Kroes bij AZ al in de fout: KNVB legt aandelenhandel voor aan licentiecommissie

door Jari Perridon 630

Kroes bij AZ al in de fout: KNVB legt aandelenhandel voor aan licentiecommissie

door Jari Perridon 630

Laatst geüpdatet

Alex Kroes heeft de regels van de KNVB overtreden door aandelen van Ajax te kopen op het moment dat hij nog werkzaam was bij AZ. Om die reden zal de KNVB de zaak voorleggen aan de licentiecommissie. Dit alles laat de KNVB weten na vragen van de Volkskrant.

De richtlijn waarborgen onafhankelijkheid en continuïteit licentiehouder moet ervoor zorgen dat een bestuurder van een voetbalclub niet direct dan wel indirect aandelen mag bezitten van een andere club uit het betaald voetbal. Op precies dezelfde manier kunnen ze ook niet als bestuurder of commissaris werkzaam zijn bij een andere club, zo laat de KNVB weten.

De bond is na de vragen van de Volkskrant tot de conclusie gekomen dat Kroes de regels heeft overtreden. De licentiecommissie betaald voetbal, die toezicht dient te houden op het naleven van de licentieregelgeving, gaat zich over de zaak buigen. AZ zal ook opheldering moeten geven, omdat de club uit Alkmaar in de reglementen is aangemerkt als licentiehouder. De Alkmaarders zijn hier inmiddels over geïnformeerd door de KNVB.

Handelen met voorkennis 

Op dinsdagochtend maakte Ajax de schorsing van Kroes bekend, twee weken nadat hij was begonnen als algemeen directeur van de club. Volgens de Raad van Commissarissen heeft Kroes zich schuldig gemaakt aan handel met voorkennis. Kroes kocht, vlak voor zijn benoeming, 17.000 aandelen. Kroes zei met de aankoop juist de club en de supporters te willen steunen. In totaal was Kroes in het bezit van 42.500 aandelen. In zijn verklaring viel te lezen dat hij deze stuk voor stuk had gekocht in een periode die liep van 6 april 2022 tot en met 26 juli 2023. Dit betekent dat Kroes dit deed in zijn tijd dat hij werkzaam was als directeur International Football Strategy bij AZ.

'Voor ons is wat nu boven tafel lijkt te komen ook verrassend’, reageerde AZ op het aandelenbezit van Kroes. Kroes hield zich ook niet aan de regels toen hij grootaandeelhouder was bij een andere eredivisieclub, meldde De Stentor woensdag. In 2019 nam Kroes Go Ahead Eagles over en werd hij gescreend op eventuele aandelen bij andere clubs. Drie jaar later kocht hij als grootaandeelhouder van de club uit Deventer aandelen van Ajax, iets wat dus niet is toegestaan. De Deventenaren wisten hier niets van, zo liet algemeen directeur Jan Willem van Dop weten. Hij wil het verder overlaten aan de KNVB.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.