NOS: 'Van Praag in de fout gegaan met verplichte registratie van zijn Ajax-aandelen'

door Jari Perridon 1210

Bron NOS

NOS: 'Van Praag in de fout gegaan met verplichte registratie van zijn Ajax-aandelen'

door Jari Perridon 1210

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Voorzitter van de Raad van Commissarissen, Michael van Praag, heeft verzuimd om zijn eigen Ajax-aandelen te laten registreren bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Met dit nieuws komt de NOS op vrijdagmiddag. Ruim vier maanden na de indiensttreding van Van Praag bij Ajax beschikt de toezichthouder nog altijd niet over de benodigde informatie die wettelijk binnen twee weken gemeld moet worden.

Dat Van Praag zich niet aan deze meldplicht heeft gehouden, valt hem zwaar aan te rekenen. Dit laat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) weten. 'Je moet als bestuurder en als commissaris weten dat jij te allen tijde die melding moet doen. En als hij dat niet weet, dan is hij misschien ook niet zo geschikt voor deze functie', reageert VEB-directeur Gerben Everts.

Ajax erkent dat er melding gedaan moet worden bij de AFM. Na meerdere vragen die Van Praag kreeg van de NOS, besloot hij vrijdag alsnog melding te maken in het register. Dit laat Ajax weten in een reactie. 'Hier is sprake van een administratieve omissie van een feit dat bij de markt wel volledig bekend was. Zodra we erop gestuit zijn, is het meteen rechtgetrokken', schrijft de Amsterdamse club.

Volgens Ajax kocht de voorzitter in mei 1998 honderd aandelen bij de beursgang van de club. Hij zou daarna geen aandelen meer gekocht of verkocht hebben. Het aantal van honderd aandelen wordt ook vermeld in de officiële stukken die Ajax in november 2023 publiceerde toen Van Praag werd aangesteld.

Vergelijking met situatie Kroes

In vergelijking met Kroes, heeft Van Praag relatief weinig aandelen. Dit is voor de VEB geen reden om hier anders mee om te gaan. 'Het gaat om het principe. Dat principe heeft hij ook heel duidelijk richting Alex Kroes verwoord. Op dit niveau speel je als beursgenoteerd bedrijf in de Champions League en dan moet je gewoon aan de wet- en regelgeving voldoen', laat de VEB weten. Afgelopen week werd Kroes geschorst door de Raad van Commissarissen, waarvan Van Praag de voorzitter is. Kroes bleek vlak voor zijn aanstelling aandelen Ajax te hebben gekocht.

Zo trok het aandelenbezit van Kroes eerder deze week al de aandacht, omdat het gemeld werd in het register van de toezichthouder AFM. Precies in dat register ontbreken nu juist de aandelen van Van Praag. 'Dat zal misschien niet met opzet zijn gebeurd, maar daar gaat het hier ook niet zozeer om', stelt de VEB-directeur. 'Als je je algemeen directeur op straat zet vanwege een feitelijk administratief gebrek en in de media met veel aplomb snoeiharde taal gebruikt, terwijl je niet hebt voldaan aan eenzelfde verplichting, dan is dat verwijtbaar.'

Als het aan de VEB ligt, gaat de toezichthouder AFM de aandelenkwestie van de voorzitter onderzoeken. 'De AFM kan hier een boete voor opleggen van een half miljoen euro, maar kan die ook naar beneden bijstellen. In de praktijk gebeurt dat.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.