

door Bart Veenstra 74

Bron Ajax Showtime

Waarom Ajax - PSV niet op zondag, maar op zaterdagavond wordt gespeeld

door Bart Veenstra 74

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax speelt aankomende zaterdagavond de belangrijke wedstrijd tegen PSV. Maar waarom wordt deze wedstrijd eigenlijk op zaterdag en niet op zondag gespeeld? Immers, Ajax speelde in de laatste seizoenen bijna altijd op zondag tegen PSV. Waarom is dat dit seizoen niet het geval?

Al in juni - toen het competitieschema naar buitenkwam - was duidelijk dat Ajax en PSV elkaar zouden treffen op een zaterdagavond. Dat Ajax en PSV op zaterdagavond voetballen, gebeurt vaker. Vaak heeft dit ook te maken met het Europese speelschema, maar daar is op dit moment geen sprake van. Waarom de wedstrijd nu op zaterdag wordt gespeeld en niet op zondag heeft twee belangrijke redenen.

De wedstrijd tussen Ajax en PSV wordt vaak op zondag gespeeld, maar het blijft een wedstrijd die ook 'gewoon' op zaterdag gespeeld mag worden en die niet om reden van openbare orde verplicht op zondag wordt verwacht.

De KNVB moet aan meerdere onderliggende aspecten proberen te voldoen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat wedstrijden van Ajax, PSV en Feyenoord zo min mogelijk op dezelfde dag in worden gepland. Aankomende zondag staat het duel tussen AZ en Feyenoord op de agenda en deze wedstrijd moet wél om reden van openbare orde op die dag worden gespeeld. Onder meer vanwege bovengenoemde aspecten kwam de Nederlandse voetbalbond tot de beslissing om het duel tussen Ajax en PSV op zaterdagavond te laten spelen.

Ajax en PSV niet voor het eerst op zaterdagavond

De laatste jaren werd het duel tussen Ajax en PSV vaak op zondag gespeeld, maar een wedstrijd op zaterdagavond tussen beide clubs is niet per se 'vreemd'. In het seizoen 2012/13 troffen beide ploegen elkaar op een zaterdagavond in december. Ajax won in de Johan Cruijff ArenA toen met 3-1. Namens Ajax waren toen Siem de Jong, Danny Hoesen en Viktor Fischer trefzeker.

Ook in 2010 troffen beide ploegen elkaar op een zaterdagavond. Destijds eindigde het duel in een 0-0 gelijkspel. Veel mensen zullen die wedstrijd herinneren als 'het afscheid' van Luis Suárez, die PSV-speler Otman Bakkal in zijn nek beet. Het duel tussen Ajax en PSV werd in januari 2008 zelfs nog eens op een doordeweekse woensdagavond gespeeld. Toen werd het 0-2 voor PSV. In maart 2006 troffen beide ploegen elkaar ook eens op een zaterdagavond in Amsterdam. De uitslag toen: 0-0.

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.