Uitschakeling CL ook financieel flinke domper

BartVeenstra, 11-12-2019 om 20:25, 17054 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

De uitschakeling in de Champions League is ook financieel een enorme domper voor Ajax. Waar de club vorig seizoen bijna 77 miljoen euro wist op te halen uit premies vanuit de UEFA blijft de teller wat betreft UEFA-premies dit jaar steken op 45,25 miljoen euro.

Net als vorig seizoen kreeg Ajax in deze jaargang een startpremie van 15,25 miljoen euro. Vorig seizoen wist Ajax in de groepsfase drie zeges te boeken en drie keer gelijk te spelen. Dit seizoen won Ajax drie keer, speelde het één keer gelijk en werd er tweemaal verloren. Dit houdt in dat er minder premies werden binnengehaald. Vorig seizoen haalde Ajax door de drie zeges en de drie gelijke spelen 10,8 miljoen euro op. Dit seizoen komen de Amsterdammers niet verder dan 9,0 miljoen euro. Een zege in de groepsfase van de Champions League levert 2,7 miljoen euro op, terwijl een gelijkspel zorgt voor 0,9 miljoen euro.

Evenals vorig seizoen ontving Ajax ook dit seizoen weer een premie vanuit de UEFA omtrent de UEFA-coëfficiëntenlijst. Een aandeel is dit seizoen 1,108 miljoen euro waard. Omdat Ajax voorafgaand aan het Champions League-seizoen op een veertiende plek stond (van de Champions League-deelnemers) krijgt het negentien aandelen uitgekeerd. Dat komt neer op een bedrag van ruim 21 miljoen euro.

Door de uitschakeling speelt Ajax dit seizoen geen knock-outfase van de Champions League en dat terwijl de Amsterdamse club in die fase vorig seizoen juist 32 miljoen euro wist op te halen. Ajax kan in de Europa League weliswaar nog de nodige miljoenen ophalen, maar aan Champions League-bedragen hoeft men niet te denken. De verschillen tussen de twee Europese toernooien zijn enorm, zie onderstaande tabel.


De verschillen tussen de UEFA-premies in de Champions League en Europa League zijn enorm.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ginoajax1
Gelukkig gaat ajax in 2024 waarschijnlijk een ticket halen met de 32 beste clubs in europa. Met als bedoeling een nieuw opzet in de champions leaque.
Dit is op basis van resultaten de afgelopen periode en op basis van van clubhistorie. Het kan ook nog een wildcart worden. Er komen 4 poules van 8 clubs.
Totaal 32 dus. Financieel heel belangrijk dat wij daarbij gaan horen.
0 0
Ajax567
Volgend jaar
Boadu
Promes tadic stengs
Blind gravenberch
Martinez botman schuurs dest
Rajkovic

Wat vinden jullie?
1 0
Joodhannus73
Kan het weer op de bank. Vooral niet investeren.
1 0
Rood Gevaar
als je met vorig jaar gaat vergelijken zal het altijd kut blijven.
we hebben weer vele miljoenen meer binnen gehaald dan de concurrentie en zullen ook aankomende zomer met uitgaande transfers en veelvoud binnenhalen vergeleken met de concurrentie.
al met al zal na dit jaar onze positie dus weer versterkt zijn.
Tegen Chelsea zijn 4 punten genaaid en gisteren was gewoon schofterig hoe er gefloten werd waardoor we nooit in de wedstrijd kwamen.
Ik ben al met al gewoon trots op Ajax en zie de toekomst rooskleurig tegemoet
2 -1
gi0vanni
Aan veel geld heb je natuurlijk niets als je beste spelers vertrekken. Daarom jammer dat we dit jaar geen CL hebben. Jammer van de blessures en VAR die flink wat invloed hadden. Volgend jaar zal het bij een vertrek van spelers gewoon kwalitatief minder zijn.
1 0
JanBiesbos
Zat poen weer binnengeharkt
0 0
DeMeervanweleer
Ajax heeft naar pure transferwaarde van zijn selectie gekeken ver boven zijn stand gepresteerd, dat wreekt zich een keer, de bank is kwalitatief niet sterk genoeg om de onvermijdelijke daling in de eigenlijk al lang durende prestatiecurve van Ajax` toppers op te vangen. Daarbij zit de UEFA totaal niet te wachten op een David in de Goliath-show. Dat er nog mensen zijn die twijfel hebben of het aantal scheidsrechterlijke dwalingen dat Ajax tegen heeft gekregen alleen al tegen Chelsea toeval is zeg ik : Gazprom, Rusland, Abramovic, Chelsea en de UEFA een mooie combinatie...
3 0
ajax4ever01
Het wordt tijd dat Ten Hag Traoré vaker laat spelen.
0 -3
PetrusKeizer
is toch helemaal niet erg. je kan beter 1 miskoop hebben voor 17 mio dan 3 voor 51 mio.
0 -1
ajax4ever01
Dat kon je verwachten als je voor Frenkie en Matthijs geen fatsoenlijke vervangers haalt want van degenen die zijn gehaald gelden alleen Martinez en Promes als waardige aankopen.
2 0
Mokum_32
Stel we hadden dit jaar de kwartfinale band e cl gehaald hadden we zon slordige 20 miljoen binnen gehaald. Als we dit seizoen de Europa league winnen pak je 17 miljoen en eindelijk weer een Europese prijs.

We behoren gewoon tot de favorieten in de el wordt tijd dat we weer eens een Europese prijs pakken na die mooie campagnes vorig seizoen in de cl en de finale onder peter bosz.
1 0
louis60
Het grootste probleem is het huidige zelfvetrouwen van het team. Na Twente, Willem 2, Valencia en zondag AZ, gaat het mis tussen de oren van de boys. De flow is weg. Voordat het weer allemaal op zijn plek valt met de terugkomst van Promes, Onana (geschorst komende Europese wedstrijd), en Neres, is het februari. Dan kan je zomaar alles verspelen.
2 0
Danos
Denk dat het zelfvertrouwen wel meevalt hoever dat weg is.

En vergeet niet, hoe komt Az uit de wedstrijd donderdag?
Wat is bij hun de impact van thuis spelen, is toch anders en ook wat gaat het weer doen voor beide? Ook voor hun staat er een nieuwe druk op als je mee wil doen voor de titel.

Het zou heel goed kunnen dat onze jongens zoiets hebben dit gaat ons niet overkomen en is het aan de eind van de rit 0-3
0 0
Mokum_32
Nu Ziyech weer op de flank staat en einzelgänger lang op de flank stat zijn alle automatismes en diepgang weg
2 0
PJSM
45,25 mln is een mooi bedrag. Wat me meer zorgen baart is het spel van Ajax de laatste weken. Zie het voor zondag ook niet heel rooskleurig in op basis van de laatste wedstrijden. De drie punten zondag zijn een must om voldoende voorsprong te behouden. Hopen dat Feyenoord iig wint van Eindhoven.
2 0
sebastiaan1900
De hoofdmoot van de CL-inkomsten is al binnen. Leuk als je door was gegaan. Bijna 10 miljoen erbij. Maar waarschijnlijk uitgeschakeld. Nu heb je mogelijk nog 2-3-4 rondjes. Daarmee haal je een paar miljoen binnen. Zeker met recettes. Als je het in de EL goed doet, is dat ook goed voor je prestige. Bovendien iedereen heeft kunnen zien hoe we genaaid zijn tegen Chelsea. We hebben -afgezien van de laatste wedstrijd- goed gespeeld. Iederen in Europa weet waar Ajax voor staat. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de club goede vervangers kan halen. Want Donny, Onana, Nico en Ziyech zullen vast vertrekken. Bij elkaar is dat 150 miljoen Euro. Waar hebben we het dan over als we de overwintering niet halen. Jammer sportief gezien, anderzijds meer realistisch kun je wat langer in Europa voetballen. Ook dat is exposure en leuk voor ons als fans.
3 0
Cupmetgroteoren
Uiteindelijk tellen alleen prijzen. De CL kan Ajax nooit meer winnen, de verschillen worden alleen maar groter. Het moet dit jaar gebeuren, de EL winnen. Maar ik heb er weinig vertrouwen in zonder twee nieuwe spelers in de winterstop en met Ten hags wisselbeleid.
4 -1
Deepblue
Nooit meer winnen? Hoe kun je dat nou zeggen na vorig jaar? Heel heel moeilijk ja, maar nooit meer...
0 0
Ajax567
Hoe ziet volgend jasr jullie ideale ajax eruit wr van uitgaande dat onana nico donny hakim veltman en neres weggaan
0 0
MankeNelis
De sportieve uitdaging om nu zo ver mogelijk zien te komen in de EL. Dat was met Bosz toch ook heel erg mooi en het kampioenschap kaltstellen.
0 0
NegentigMinutenLang
Voor iedereen die zegt dat dit de begroting schaadt: als je naar de podcasts met Menno en Slop luistert hoor je dat ze begroting niet op inkomsten uit sportieve prestaties, maar op commerciële deals baseren. Anders kan je natuurlijk geen gezonde bedrijfsvoering op de lange termijn hebben. Ze gaan dus niet uit van inkomsten uit de CL of transfers bij het maken van de begroting - die tellen als "bonus".
3 0
wladimir
Als Ajax Europese top wil zijn hebben ze de bonussen nodig. Deze uitschakeling heeft ons helaas teruggeworpen. Of we het nou wel of niet goed doen in de Europa League. Nu is een zaak heel erg belangrijk en dat is de titel. Als we dit weekend verliezen is het crisis in Amsterdam. Zo is het gewoon.
4 0
NegentigMinutenLang
Zeker mee eens! Maar bedoelde puur financieel gezien. Als je echt wilt aanhaken bij de top moet je elk jaar groepsfase CL spelen (wat nu gelukkig door de titel weer kan). Daarvoor moet je de bonussen op het juiste moment inzetten voor bijvoorbeeld het openbreken van een contract, maar niet stelselmatig geld gebruiken waar je niet zeker van bent.
0 0
Markopantelic007
Bizar eigenlijk die verhoudingen. Overal moet genivelleerd worden maar als het om voetbal gaat kunnen de verschillen niet groot genoeg zijn bij de UEFA.
2 0
Bjorn
De groepsfase behalen wat het belangrijkst sportief én financieel gezien. Dat is gelukt. Hoe we eruit zijn gevlogen is enorm zuur.

Uitverkochte stadions in de Europa League, hier en daar wat premies/tv-gelden en op naar de finale.
1 0
SuaSulejAjax
Ja ach, t zij zo... belangrijker vind ik als k zelf mn miljoentjes maar blijf maken
0 -1
Johan1
Het blijft te gek voor woorden dat Overmars niet gezorgd heeft voor een goede vervanger van De Ligt. Frenkie vervangen is moeilijk, dat moet je opvangen door anders te gaan spelen, want er is geen tweede Frenkie. Ten Hag maakt zichzelf steeds meer tot een trainer die niet geschikt is voor Ajaz, want geen enkele Ajaxtrainer had Siem de Jong uberhaupt nog een plek gegeven in de selectie, laat staan hem in te laten vallen in zo'n belangrijke wedstrijd.
Ten Hag laat wederom zien dat hij tactisch zwak is, want waarom 2 statische spelers in het centrum (Huntelaar /Siem) tegen een robuust verdedigingsblok van Valencia. Dat Ten Hag stronteigenwijs is, blijkt maar weer, want hij leert niet van de wedstrijd tegen Willem 2 en maakt gewoon dezelfde fout. Door Ten Hag ging Ajax weer opportunistisch spelen met lange ballen naar voren en dat is makkelijk te verdedigen. Dan liever Marin voor Alvarez.
Verder is het vasthouden aan Veltman ook een raadsel. In iedere wedstrijd zorgt hij voor onrust en fouten. Verdedigend heb je niks aan hem, aanvallend al helemaal niet.
De fout van Overmars is dat hij weer niet zorgt voor een evenwichtige selectie die blessures en schorsingen enigiszins kan opvangen. We missen een Centrale Verdediger en creativiteit op het middenveld. Vorig jaar had hij het geluk dat we weinig blessures en schorsingen hadden, maar met een bredere selectie zouden we nu niet uitgeschakeld zijn.
7 -2
FreddyAX
Je zou gelijk hebben als er vervangers voorhanden zouden zijn voor de Ligt en Frenkie, dat is echter niet zo of is voor ons domweg niet te betalen.
De opmerkingen over de wissels kan ik wel enigszins plaatsen maar:Siem kwam erin voor een verdediger, een andere centrumspits was er alleen in de vorm van Traore die nog geen enkele ervaring heeft in de CL, daarbij was Valencia al ingezakt tot de eigen zestien dus heb je ook niet veel aan snelheid.

Een technisch heel vaardige speler had hij niet meer voorhanden dus was het een beetje kiezen tussen lood en oud -ijzer.
Als de spelers zelf met meer rust, niet snelheid, hadden gespeeld en met meer overleg waren die lange ballen niet nodig geweest.
Lang kon het nog niet aan en leed veelvuldig balverlies,dat zorgde voor nog meer onrust ,helaas zijn Neres en Promes geblesseerd.

Marin had ik ook liever gezien maar dat is eerlijkheidshalve een gok die ook helemaal verkeerd kan uitpakken, hij probeerde het daarom met Nous alsnog anders.
Veltman had een rol bij de goal van Valencia, toch kunnen we niet zeggen dat ze meer dan twee kansen hebben gecreëerd,dat is veel minder dan de afgelopen wedstrijden het geval was , dus waar wil je de nadruk op leggen.

Overmars kan niet vrij kiezen wie hij wil dus zullen allerlei obstakels in de weg staan van het aantrekken van gedroomde spelers, dat is zelfs bij Real zo (Pogba.....) en dat is gewoon de realiteit waarmee Marc moet dealen.

We hebben een centrale verdediger in de persoon van Schuurs, deze is echter nog niet zover als we hopen en dus werd Veltman verteld dat hij nit weg mocht dit jaar, ook logisch dus.
Creativiteit op het middenveld was er geweest als we Promes en/of Neres( desnoods Labyad) hadden kunnen opstellen, in de persoon van Ziyech,dit heeft een aantal wedstrijden geweldig gedraaid, maar ja.
Ajax kan geen twee selecties aankopen en onderhouden.

Zo dan, hiermee is jouw verhaal redelijk weerlegt denk ik.
1 0
BRAMHOUTEN
je heb het prima verwoord. gelukkig zijn er nog supporters hier die gewoon realistisch kijken
1 0
Minsc
Overmars heeft toch Magallan, Pierie en Alvarez als vervangers van Frenkie gehaald? En Marin als vervanger van Frenkie was ook al een meesterzet. #OvermarsOut
3 -4
edalm
Je reactie heeft alle schijn van een succes supporter
4 -5
Ajaxbrl
Geld is nu wel even het laatste waar we ons zorgen over moeten maken..
0 -3
AFCA Leiden
Dat weet ik zo net nog niet. Het zou me niet verbazen als er in de begroting is uitgegaan van wat extra CL inkomsten.
1 -2
edalm
Ajax heeft nog nooit de overwintering mee genomen in de begroting.
1 0
Sanalologo
Als je dat denkt heb je er niet zo veel verstand van.
0 -1
Bjorn
Door de groepsfase te behalen ben je financieel al uit de zorgen. Wordt niet uitgegaan van nog meer.
1 0
bazza25
Nee joh zou pure overschatting zijn geweest..
1 0
AFCA Leiden
Natuurlijk, maar daarom niet onmogelijk dat men er dus wel van uit is gegaan. Je mag tenslotte wel verwachten van o.a. de TD dat hij vertrouwen heeft in zijn aankopen. Dat het team met die aankopen dus weer kan presteren en een volgende ronde kan halen (wat altijd het doel is geweest). Ga je hier dan niet van uit dan moet je er van uitgaan dat men weet dat er niet adequaat is ingekocht.
0 0
Danos
Nee dat zou juist heel raar zijn, je gaat dan beleid maken op een bal binnenkant paal of niet.
Ze maken beleid op structureel poulefase halen in de Europese toernooien met als doel overwinteren , dit kan ook in de EL wezen.
0 0
Nijmegenaar
Bijkomend groter nadeel is misschien wel dat de transfers van Onana, Tagliafico e.d. veel minder gaan opleveren nu. Toch een beetje de financiële levensader van dit beleid.
3 -1
Danos
Zal wel meevallen, zoals heeft een Onana het laten liggen in de CL? De spelers kennen ze nu wel en vergeten ze niet snel
0 0
BrandjeXL
Welnee, spelers gaan echt niet minder waard worden omdat Ajax niet overwintert. Benfica lag er ook vroeg uit vorig jaar en die verkochten Felix voor ruim 120 miljoen. Verder denk ik dat Overmars allang beloftes heeft gedaan dat spelers niet voor de absolute hoofdprijs vetrekken.
3 -2
Nijmegenaar
Nu is Felix ook wel een uitzonderlijk talent. Maar bijvoorbeeld een Onana: die had je voor 50 miljoen kunnen verpesten als we weer ver waren gekomen in het toernooi. Nu kun je hem misschien max voor 30 nog verkopen.
2 -2
niquedegraaff
Als ajax volgend jaar geen cl haalt ja, anders veranderd er niet zo veel
3 -1
BrandjeXL
Sorry maar dit slaat echt nergens op en volgens mij weet je dat zelf ook wel.
0 -1
Nijmegenaar
Nee hoor. Het draait ook om het creëren van hypes rondom spelers. Denk je nou echt dat we Frenkie en De Ligt voor zoveel hadden verkocht als ze halve finale EL hadden gespeeld? De Champions League is hét podium van Europa. Dan kun je het nog zo goed doen in de EL, dan laat je het volgens velen het 'toch nog niet zien op Europees topniveau'.
0 0
Catsie1
Frenkie was in de winterstop al verkocht.
0 0
Ajacied33
Ook hierin een kanttekening. Je hebt weleens een EL seizoen gehad waarin niet hele grote ploegen in speelde. Nu heb je gewoon hele sterke tegenstanders wat de EL best interessant maakt. We hebben het over onder andere Red Bull, Inter, United, Arsenal, Porto, Sevilla, Benfica. Ploegen die normaal niet misstaan in de CL...
0 0
Nijmegenaar
Objectief gezien wordt de EL ook steeds sportiever leuker om naar te kijken. Maar het heeft echt een uitstraling van lik-me-vestje.
2 0
Schöne82
Wat je niet hebt gehad, raak je ook niet kwijt.
2 0
RobertoD
Gewoon klote dat we eruit liggen, maar ga nu niet lullen dat 45 milj niets is! Er is meer dan voldoende geld en zullen beste een aantal spelers van de eerste elf vertrekken dit jaar. Samen met dat geld slim investeren en weer laten zien waar we goed in zijn: eigen jongens doorschuiven. Je hebt met schuurs, gravenbergh, troare, hansen enz voldoende om in te passen.
0 0
Minsc
45 miljoen of 77 miljoen aan ongeschikte spelers uitgeven, wat maakt het uit? Overmars is een slechte TD.
2 -9
Danos
Tja want martinez, promes, Frenkie, Onana, Nico,
Tadic, Hakim, blind , Sanchez en Milik zijn zulke slechte aankopen van Marc geweest
0 0
BrandjeXL
Je houdt waarschijnlijk net zo veel over want je hebt veel minder kosten en premies uit te betalen en je kan nog wat verdienen in de EL. Daarbij zal de Arena ook vol zitten tijdens de EL dus geen zorgen over dat geld.
2 -2
FollowAjax1
Wat een verwende snotapen lopen er op dit forum rond zeg. Kom op, met z’n allen achter ons aller Ajax!

Menig club droomt van 10 punten in een CL groepsfase, menig club droomt van dominant voetbal in de Eredivisie.

De boys zijn toe aan rust! Nog een paar wedstrijden overleven en dan na de winter de dubbel binnenslepen. Volgend jaar voor het 3e (!) jaar op rij groepsfase CL.

We kunnen TROTS zijn!
14 -4
Ajacied33
Zo is dat!
3 0
AFCAHOOLIGAN
Eindelijk iemand die het snapt!
2 0
GrandMasterFlex
Helemaal eens! Wel vind ik dat we een voetballende cm nodig hebben zoals Propper als vervanger voor Frenkie. Dat is deze laatste wedstrijden namelijk wel gebleken dat de aansluiting en omschakeling ontbreekt naar de aanval toe.
2 0
Joodhannus73
Niet durven investeren kost je geld... Door mismanagement vinden we geen aansluiting bij de Europese top.
3 -2
FreddyAX
Meld je aan zou ik zeggen en zet de zaak even op poten.
Denken dat we echt mee gaan tellen in die poen -draaimolen is als geloven in de Paashaas.
0 0