Ajax-spelers op rapport: wie blonken uit en wie vielen tegen?

door Bart Veenstra 71

Bron Ajax Showtime

Ajax-spelers op rapport: wie blonken uit en wie vielen tegen?

door Bart Veenstra 71

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax werd woensdag voor de 36ste keer in zijn historie landskampioen en dan is het traditioneel gezien een mooi moment om de balans op te maken. Welke spelers van Ajax kenden een uitstekend seizoen, welke spelers kenden een goed seizoen en welke spelers zullen minder tevreden terugkijken op he afgelopen seizoen? Een rapport:

Remko Pasveer: 8,5

Remko Pasveer kan terugkijken op een succesvol debuutseizoen bij Ajax. De doelman, die overkwam van Vitesse, kreeg na de zware blessure van Maarten Stekelenburg al snel de kans als doelman bij Ajax. In twintig wedstrijden in de Eredivisie incasseerde hij slechts vier tegendoelpunten en hield hij zeventien (!) keer de nul. Een blessure in februari maakte een vervroegd einde aan zijn seizoen.

Wedstrijden: 20
Minuten: 1800
Tegendoelpunten: 4
Clean-sheets: 17

Maarten Stekelenburg: 7

Maarten Stekelenburg liep al snel in het seizoen een zware blessure op. De goalie stond lange tijd aan de kant en het leek er zelfs op dat zijn seizoen en mogelijk zelfs zijn carrière vervroegd ten einde kwam. De goalie herstelde zich echter sneller dan verwacht en stond in de slotfase van het seizoen onder de lat. In de zeven duels die hij speelde, hield hij vier keer de nul. Stekelenburg incasseerde drie tegendoelpunten.

Wedstrijden: 7
Minuten: 630
Tegendoelpunten: 3
Clean-sheets: 4

André Onana: 4

André Onana ging in de afgelopen maanden van held naar schlemiel bij Ajax. Na zijn dopingschorsing en het niet verlengen van zijn contract bij Ajax was de goalie uit Kameroen de kop-van-jut bij de supporters van Ajax. Met Onana op doel regende het plots tegendoelpunten bij Ajax. De doelman hield geen enkele keer de nul en moest liefst tien tegentreffers incasseren in de zes duels die hij keepte.

Wedstrijden: 6
Minuten: 540
Tegendoelpunten: 10
Clean-sheets: 0

Noussair Mazraoui: 8 

Ajax gaat Noussair Mazraoui hoe dan ook missen. De rechtsback is, mits fit, een van de beste rechtsbacks van Europa. Vooral zijn aanvallende kwaliteiten staan buiten kijf. Met rechtsbuiten Antony heeft Mazraoui bovendien een uitstekende klik. Helaas voor Mazraoui kampte hij ook dit seizoen met blessureleed. Na dit seizoen maakt hij zijn verdiende overstap naar de top van Europa: Bayern München.

Wedstrijden: 25
Minuten: 1956
Doelpunten: 5
Assists: 2

Jurriën Timber: 9

Jurriën Timber kan terugkijken op een uitstekend seizoen. Timber is pas twintig jaar oud, maar wist het hele seizoen een constant hoog niveau te halen. Ook toen Ajax zelf in een mindere periode terechtkwam. De verdediger is zowel verdedigend als aan de bal ijzersterk en aangezien hij ook in de topwedstrijden op nationaal en internationaal niveau op de been bleef, is het niet opvallend dat topclubs uit het buitenland voor hem in de rij zouden staan. De vraag is of Ajax hem deze zomer kan behouden.

Wedstrijden: 30
Minuten: 2554
Doelpiunten: 3
Assists: 2

Lisandro Martinez: 8,5

Lisandro Martínez werd uitgeroepen tot Ajacied van het Seizoen en dat is logisch te noemen. Samen met zijn kompaan in het hart van de defensie - Timber - speelde Martínez een uitstekend seizoen. De Argentijn is eveneens verdedigend ijzersterk en qua opbouw heeft hij enorme stappen gemaakt dit seizoen. Ook voor Martínez zullen de clubs in de rij staan en dus is het de vraag of Ajax hem kan behouden.

Wedstrijden: 24
Minuten: 1912
Doelpunten: 1
Assists: 3

Daley Blind: 8

Daley Blind heeft in het afgelopen seizoen flink wat kritiek te verwerken gekregen, maar de ervaren verdediger laat zich niet gek maken. Blind speelde in het afgelopen seizoen zijn mindere wedstrijden, maar over het algeheel genomen geldt hij nog altijd als een van de belangrijkste spelers binnen Ajax. De linkspoot speelde bijna alles en dat is uiteraard niet zonder reden. Blind blinkt uit met zijn inzicht en zijn opbouwende vermogen, waarbij de verdediger een meester is in het overslaan van een linie.

Wedstrijden: 33
Minuten: 2726
Doelpunten: 1
Assists: 2

Perr Schuurs 6

Perr Schuurs is inmiddels vier jaar speler van Ajax, maar de Limburger heeft in Amsterdamse dienst nog altijd geen basisplaats weten te veroveren. Ondanks zijn doorlopende contract tot medio 2025 zou een transfer in de zomer mogelijk uitkomst kunnen bieden voor Schuurs. De verdediger beschikt over kwaliteiten, maar weet ook dat op zijn plaats Timber simpelweg beter is. In de duels die hij mocht spelen, bleek Schuurs een nuttige kracht, maar niet meer dan dat.

Wedstrijden: 22
Minuten: 1037
Doelpunten: 0
Assists: 1

Devyne Rensch 6,5 

Devyne Rensch kende een uitstekend debuutseizoen bij Ajax, maar in het afgelopen seizoen viel hij wat terug. De rechtsbenige verdediger kampte met een mindere vorm - zoals wel vaker gebeurt bij talenten - en bovendien stond hij enige tijd aan de kant met een blessure aan zijn hamstring. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen zal Rensch moeten laten zien dat hij een waardig vervanger van Mazraoui kan zijn.

Wedstrijden: 18
Minuten: 731
Doelpunten: 1
Assists: 1

Nicolás Tagliafico: 7

Nicolás Tagliafico kwam dit seizoen plots op de bank terecht. Lang was de Argentijn basisspeler bij Ajax, maar vanwege de definitieve doorbraak van zijn landgenoot Martínez kwam hij op de bank. Zijn plaats op de linksbackpositie werd ingenomen door Blind. Tagliafico klaagde bijna niet, met de nadruk op bijna. De linksback sprak zijn teleurstelling uit dat Ajax een transfer naar FC Barcelona tegenhield. In de slotfase van het seizoen speelde Tagliafico toch nog wat wedstrijden en kreeg hij zijn verdiende (vermoedelijke) afscheid.

Wedstrijden: 21
Minuten: 865
Doelpunten: 2
Assists: 2

Edson Álvarez: 7,5

Edson Álvarez geldt bij Ajax als de stofzuiger op het middenveld. Samen met Timber en Martínez vormde de Mexicaan lange tijd de zogeheten 'Bermuda-driehoek'. In de eerste seizoenshelft wist Ajax zodoende heel vaak de nul te houden. Op Álvarez is vaak de kritiek dat hij voetballend te weinig brengt en om die reden roept 'men' dan ook voor een meer voetballende speler op zijn positie in de duels met de kleintjes.

Wedstrijden: 30
Minuten: 2247
Doelpunten: 4
Assists: 1

Ryan Gravenberch: 7,5

Ryan Gravenberch speelt al enkele jaren in het eerste elftal van Ajax, maar pas maandag viert hij zijn twintigste verjaardag. De spelbepaler op het middenveld van Ajax maakte een goed seizoen door, al kende hij ook zijn mindere periodes. Toch wist hij zich elke keer weer naar zijn juiste vorm te knokken en was hij belangrijk voor Ajax in de titelstrijd dankzij zijn winnende doelpunt op bezoek bij SC Cambuur. Na dit seizoen vertrekt hij naar Bayern München. Trainer Julian Nagelsmann is op zoek naar een middenvelder die kan temporiseren en daarvoor zit hij bij Gravenberch wel aan het juiste adres.

Wedstrijden: 30
Minuten: 2213
Doelpunten: 2
Assists: 5

Steven Berghuis: 7,5

Steven Berghuis maakte vorig jaar de overstap van Feyenoord naar Ajax om echt om de titel te strijden en om in de Champions League te spelen. Een jaar later zijn al zijn wensen uitgekomen en bovendien liet hij vooral als aanvallende middenvelder een goede indruk achter. In de Champions League gooide hij hoge ogen tegen clubs als Sporting Portugal en Borussia Dortmund. In de laatste weken van het seizoen haalde Berghuis niet zijn topniveau, zeker niet als rechtsbuiten. In het kampioensduel met sc Heerenveen speelde hij, dit keer als linkermiddenvelder, echter weer als vanouds.

Wedstrijden: 32
Minuten: 2308
Doelpunten: 8
Assists: 10

Davy Klaassen: 7,5

Davy Klaassen begon het seizoen als basisspeler, maar nadat hij geblesseerd terugkeerde van een interlandperiode bij Oranje verloor hij zijn plaats aan Berghuis. Klaassen was niet blij met zijn plek op de bank, maar bleef hard werken en stond er wanneer het nodig was. In de slotfase van het seizoen was hij weer basisspeler en liet hij zich meerdere malen gelden met belangrijke doelpunten.

Wedstrijden: 30
Minuten: 1763
Doelpunten: 9
Assists: 0

Kenneth Taylor: 7

Kenneth Taylor zat dit seizoen lange tijd op de bank bij het eerste elftal van Ajax, waardoor hij het moest doen met minuten bij Jong Ajax. Pas later in het seizoen kreeg de talentvolle middenvelder steeds vaker minuten in Ajax 1 en in die fase liet hij zien te beschikken over genoeg kwaliteiten om in het komende seizoen definitief een basisplaats te veroveren.

Wedstrijden: 12
Minuten: 487
Doelpunten: 1
Assists: 3

Mohammed Kudus: 6

Mohammed Kudus zal waarschijnlijk niet met al te positieve gevoelens terugkijken op het afgelopen seizoen. De Ghanees kwam bijna twee jaar geleden als een komeet, maar vanwege meerdere blessures kwam hij vorig seizoen niet veel in actie. Dat is dit seizoen eigenlijk niet anders. Ook dit jaar stond hij lange tijd aan de kant met een ribblessure. Eenmaal fit waren de plaatsen al verdeeld, waardoor Kudus het moest doen met invalbeurten. Zijn assist op de winnende treffer van Brian Brobbey op bezoek bij NEC was natuurlijk wel enorm belangrijk.

Wedstrijden: 15
Minuten: 385
Doelpunten: 1
Assists: 1

Antony:  8,5

Met Antony heeft Ajax letterlijk en figuurlijk goud in handen. De Braziliaan is een ware plaag voor de defensie van welke tegenstander dan ook. Antony houdt in principe altijd twee verdedigers bezig, waardoor er normaal gesproken ruimte ontstaat voor zijn collega-aanvallers. Antony was zowel in de Eredivisie als in de Champions League belangrijk voor Ajax en de clubs uit het buitenland staan dan ook voor hem in de rij. Net als voor Timber en Martínez geldt ook voor Antony de vraag: kan Ajax hem deze zomer behouden?

Wedstrijden: 23
Minuten: 1735
Doelpunten: 8
Assists: 4

Sébastien Haller: 8

Sébastien Haller kende een teleurstellend einde van het seizoen, maar over het algeheel genomen kent de Frans-Ivoriaanse spits een topseizoen. In de Eredivisie is hij topscorer met 21 doelpunten, terwijl hij in de Champions League liefst 11 keer wist te scoren. Het zijn cijfers waar je U tegen zegt en het is dan ook niet gek dat clubs als Borussia Dortmund voor hem in de rij staan.

Wedstrijden: 30
Minuten: 2522
Doelpunten: 21
Assists: 7

Dusan Tadić: 8,5

Dusan Tadić is de absolute leider van dit Ajax. Zijn rol binnen het veld is nog altijd enorm belangrijk. Kijk alleen maar naar zijn rendement. De aanvoerder van de Amsterdammers scoorde dertien keer en gaf achttien keer een assist. Bovendien miste hij geen enkele wedstrijd, hetgeen iets zegt over zijn fitheid. Ook buiten het veld heeft Tadić een grote rol. De Serviër neemt de jonge spelers op sleeptouw en leert hen de wetten van het topvoetbal kennen. Gezien zijn leeftijd (33) is het de vraag hoe lang Tadić nog door kan gaan op het hoogste niveau, al is het voor Ajax te hopen dat de aanvoerder nog lang fit genoeg is om door te gaan.

Wedstrijden: 33
Minuten: 2852
Doelpunten: 13
Assists: 18

Brian Brobbey: 8

Brian Brobbey keerde in de winterstop van het seizoen op huurbasis terug bij Ajax. In de duels na de winterstop op bezoek bij FC Utrecht en PSV bewees hij direct zijn waarde, net als hij later zou doen tegen NEC (0-1) en AZ (2-2). Het terughalen van Brobbey blijkt dan ook een gouden zet. Als het aan de spits zelf ligt, speelt hij ook volgend seizoen voor Ajax. En als we de berichten moeten geloven, doet Ajax er ook alles aan om Brobbey definitief terug te halen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wedstrijden: 10
Minuten: 317
Doelpunten: 6
Assists: 1

NB: In het rapport zijn alleen spelers meegenomen die minimaal 300 minuten hebben gespeeld voor Ajax in het afgelopen seizoen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.