Kranten: 'In een draak van een wedstrijd nam Bergwijn zijn elftal bij de hand'

door Jari Perridon 27

Bron AS

Kranten: 'In een draak van een wedstrijd nam Bergwijn zijn elftal bij de hand'

door Jari Perridon 27

Bron AS

Laatst geüpdatet

De Nederlandse kranten zagen Ajax een eenvoudige 3-0 zege boeken op Almere City. Door drie goals van Steven Bergwijn in de eerste helft was de wedstrijd al snel beslist. De aanvoerder keerde terug na een schorsing en toonde zijn klasse met zijn hattrick. Door de overwinning van de Amsterdammers én het verlies van de directe concurrenten is Ajax zeker van plek vijf.

De Telegraaf

'In een draak van een wedstrijd nam de van een schorsing teruggekeerde aanvaller (Bergwijn, red.) zijn elftal bij de hand. Dat deed hij door tussen de 29e en 38e minuut een hattrick te scoren. Omdat NEC en FC Utrecht verloren, is Ajax verzekerd van de vijfde plaats die recht geeft op Europees voetbal. In een mengeling van opluchting en cynisme klonk vanaf de tribunes: "We gaan Europa in"', begint De Telegraaf.

'De opleving van de in Almere opgegroeide linksbuiten was nodig, want het krappe eerste half uur was het opnieuw niet best wat de thuisploeg op de mat legde', benadrukt de krant. 'De 1-0 – na een één-twee tussen Bergwijn en Brobbey, dwars door het centrum – viel min of meer uit het niets. Bergwijn schoot onorthodox, maar onhoudbaar binnen. Zijn tweede treffer (een volley, nadat Joey Jacobs de bal uit een corner had weggekopt) was een plaatje: 2-0. En bij de voltooiing van zijn hattrick werd hem door de Almeerse defensie geen strobreed in de weg gelegd: 3-0.'

'Bergwijns hattrick zal niet alleen John van ’t Schip deugd hebben gedaan, maar ook Ronald Koeman. De Amsterdammer heeft in de 32 interlands die hij speelde nooit verzaakt en staat op de nominatie mee te gaan naar het EK in Duitsland. Met zijn doelpunten in speelronde 33 liet hij de bondscoach zien over wapens te beschikken die Oranje mogelijk goed kan gebruiken', spreekt De Telegraaf over Bergwijn zijn kansen om mee te gaan naar het EK in Duitsland.

'Hoewel Ajax een riante transfersom voor Bergwijn goed lijkt te kunnen gebruiken en een "vertrek dat goed is voor alle partijen" niet onbespreekbaar lijkt, sluit de speler zelf niet uit dat hij ook komend seizoen in de Johan Cruijff ArenA valt te bewonderen', sluit de krant af.

Algemeen Dagblad 

Ook bij het Algemeen Dagblad begint men over de hattrick van Bergwijn die hij in tien minuten wist te bewerkstelligen. 'In die tijdspanne zag de trainer van Ajax zijn captain een hattrick maken op een manier die weer eens bewees hoeveel intrinsiek talent de 26-jarige aanvaller in zich heeft', stelt het Algemeen Dagblad.

'Intrinsiek talent volop dus. Maar op die zin moet nóg een zin volgen. Een belangrijke: dat het er nooit eens over een langere periode constant uitkomt bij hem. Blessures zijn een reden, ja. Klopt. Maar het is ook mentaal', vervolgt de krant. 'Bergwijn weet het zelf, zei hij gisteren na de wedstrijd eerlijk. "Als ik vrij ben in mijn hoofd, dan kan er veel. Dan speel ik een lekkere wedstrijd zoals vandaag, met veel zelfvertrouwen".'

Ook bij het Algemeen Dagblad wordt er gesproken over de kansen voor Bergwijn om mee te gaan naar het EK. 'Wie de hattrick ook met interesse bekeek, is Ronald Koeman. De bondscoach hecht normaal gesproken geen enkele waarde aan potjes zoals Ajax - Almere City. "Geen graadmeter voor het niveau op een EK of WK", zei hij al vaker. Maar nu is het een tikje anders. Nu zitten Koeman en zijn staf in de laatste weken voor de definitieve schifting. Nog maar een paar speelronden hebben ze om te komen tot het finale oordeel over spelers die wel óf niet meegaan.'

Bergwijn heeft al vaker laten zien van waarde te kunnen zijn voor het Nederlands elftal, en hoopt dat komende zomer weer te mogen laten zien. De aanvoerder van Ajax heeft contact met de bondscoach, maar houdt de gedeelde informatie voor zich. 'Eerst staat er nog één afsluitend potje met Ajax op de rol. Komend weekeinde in Arnhem tegen Vitesse. Weer zo'n duel waar Koeman normaal gesproken geen acht op slaat, maar nu kan hij denken: eens zien hoeveel pijn die Bergwijn zichzelf kan doen, zo vlak na een hattrick...', sluit het Algemeen Dagblad af.

Het Parool

Ook bij Het Parool konden ze niet om Bergwijn heen. 'Waar de Amsterdamse club doorgaans met grote moeite op voorsprong komt, leidde Ajax bij rust met 3-0. Daarnaast was er de glansrol voor Bergwijn, terwijl de 26-jarige Amsterdammer dit seizoen zeker meedeelde in de malaise. En de doorgaans kritische F-side toonde zich gistermiddag van zijn geestige kant door 'wij gaan Europa in' te zingen. Die tekst is meer iets voor kleinere clubs als Heerenveen en AZ; hij past niet bij een club met de statuur van Ajax, die eigenlijk elk jaar Europees voetbal speelt en op dat podium soms meedoet om de prijzen', oordeelt Het Parool.

Daarnaast rept de krant over de toekomst van de aanvoerder van de Amsterdammers. 'Ajax kan profiteren van de opleving van Bergwijn. Hij tekende in de zomer van 2022 een vijfjarig contract nadat Ajax hem voor 31 miljoen euro had overgenomen van Tottenham Hotspur. Na twee jaar - komende zomer dus - wordt de samenwerking geëvalueerd. De financiële situatie van Ajax is, zeker met het oog op de geplande verbouwing van komende zomer, slecht. De club stevent af op een verlies en moet spelers verkopen om ruimte te scheppen voor aankopen. Bergwijn kan geld in het laatje brengen.'

'De zorgen van morgen nemen niet weg dat Ajax na een seizoen vol bestuurlijke chaos en sportieve armoede met een positieve noot afscheid nam van het thuispubliek in de Johan Cruijff Arena. Door nederlagen van directe concurrenten NEC en FC Utrecht is de club met nog één wedstrijd te spelen zeker van de vijfde plek, zodat Ajax volgend seizoen (al tien dagen na het einde van het EK) instroomt in de tweede voorronde van de Europa League', sluit Het Parool af.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.