'Van Praag en de andere commissarissen hebben de club in de fik gezet'

door Timo Suur 371

Bron Het Parool

'Van Praag en de andere commissarissen hebben de club in de fik gezet'

door Timo Suur 371

Bron Het Parool

Michael van Praag en de andere commissarissen hebben niet op iedereen binnen Ajax een goede indruk achtergelaten, zo schrijft Het Parool op basis van ingewijden. De raad van commissarissen van Ajax is onder vuur komen te liggen na het nieuws omtrent de geschorste algemeen directeur Alex Kroes, die is geschorst wegens het vermeend handelen met voorkennis.

'Van Praag en de andere commissarissen hebben de club in de fik gezet', vertelt een ingewijde tegenover Het Parool. De ochtendkrant schrijft dat niet iedereen binnen Ajax het idee heeft dat Kroes alleen is geschorst wegens de zeer sterke aanwijzingen voor handel met voorwetenschap. 'Kroes vaart zijn eigen koers, waardoor de rvc moeilijk grip op hem krijgt, menen zijn medestanders', zo valt te lezen.

Volgens ingewijden is Kroes 'uitvoerig doorgezaagd' over zijn (vermeende) zakelijke belangen in andere ondernemingen als SciSports en zaakwaarnemerskantoor SEG. Desondanks ging de RvC van Ajax niet in op de mededeling van Kroes dat hij voor ruim vier ton aan aandelen Ajax in zijn bezit had. Manuel Lokin, hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit Utrecht, vindt dit erg slordig. 'Als je hoort van die aandelen is het logisch dat je voor de zekerheid vraagt: hoe kom je daaraan? Sinds wanneer heb je die? Het is een triggermoment. Daar is niet op geacteerd. Is dat een doodzonde van de rvc? Nee. Is het slordig? Ja.'

Rob van Eijbergen, hoogleraar integriteit aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, is ook verbaasd over de rol van commissaris Cees van Oevelen. Hij is namelijk goed bevriend met Kroes en zodoende werd Van Oevelen niet meegenomen in het besluit om de CEO te schorsen. 'Het is natuurlijk zuiver dat hij zich terugtrok toen het over de positie van Kroes ging, maar de constructie waarbij je toezicht moet houden op een vriend van je is niet wenselijk. Daar gaan dingen door elkaar lopen', vertelt Van Eijbergen. Het is volgens hem 'symptomatisch voor het amateurisme bij Ajax. 'De organisatie heeft behoefte aan professionalisering. In de corporate wereld is het ongekend dat in de rvc een goede vriend van de CEO zit.'

'Mislintat lijkt goed weg te komen bij Ajax'

Daarnaast gaat Het Parool in op het onderzoek naar voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat. De conclusies worden waarschijnlijk binnen een paar dagen (gedeeltelijk) openbaar. Volgens de ochtendkrant lijkt het erop dat de Duitser 'met de schrik vrijkomt' en dit zorgt voor frustraties bij de medestanders van Kroes. 'Dan komt Mislintat bij wijze van spreken weg met moord, terwijl Kroes de cel in moet voor fietsen door rood licht', vertelt een ingewijde die overtuigd is van slechte intenties bij Mislintat.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.