'Ajax had Jansen in beeld als opvolger Heitinga; AZ-trainer gold als duur'

door Jesse ter Haar 444

Bron Het Parool

'Ajax had Jansen in beeld als opvolger Heitinga; AZ-trainer gold als duur'

door Jesse ter Haar 444

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Pascal Jansen is bij Ajax in beeld geweest als opvolger van John Heitinga, zo blijkt uit een reconstructie van Het Parool. Het werd uiteindelijk Maurice Steijn, maar daarvoor bleek de komst van Kjetil Knutsen en AZ-trainer Jansen al onrealistisch.

'Mislintat had zijn pijlen aanvankelijk gericht op de Noor Kjetil Knutsen, maar hij proefde weerstand tegen nog een buitenlander', zo schrijft men bij de krant. 'Tegen Peter Bosz bestonden bezwaren vanwege zijn onverwachte vertrek bij Ajax in 2017. En Pascal Jansen gold als duur, mede vanwege de stroeve verstandhouding met AZ.'

De keuze van Mislintat voor Steijn bleek uiteindelijk de verkeerde, maar men benadrukt dat de Duitser zeker niet enkel voor wanorde heeft gezorgd bij Ajax. 'De 160 miljoen euro die Mislintat binnenhaalde met de verkoop van spelers kreeg weinig aandacht. Net als de structurele hervorming van het salarishuis, waarbij spelers en staf inleveren als de club zich opnieuw niet kwalificeert voor het miljoenenbal', zo wordt geschreven. De bezuinigingen zouden binnen de club luid zijn toegejuicht.

Tegelijkertijd trok de directeur voetbalzaken maar liefst twaalf spelers aan. Over de kwaliteit van veel van die spelers heersen twijfels, maar Mislintat was niet in z'n eentje verantwoordelijk voor de aankopen. De Raad van Commissaris is binnen de club verantwoordelijk voor de controle van de directie en dus ook het aankoopbeleid, maar ondanks wat inspanning van Jan van Halst en Cees van Oevelen gebeurde dat onvoldoende. Het waren juist die twee, samen met Maurice Steijn, die weerstand boven toen Mislintat inzette op de komst van Joshua Zirkzee.

Onderzoek naar Mislintat

Inmiddels loopt er een door KPMG uitgevoerd onderzoek naar eventuele belangenverstrengeling van Mislintat. De uitkomst daarvan kan volgens de krant zowel in het voordeel als nadeel van Ajax uitpakken. 'Als blijkt dat geld is weggesluisd, biedt dat mogelijk de kans dat terug te halen bij betrokkenen. Ook geeft Ajax dan het signaal af aan de markt dat het niet meer met zich laat sollen. Maar als de spelers vervolgens te koop worden aangeboden, ligt op straat dat zij minder waard zijn dan wat Ajax voor hen heeft betaald. Dan zal de club haar verlies moeten nemen.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.