BNR: 'Clubs stellen Van den Herik voor als leider onderzoek naar KNVB'

door Jon van Dam 39

Bron BNR

BNR: 'Clubs stellen Van den Herik voor als leider onderzoek naar KNVB'

door Jon van Dam 39

Bron BNR

Laatst geüpdatet

Clubs in het Nederlandse betaald voetbal willen dat Jorien van den Herik het onafhankelijk onderzoek naar de governance van de voetbalbond KNVB gaat leiden. Dat meldt BNR woensdagmiddag. In totaal hebben 34 BVO's - 32 stemmen voor, twee onthoudingen (Ajax en Feyenoord) - besloten om dit onderzoek te starten. AZ heeft het onderzoek naar de voetbalbond geïnitieerd.

Verslaggever Jaap de Groot geeft aan dat de profclubs met een steeds sceptischere blik kijken naar de topclubs. Ze zijn van mening dat de KNVB te snel zwicht voor de traditionele top drie: Ajax, Feyenoord en PSV. Van den Herik, die in het verleden voorzitter was van Feyenoord, moet onderzoeken of dit vermoeden ergens op gebaseerd is.

Het coronaseizoen 2019/20 is één van de punten waar kritisch naar gekeken zal worden. Het Ajax van Erik ten Hag werd destijds - in de ogen van AZ - bevoordeeld met de compensatieregeling van de KNVB. Ajax incasseerde de volledige Champions League-premie van 34 miljoen euro op zijn rekening, terwijl beide ploegen gedeeld koploper waren in de Eredivisie. Daarnaast kreeg Ajax het ticket voor de Champions League in handen. Onlangs gaf AZ-directeur Robert Eenhoorn nogmaals aan het niet eens te zijn met de desbetreffende gang van zaken.

De Groot plaatst vraagtekens bij KNVB-vertegenwoordigers in onderzoek naar bond

De onafhankelijke onderzoekscommissie zal naast voorzitter Van den Herik ook bestaan uit vertegenwoordigers van bepaalde Nederlandse voetbalclubs. De Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zullen met drie clubs vertegenwoordigd zijn, zo valt er te lezen. Verder leveren ook de KNVB en Eredivisie CV hun eigen vertegenwoordigers. De Groot vindt het opmerkelijk dat de Nederlandse voetbalbond in de commissie zit. 'Het is een beetje vreemd dat de KNVB hierin zit, want het is een onderzoek naar het functioneren van de bond zelf.' De journalist geeft aan dat de KNVB deze voorwaarde had gesteld om het initiatief te kunnen laten plaatsvinden.

Een ander punt van onvrede voor de voetbalclubs werd veroorzaakt door de verkiezing van de nieuwe bondsvoorzitter. Hierbij werd de kandidatuur van politiechef Frank Paauw onvoldoende gecommuniceerd richting de achterban, waardoor ook Hans Nijland en Jeanet van der Laan zich konden beschikbaar stellen. Uiteindelijk koos een meerderheid voor Paauw waardoor hij de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB is.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.