Bergwijn helpt Ajax met hattrick aan ruime thuiszege op Almere City

door Jon van Dam 3106

Ajax heeft de voorlaatste speelronde van de Eredivisie succesvol afgesloten. Almere City werd in eigen stadion met 3-0 verslagen. Steven Bergwijn was de grote man aan Amsterdamse zijde met een loepzuivere hattrick. Doordat NEC en FC Utrecht niet wisten te winnen, is de vijfde plek veiliggesteld voor Ajax.

Bekijk hier de stand in de Eredivisie!

De openingsfase van het duel was een weerspiegeling van Ajax’ gehele seizoen. Er lag amper tempo in de wedstrijd en Almere City werd niet in de problemen gebracht. Pas na 21 minuten voetballen creëerde de thuisploeg een moment van gevaar. Chuba Akpom omspeelde zijn man aan de rechterkant en gaf de bal laag voor. Echter kon Brian Brobbey niet gevonden worden en maakte een Almere-verdediger er een hoekschop van.

Na een klein half uur spelen kwam Ajax op voorsprong. Ahmetcan Kaplan speelde Bergwijn in met een strakke pass. De aanvoerder van Ajax ging vervolgens de combinatie aan met Brobbey en plaatste uiteindelijk zelf de bal in de rechterhoek: 1-0. Vijf minuten later verdubbelde Bergwijn namens Ajax de voorsprong door een afvallende bal uit een corner hard binnen te schieten: 2-0. De ploeg van John van ’t Schip zat opeens in een zetel.

Bergwijn zet Ajax voor rust al op rozen

Nog voor de rust wist Ajax ook de derde treffer te maken. Het was opnieuw Bergwijn die trefzeker was en zodoende een loepzuivere hattrick voor zijn rekening nam. De aanvaller kon drie verdedigers van Almere City passeren en de bal ongehinderd in de linkerhoek prikken: 3-0. Ajax controleerde het duel volledig en kon freewheelend de rust halen. De enige twee smetjes op een verder vlekkeloze eerste helft waren de onnodige gele kaarten voor Sivert Mannsverk en Kaplan.

Direct na rust maakte trainer John van ’t Schip gebruik van zijn eerste wisselmogelijkheid. Steven Berghuis kwam in het veld voor Mannsverk. Ajax begon ietwat lichtzinnig aan het tweede bedrijf. Devyne Rensch liet zich verrassen door Kornelius Hansen, die daarna een teamgenoot zocht in de zestien van Ajax. Echter zat een verdediger van Ajax ertussen. Even later scoorde Hansen wél namens de gasten, ware het niet dat de aanvaller net buitenspel stond.

Hato mist uitduel met Vitesse

Jorrel Hato ontving in de 62e minuut een gele kaart na een onhandige charge op Thomas Robinet. De jongeling mist zodoende het duel van volgende week bij Vitesse. Ajax wisselde ondertussen flink door, al kwam dat het veldspel niet ten goede. De Amsterdammers verschenen amper nog voor het doel van keeper Bakker, al kregen de bezoekers zelf ook geen noemenswaardige kansen meer.

Door de overwinning van Ajax en de nederlagen van NEC (2-3 verlies tegen Feyenoord) en FC Utrecht (0-1 verlies tegen Sparta Rotterdam) weet de ploeg zeker dat de vijfde plaats behaald is. Na het duel werden Brian Brobbey en Jorrel Hato respectievelijk tot Speler van het Jaar en Talent van het Jaar uitgeroepen.

Rulli; Rensch (Gaaei 77'), Šutalo, Kaplan, Hato; Henderson (Van den Boomen 79'), Mannsverk (Berghuis 46'); Akpom, Taylor, Bergwijn (Godts 77'); Brobbey.

Gorter, Pasveer, Gaaei, Forbs, Medić, Rijkhoff, Van den Boomen, Berghuis, Sosa, Fitz-Jim, Tahirović, Godts.

Opstelling Almere City:

Bakker; Akujobi, Jacobs, Van Bruggen, Barbet (Mbe Soh 57'), Floranus; Ritmeester van de Kamp (Peña 76'), Resink, Cathline (Pascu 19'); Hansen (Van La Parra 57'), Robinet (Mattoir 76').

Wissels Almere City:

Radlinger, Mbe Soh, Peña, Van Duiven, Post, Pascu, Nalić, Corryn, Mattoir, Mamengi, Van La Parra.

1-0 Steven Bergwijn (29')

2-0 Steven Bergwijn (34')
3-0 Steven Bergwijn (38')

- Bij Ajax keren Steven Bergwijn en Benjamin Tahirović weer terug van een schorsing;
- Almere City kan tegen Ajax geen beroep doen op Peer Koopmeiners. De middenvelder is geschorst na zijn rode kaart tegen sc Heerenveen;
- Almere City heeft in de persoon van Damian van Bruggen een oud-jeugdspeler van de Amsterdammers in de gelederen. Van Bruggen speelde tussen 2014 en 2016 zestig wedstrijden voor Jong Ajax.
- Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!