Berghuis over positieswitch: 'Ik probeer bij Ajax een complete middenvelder te worden'

door Cristian de Jong 29

Bron Algemeen Dagblad

Berghuis over positieswitch: 'Ik probeer bij Ajax een complete middenvelder te worden'

door Cristian de Jong 29

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Steven Berghuis maakte in de zomer van 2021 niet alleen de overstap van Feyenoord naar Ajax, maar ook van rechtsbuiten naar middenvelder. Louis van Gaal vertelt dat je als middenvelder tegenwoordig erg compleet moet zijn. Daar is Berghuis zich van bewust.

Van Gaal vertelt dat hij normaliter altijd drie á vier creatieve spelers in zijn selectie heeft. De rest vervullen allemaal teamfuncties. Echter moeten deze creatieve spelers steeds meer meedoen met de rest van het team. Ook zij moeten teamfuncties uitoefenen, vindt Van Gaal. Anders ga je het, volgens de bondscoach, niet halen op het WK.

Berghuis is zich daarvan bewust. Zo is hij altijd bezig om zijn spel te verbeteren. 'Ik keek vroeger graag naar Mesut Özil en natuurlijk naar Messi vanaf het moment dat hij met rugnummer 30 debuteerde bij Barcelona', vertelt Berghuis tegenover het Algemeen Dagblad. 'Maar inmiddels vind ik het gaaf om naar Luka Modric te kijken. Een creatieve speler, maar vooral een middenvelder die het totale pakket beheerst. Modric ziet de oplossingen vooruit aan de bal, maar bij Real Madrid werkt hij ook keihard zónder bal, bij het drukzetten en het afschermen van ruimtes. Ik probeer bij Ajax ook een complete middenvelder te worden. Dat moet ook wel, want in de top heb je geen keus meer.'

Berghuis eerlijk over het zijn van een creatieve speler

Wel blijft Berghuis eerlijk over het zijn van het creatieve brein in een elftal. 'Je past je aan en het is al jaren aan de gang dat iedereen moet meedoen. Maar een creatieve speler blijft toch ook intuïtief. Je wil vrij zijn.' Ook ziet Berghuis dat sommige clubs hun creatieve spelers zo min mogelijk laten werken, zodat ze altijd klaarstaan bij het heroveren van de bal. 'Je ziet het ook nog steeds terug in de cijfers met goals en assists: Cody Gakpo heeft bij PSV een hoog rendement als flankaanvaller. Hij wordt soms wat meer gespaard bij het meeverdedigen. En dat is ook niet erg. Anders wordt voetbal puur wiskunde en is het niet meer leuk', aldus Berghuis.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.