'Ajax ziet geen heil in nieuwe O21-competitie'

BartVeenstra, 25-01-2020 om 08:30, 9522 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

De Telegraaf schrijft zaterdagochtend in de krant dat Ajax onderstreept dat in de jeugdopleiding niet het winnen van prijzen, maar de ontwikkeling van spelers vooropstaat. De Amsterdamse clubleiding hecht - en dat is in de geest van Johan Cruijff - weinig waarde aan de landstitel voor Ajax O19.

Trainer John Heitinga van Ajax O19 zal zaterdagmiddag tegen AZ O19 behoorlijk moeten puzzelen. Hij mist liefst acht vaste krahten. 'Liam van Gelderen (18), Jurriën en Quinten Timber (18), Kenneth Taylor (17), Brian Brobbey (17), Terrence Douglas (18), Sontje Hansen (17) en Naci Ünüvar (16) maakten gisteren deel uit van de Jong Ajax-selectie van Mitchell van der Gaag, die het opnam tegen NEC Nijmegen (3-3)', aldus de krant, die Ryan Gravenberch (17) eigenlijk als negende kracht noemt die gemist wordt, omdat hij officieel nog mee mag doen.

Heitinga zal het om die reden moeten doen met nog jongere spelers. 'Het doorschuiven van de talenten naar Jong Ajax, ook wel Ajax onder 23 genoemd, zorgt ervoor dat de Amsterdammers geen heil zien in de nieuwe Onder 21-competitie, een recent initiatief van de KNVB. Ook FC Utrecht, AZ en PSV, allen eveneens actief met een Jong-team in de Keuken Kampioen Divisie, lijken niet van zins deel te nemen aan die nieuwe competitie van de voetbalbond.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MPAjax
die gudde maakt meer stuk dan je lief is, kan je beter een andere functie geven zoals kantine juffrouw, vinden ze wel leuk daar als hij in een kort rokje koffie komt rond brengen
1 0
Duif63
Als Ajax 1 kampioen wordt en zich daardoor plaatst voor de CL, mag de O19 toch automatisch meedoen aan de Youth League ?
2 0
Redrum
Ja.
2 0
jaripettersson
Is er geen mogelijkheid meer om jong Feyenoord in de kkd te krijgen? Lijkt me best nuttig.
1 0
RuffRhythim
Laat ze maar gewoon onderaan beginnen bij de tweede divisie en dan kunnen ze promoveren als ze kampioen worden.
Hadden ze allang moeten doen, dan waren ze wellicht al in de kkd geweest. Al die tijd dat ze proberen een andere competitie op te zetten waar Ajax geen heil in ziet hadden ze beter daar aan kunnen besteden.
2 0
JariJari
Er zitten nog wat lagen onder de 2de divisie ;)
1 0
jaripettersson
Ja ok, ik snap je punt. Maar het is voor het Nederlands voetbal toch goed als Feyenoord ook zijn talenten beter kan ontwikkelen. Dom als ze zijn moet je ook af en toe kunnen vergeven in het leven.
0 -1
Redrum
Als het om Feyenoord gaat is er wat mij betreft geen ruimte meer voor vergeving. De club zelf heb ik nog wel enig respect voor, maar de supporters zijn van het laagste niveau dat je maar kan bedenken. Geen greintje fatsoen hebben ze daar en ook geen greintje intelligentie. Ze hebben zelf geweigerd om toe te treden en wat mij betreft kunnen ze het ook uitzoeken dan vanaf nu. Hun jeugd is sowieso van een belabberd niveau tegenwoordig, dus in de KKD bungelen ze ook gewoon onderaan samen met Jong-Psv, Jong-Az en Jong-Utrecht.
3 0
trodat4030
Jong Utrecht staat zeer keurig 11e. Moet ff gezegd worden.
1 -1
Redrum
Die doen het dit jaar vrij aardig ja. Maar de voorgaande jaren eindigen ze meestal ergens rond de 18e plek.
1 0
jaripettersson
Door wanbeleid staan ze waar ze staan. En dat is zonde want Rotterdam is toch een vrij aardig gebied om een goede jeugdopleiding te kunnen neerzetten. Ajax vist ze daar nu ook vandaan omdat Feyenoord in de afgrond is gedonderd. Als ze nou eens grip zouden krijgen op die groep enge supporters ipv deze op te hemelen zouden ze een fatsoenlijke stap kunnen zetten en dat is vergeving meer op z'n plaats. De meeste supporters zijn daar ook ok (hoewel irritant, maar dat hoort een beetje. Ajax supporters zijn ook irritant voor niet ajax fans. Prima als het bij wederzijds plagen en uitlachen blijft) Ik zou het mooi vinden als Nederland 4 sterke teams zou kunnen leveren.
2 0
Redrum
Als ze daar eens zouden beginnen om die groep schaamteloze idioten aan te pakken zou dat al een begin zijn. Het ophemelen van dat publiek moet een keer stoppen. Een beetje dollen over en weer is prima, dat doe ik zelf ook met kennissen/vrienden die voor Feyenoord zijn. Maar er zit een relatief grote groep totale randdebielen in de Kuip die zich elke week weer als complete idioten gedragen en elke vorm van fatsoen compleet laten varen. Wordt tijd dat ze die eens aanpakken, dan wordt het misschien nog een leuke club.
1 0
jaripettersson
Amen
0 0
MankeNelis
In de tweede divisie is nu geen ruimte om in te stappen volgens Art (help Feyenoord de winter door) Langeler.
1 -1
RuffRhythim
Dan de 3e divisie
1 0
Kingoffdatoilet
Laat ze maar gewoon lekker in de 5e klasse amateurs instappen. Dan kijken wij wel hoe snel zij zich omhoog kunnen spelen. Denk dat het erg lang kan duren
1 0
mgtow
Tegen de tijd dat ze KKD halen zijn ze toch failliet. Kuipie van ellende omgedonderd.
0 0
Redrum
Natuurlijk heeft Ajax geen zin in de 'red de jeugd van feyenoord' competitie. Die kneuzen hebben zelf een gouden kans laten liggen.
8 -1
Web
Ik weet niet in hoeverre dit al zeker is?
Maar Ajax, AZ en PSV moeten de poot stijf houden
Dit zijn gewoon de ploegen met de beste opleidingen.
Die zorgen er voor dat Nederland op de kaart blijft
1 0
trodat4030
https://www.vi.nl/nieuws/knvb-krijgt-groen-licht-voor-nieuwe-onder-21-competitie

Zier laatste zin, niet verplicht.
0 0
Web
Ok bedankt
0 0
Redrum
Ik heb ook geen idee hoe het precies zit hier mee, maar het lijkt me toch dat Ajax, Utrecht, Psv en AZ gewoon in de KKD actief mogen blijven. Dan kan er voor de andere clubs lekker een onder 21 competitie worden opgestart. helemaal prima. Maar als de beloftenteams uit de KKD worden gehaald en verplicht de onder 21 competitie in moeten, dan zou dat genoeg reden zijn voor Ajax om zich bij Duitsland aan te sluiten. Dan speelt Jong-Ajax eredivisie en Ajax 1 in de Bundesliga. Het zou echt van de zotte zijn als een goed initiatief terug gedraaid wordt om het armoedige feyenoord te helpen. Laat die kneuzen lekker toetreden tot de voetbalpiramide en zich richting de KKD voetballen. Met een beetje geluk zitten ze er dan over zes jaar in.
0 0
Cello
Als wij al zouden overstappen naar een ander land dan ga je daar ook in de laagste klasse van het prof-voetbal instappen. Of dat nu Duitsland is of wat ook wel eens geopperd is Engeland....het zal dan een flink aantal jaren duren voordat je in dat land op het hoogste niveau mag gaan acteren....zal je jaar op jaar kampioen moeten worden van allerlei lagere divisie's.
0 0
JariJari
Als de Bundesliga ons wilde hebben waren we er al geweest. De super league is onze enige echte redding.
0 0
sucre
lachen dit!! Speelt Fnooit in zijn 1-tje in onder 21! haha
5 0
Bapinho
Worden ze misschien ook nog eens een x kampioen haha
1 0
Redrum
Misschien kunnen ze de jeugd van Dordrecht en Excelsior nog zo gek krijgen om mee te doen.
1 0
trodat4030
Na de titel van Ajax 1 is de o19 titel de enige die wél belangrijk is ivm plaatsing Youth League. Weer een heel belangrijke ervaring voor de o19 van volgend seizoen. Dus die titel is wel degelijk een must. Verder komen ze met een leeftijdlijstje, leuk, maar de helft speelt al vast in Jong (Timbers, Taylor en Brobbey) en ze vergeten doodleuk Dest en Traore, die mogen qua leeftijd ook nog in o19 spelen. In principe 'mist' Heitinga hen dus ook.

Ik vind het maar een slap gelul-artikel. Zomaar wat geboortedata opzoeken, een ouwe quote erbij gegrepen en hoppa, brei er maar wat van.
3 0
Rockpotje
Als het eerste kampioen wordt zitten we toch automatisch in de YL? Lijkt me dan niet zo'n probleem.
0 0
Hollister
En toch zie je wel een kleine koerswijziging... 2 a 3 jaar geleden waren nooit zoveel jongens tegelijk doorgeschoven naar de winterstop als nu... door het nu al doorschuiven van al die talenten mis je waarschijnlijk de kampioenschappen van de jeugdteams en waarschijnlijk ook van Jong Ajax (Lang, Kuhn, Traore, Schuurs, Eiting, Ekkelenkamp, enz)
... Maar voor de individuele ontwikkeling is dit wel erg goede zaak...
je zag het gisteren weer.. die jonkies spelen fantastisch technisch herkenbaar voetbal, maar bepaalde aspecten, fysiek, mentale weerbaarheid, gogme, tempo komen ze nog te kort op deze leeftijden.. geef ze 30 a 40 wedstrijden en wedstrijden als gisteren worden wel gewoon over de streep getrokken.. Dat soort aspecten leren deze jonge talenten nu veel sneller..
Ik zie ook enorme stappen gezet door Schuurs, Gravenberch, Traore en Scherpen .. en dat allemaal in 1 jaar. Het zou mij echt niets verbazen dat alle 4 deze spelers en ook Eiting (maar dat ligt iets anders vanwege zijn blessure) gewoon prima basismateriaal kan worden voor Ajax 1
3 0
trodat4030
Zoals ik hieronder tegen Web al zeg, aan het einde vd competitie kijkt men goed hoe o19 ervoor staat. Worden ze onbedreigd kampioen, prima, laat maar gaan. Dreigen ze dat niet te worden en komt zodoende deelname YL in gevaar, worden er toch af nog wat jongens teruggehaald om proberen die titel alsnog veilig te stellen. Het kan zomaar zijn dat men in april nog een Naci en Sontje terughalen als het nodig blijkt. Stel het 1e stort ineen en gaat geen kampioen worden en o19 staat nog niet ruim 1e, dan gaan ze echt proberen die titel alsnog binnen te slepen. Desnoods met die spelers.

Verder ben ik het eens met iedereen dat spelers doorgaans de hoogste weerstand moeten ondervinden, maar de ontwikkeling van 2 of 3 spelers voor 3-4 potjes laten 'stagneren' (bewust tussen aanhalingstekens, die spelers kun je ook vertellen dat ze na een paar maanden Jong, de o19 echt MOETEN dragen, das ook een ontwikkeling) ten faveure van zo'n 20 spelertjes in o19 (die van volgend seizoen) is echt de moeite waard in mijn ogen. Neemt verder niet weg dat KKD echt een heel belangrijke leerschool is. Daar heeft Feyenoord zichzelf niet in de hand gesneden, maar gewoon de eigen rechterarm eraf gehakt. Zelfs de aanvoerders (Steven van der Sloot) stappen doodleuk over naar de grootste concurrenten omdat ze daar KKD kunnen spelen en in Rotjeknor niet.
2 0
Hollister
Ik denk dat jongens als Unuvar, Hansen, Brobby, Taylor, enz alleen nog worden gebruikt voor onder 19 bij wedstrijden in de YL en heel misschien als het qua programma en belasting uitkomt voor de topwedstrijden.
0 0
trodat4030
Gezien het programma en de ontwikkeling die Naci met name moet maken (inhoud vergroten), zou het mij niet verbazen als Naci vandaag bij o19 zit. Groningen 1 uit lijkt me geen goede optie voor Naci om in te vallen en PSV thuis ook niet. Jong speelt pas weer op 3 feb, dus in principe heeft Naci nu 9 dagen geen wedstrijden. Gezien de minuten die hij heeft gemaakt deze week (60 in Jong op maandag, 15 in het 1e op woensdag) zou ik er niet raar van opkijken. AZ o19 is een mooie tegenstander, een helft zou ik voor Naci geen gekke gedachte vinden. Ik kijk er ook niet raar van op als Ajax dat niet zou doen, maar ook niet als ze het wel doen. Dan is het niet echt om die titel te doen, maar juist voor de ontwikkeling van Naci.

Maar dit is puur speculatie hoor.
0 0
Web
Ben het met je eens
Als de jongens in Jong Ajax spelen, worden ze zo veel meer uitgedaagd
Fysiek zo anders dan in O19.
Snap heel goed dat het podium YL geweldig is voor de jongens, en daar ook van kunnen leren, maar tegen fysiek sterkere tegenstanders is beter
0 0
Web
En je kunt aan de huidige ontwikkeling wel zien dat Ajax kiest voor Jong Ajax
Zou ik ook doen
0 0
Web
Het is zeker van belang, maar als ik moet kiezen of ze spelen in Jong Ajax of in de YL
Kies ik toch voor Jong Ajax, daar is de weerstand groter dan in de YL
Spelen tegen fysiek sterke jongens is ontzettend belangrijk
Maar het blijft een ding
0 0
trodat4030
Moet er wel bij vermelden dat het dit jaar mogelijk weer iets anders zal vergaan. Nu de kampioen van Nederland (het 1e) zich rechtstreeks plaatst voor de groepsfase van de CL en de YL altijd de groepsfase van de CL 1 op 1 kopieert naar de YL (ongeacht wat de o19 van die clubs uiteindelijk hebben bereikt het seizoen ervoor), kan het zo zijn dat Ajax de o19 titel laat lopen omdat het 1e (nagenoeg) zeker kampioen wordt, dan is de titel van o19 geen must omdat het 1e de YL deelname dan veilig stelt. Maar de afgelopen jaren hield Ajax er wel rekening mee omdat die poulefase geen zekerheid was. Dat wist men pas na de voorrondes. 1 keer heeft o19 de laatste 5 jaar geen titel gepakt (17/18) en toen kwam het 1e gelukkig de voorrondes CL door in 18/19, wat alsnog YL veilig stelde. Het is een smal koord waar je op balanceert, maar Ajax is op dit vlak al jaren behoorlijk in evenwicht.
2 0
trodat4030
Ik niet. Ik denk oprecht dat deelname aan de YL van groter belang is dan een paar (we hebben het over 3-4 potjes he?) potjes tegen hogere weerstand. Met een paar potjes mindere weerstand, help je uiteindelijk een hele selectie (de o19 van volgend seizoen). Als je daar 2 of 3 spelers uit Jong voor moet terughalen aan het einde vd competitie (wat Ajax vaak doet als het nodig is (belangrijk detail), vorig jaar Taylor bijvoorbeeld nog) is dat echt het overwegen waard. Ontwikkeling van pakweg 20 17-jarigen gaat dan éven voor de ontwikkeling van 3 18-jarigen. En het ligt ook aan de positie, Dest werd niet teruggehaald vorig seizoen, daar liep immers v Gelderen op rechtsback, dus was dat niet echt nodig. Ik denk dat Ajax hier echt veel scherper naar kijkt dan dat men vermoedt. En al helemaal dan de Telegraaf..

Het is niet of-of in mijn ogen. Je kan hier best een balans in vinden die het best is voor de hele club.
1 0
Web
Over dit seizoen moet je zeker met het best mogelijke team spelen, mee eens
Maar als je nu naast de titel grijpt, vind ik wel jammer natuurlijk, maar dan moet je afwegingen maken.
0 0
chino
En terecht vanuit oogpunt ontwikkeling jeugdspelers is de huidige constructie gewoon ideaal. Jongens die anders zouden zijn afgevloeid stromen nu nog door.

Advies voor de KNVB is misschien een aansprekend bekertoernooi maken voor Onder 21 en dat goed wegzetten op FOX.
2 0
JariJari
Laat jeugd teams gewoon weer toe tot het echte bekertoernooi. Dat jaar dat het bijna Ajax1-Ajax2 in de finale was vergeet ik nooit meer. (Ajax2 was dan gewoon UEFA Cuf voetbal gaan spelen, mey Ajax1 in de CL, is nu helaas geblokt met nieuwe regels van de UEFA).

Alleen Ajax1 in de beker boeit mij eigenlijk vrij weinig of we winnen of verliezen. Verkapte oefenpotjes wat mii betreft.
0 0
Sanalologo
Hahaha moeten wij weer in de u21 competitie spelen omdat Feyenoord de boot gemist heeft?
7 0
Redrum
Daar komt het in principe wel op neer ja. Gudde doet bij de knvb ontzettend hard zijn best voor zijn clubje.
1 0
mgtow
Nog even en dan moet iedereen Ajacied pizza's en kapsalon vreten omdat ze dat bij psv ook doen.
0 0
trodat4030
I'm in!
1 0