Braamhaar balde vuist bij goal Ajax: 'Ik dacht: dat kan twee kanten op gaan'

door Jesse ter Haar 44

Bron Het is maar een spelletje

Braamhaar balde vuist bij goal Ajax: 'Ik dacht: dat kan twee kanten op gaan'

door Jesse ter Haar 44

Bron Het is maar een spelletje

Laatst geüpdatet

Eric Braamhaar, voormalig scheidsrechter bij de KNVB, heeft de gevolgen gevoeld van het juichen bij een doelpunt van Ajax tegen PSV in 2007. Volgens de arbiter zelf had het niets te maken met partijdigheid, maar simpelweg met het goed uitpakken van de voordeelregel, zo legt hij uit in de podcast Het is maar een spelletje.

In de editie van PSV - Ajax was het Kenneth Perez die verantwoordelijk was voor de 1-5. Vlak nadat de Deen scoorde, balde Braamhaar zijn vuist en juichte hij voor het doelpunt. Kort daarvoor echter, had hij de voordeelregel toegepast en dat pakte goed uit. 'Jan Joost van Gangelen sprak mij direct na de wedstrijd daarop aan. Ik wist het helemaal niet, toen liet hij mij dat beeld zien. Toen dacht ik: shit, ja, dat kan twee kanten op gaan.'

'Ik was blij, want ik maakte een goede beslissing door de voordeelregel toe te passen. Maar PSV was daar minder blij mee, dat begrijp ik wel', gaat de voormalig arbiter verder. Enkele maanden na het vooral floot hij opnieuw een wedstrijd van PSV in Eindhoven. 'Toen ik mijn auto neerzette en het stadion in wilde, zeiden een paar PSV-fans: "Braamhaar, niet weer die vuist, hè!" Toen zei ik: "Nee, ik ga nu voor de buikschuiver!" Het is maar goed dat er een hek tussen zat.'

Braamhaar en Ajax

In 2017 zette Braamhaar een punt achter zijn carrière als scheidsrechter. Hij was sinds 1998 actief op het hoogste niveau en gold tussen 2002 en 2011 zelfs als een FIFA-scheidsrechter. In totaal hanteerde hij de fluit 41 maal tijdens een wedstrijd van Ajax, waarbij de Amsterdammers 26 keer als winnaar van het veld stapten.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.