'Verhaal halen mag, maar blijf van spelers af'

BVeenstra, 16-04-2018 om 20:05, 20605 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajacied Andy van der Meijde baalt als een stekker van het feit dat Ajax voor het vierde jaar op rij geen kampioen is geworden, zo vertelt hij in gesprek met Ajax Showtime. De buitenspeler van weleer zag Ajax zondag hard onderuit gaan bij PSV (3-0) en tot overmaat van ramp werd de spelersbus ook nog eens opgewacht door enkele boze Ajax-supporters.

Van tevoren had Ajax nog een kleine kans op het kampioenschap. Bij winst zouden de Amsterdammers op vier punten van PSV zijn gekomen, maar eigenlijk zat het er zondag geen enkel moment in. PSV won, op overtuigende wijze, met 3-0 van Ajax, waardoor de Eindhovenaren het kampioenschap konden vieren. ‘Die wedstrijd was natuurlijk dramatisch. Dat was niet des Ajax. Ik had niet verwacht dat ze zo op hun flikker zouden krijgen. Je laat PSV toch geen kampioen worden tegen je eigen team in Eindhoven? Ja, het was wel echt een tik. Ik vond het wel erg en ik baal daar wel van, ja.’

Van der Meijde heeft het idee dat PSV misschien net iets meer motivatie had om te winnen dan Ajax. ‘Het leek net alsof ze er al klaar mee waren. Als je zo’n instelling hebt - ik weet niet of dat zo is, maar het leek er wel op - wordt het wel heel moeilijk voetballen in Eindhoven natuurlijk’, aldus de geboren Arnhemmer, die PSV gretig vond voetballen. ‘Ze konden kampioen worden tegen de grootste concurrent. Die gaan er wel op, dat kon je verwachten. Het is nu allemaal zuur en klote. We zijn weer geen kampioen en er moet wel wat gaan veranderen, denk ik.’

‘Laat Ten Hag zijn ding doen’
Bij een verandering zal menigeen al snel denken aan een nieuwe trainer, maar Van der Meijde vindt dat veel te voorbarig. Hij geeft voor nu de steun aan Erik ten Hag, met wie hij in het verleden samenspeelde bij FC Twente. ‘Toen was hij al een leider en zei hij al hoe het moest, hij is erg professioneel. Hij moet de kans krijgen om met het team te werken, met een voorbereiding erbij.’

Dat Ajax dit seizoen de titel niet wist te pakken, komt volgens Van der Meijde ook voor een groot deel vanwege de trieste gebeurtenis rond Abdelhak Nouri. ‘Ik krijg er nog steeds kippenvel van als ik erover begin. Moet je nagaan hoe dat bij die jongens is…Je draagt dat wel mee, het is niet niks.’

‘Verhaal halen mag, maar ze moeten van die jongens afblijven’
Toen de spelers van Ajax zondagavond terugkwamen bij de Johan Cruijff ArenA werden zij opgewacht door een groep supporters. Deze fans kwamen verhaal halen. Van der Meijde kan de frustratie goed begrijpen, maar is wel van mening dat het op een respectvolle manier moet gebeuren. En dat gebeurde zondagavond juist niet. ‘Ik heb gehoord dat er wat geduwd werd, maar ik heb niet gehoord dat er ook is geslagen of geschopt. Dat moeten ze ook niet doen, ze moeten van die spelers afblijven.’

‘Ik weet dat het moeilijk is, maar die jongens willen niet expres verliezen’, vervolgt Van der Meijde, die ook het uitfluiten van de eigen spelers onnodig vindt. ‘Het lijkt erop dat het dit seizoen erger is geworden. Als je geen zin hebt om te komen, kom dan niet en ga thuis zitten fluiten. Het uitfluiten is altijd wel gebeurd, maar het is nu wel heel erg. Er hangt een te negatieve sfeer in het stadion. Als je niet wil en je hebt een slechte zin, ga thuis de boel verzieken, maar niet in het stadion. Niemand wordt er beter van. Ze gaan er minder door voetballen. Misschien willen sommigen de bal niet eens meer.’

‘Als Ziyech niet meedoet, weet je pas wat je mist’
Een van de spelers die dit seizoen vaak is uitgefloten, is Hakim Ziyech. Geheel ten onrechte, zo oordeelt Van der Meijde. ‘Ziyech is gewoon een hele goede voetballer en wil het beste voor het team. Mensen zitten te zeiken over veel balverlies, maar als je veel de bal hebt, verlies je hem ook vaak. Je kunt niet elke bal goed geven’, vervolgt de voormalig buitenspeler, die vindt dat Ziyech enorm onderschat wordt.

‘Kijk eens hoeveel goede ballen hij geeft waar niks mee gedaan wordt. Maar daar kijkt men niet naar. Mensen kijken alleen maar naar goals en assists. Als hij niet meedoet, gaan ze hem missen hoor. Gelukkig staat er bij Ajax altijd wel weer iemand klaar om hem te vervangen, maar het is wel erg zonde dat we zo’n goede speler kwijtraken.’

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
supporter sinds
Pas als een vlieg op je ballen gaat zitten, begrijp je dat niet alles met slaan is op te lossen.
Tot donderdag - ik ben en blijf Ajacied ✖️✖️✖️
0 0
CrazyJew
Het verhaal is wel iets anders, ik heb begrepen dat men niet voor de spelers kwam maar voor vd Sar en Overmars. Dat Ziyech zich aangesproken voelde, schold en dat er toen tumult kwam. Maar goed, eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er niet bij was. Hoe dan ook, het blijft naar als je zo weer erop staat.
0 0
Jelle2500
Nou hij moest echt huilen hoor...
Een duwtje en gelijk alles van Ajax weer van je account afgooien en de volgende dag weer het 12 jarige gangstertje uithangen op Instagram!

Emotionele jongen me ass!
0 -2
ZwartNazareth
Had vd Meijde maar een paar klappen gehad, misschien had hij dan iets gemaakt van zijn carrière. Een omhooggevallen niksnut is het.
4 -5
koppendicht
Wat een onzin. Van der Meijde heeft het maximale uit zijn carriere gehaald. Hij was technisch helemaal niet zo goed. Had wel een hele goede pass. Ajax, inter, everton, oranje. Is toch geweldig. En waarom is hij meteen een nietsnut? Hij heeft al verschillende zaken gedaan na zijn voetbalcarriere: een boek laten uitbrengen, geld verdiend met youtubevlogs en filmpjes, tv-shows, et cetera. Is ook gewoon een leuke gozer. Waarom moet hij zo neergehaald worden?
4 -3
ZwartNazareth
Hoeren en snoeren, drugs gebruiken en een slechte vader zijn: dat is ongeveer het leven van Andy vd Meijde. Is er nog trots op ook, deze IDIOOT. En die gaat supporters dan vertellen hoe ze zich moeten gedragen.
0 0
WIJSNEUS14
Inderdaad, Andy is een luie en hypocriete lul. Maar heeft een vlotte babbel en kan grappige anekdotes vertellen over zijn stommiteiten waardoor hij toch nog altijd in beeld is. Begrijp ook nooit zo goed waarom zo'n figuur een podium krijgt in Nederland. Zo ongeveer de slechtste prof die er is, enkel bezig met randzaken. Zette zijn vriend Rutte ook te kakken door veel te dik op het trainingsveld te belanden.
0 0
Ajax4glory
Hakim ik denk niet dat je dit leest. Mocht je dit wel lezen weet dan dat ik van je heb genoten. Sorry dat sommige "supporters" geen waardering en respect hadden voor jouw fabelachtige acties. Ik en velen met mij hebben WEL van jou genoten. Jammer dat een paar losers dit verprutsen. Hakim ik hoop voor jou op een mooie transfer. Bedankt wat je voor ons Ajax hebt betekend.
7 -9
Jornnn
Hoi Hakim, ik vind dat je het redelijk gedaan hebt. Helaas niet zoals bijvoorbeeld Vertonghen en Eriksen, die echt punten wonnen voor het team, maar je kunt niet alles hebben.
Hopelijk haal je bij je nieuwe team wel wekelijks de 100% en niet de 85% die je wekelijks bij ons haalde.
Het ga je goed!
3 -3
Vertonghen
Pfff hij komt nog niet op de helft van hun niveau...
Ik ben dat gedoe rond dit soort spelers zat, gewoon afscheidnemen en toedeloe.
Over 2 jaar speelt hij bij Salzburg succes ermee.
1 -1
ElFlaco14
Amen
1 -3
sucre
amen
1 -3
ZwartNazareth
Ziyech kreeg een duw. Ach jochie. Meteen 112 gebeld.
1 -10
koppendicht
Je bent echt een absolute schande voor de club. De manier waarop jullie daar hebben gehandeld, scheldend, intimiderend, vuurwerk gooiend en fysiek geweld gebruikend, is een absoluut dieptepunt in de clubhistorie. Ik hoop dat Ajax al die gasten die daar stonden een stadionverbod geeft. De meerderheid van de supporters is klaar met deze zaken.
3 0
BokkieBokstra
Ik heb het filmpje nog eens gezien en de koppen gezien die daar rondlopen. Dat zijn hele of halve criminelen. Maar je kan er klaar mee zijn Ajax komt er niet vanaf en je moet nog uitkijken uit. Dit speelt al jaren.
1 0
Ajax#1900
Hahah, media be like 'fysiek geweld' bij een duwtje. Kom op zeg, het hoort natuurlijk niet maar er was niks aan de hand. Ik moet er wel om lachen hoe Ajax en haar supporters nu aan alle kanten compleet de grond in worden geboord, terwijl er letterlijk vorig jaar in alle kranten in binnen en buitenland vol bewondering werd geschreven over hoe Ajax de Europa League finale wist te behalen. Voor de schreeuwers zijn dit echt gouden tijden.
1 -1
koppendicht
Het is een pure vernedering als iemand aan je gaat zitten. Belachelijk. Je blijft met je poten van nota bene eigen (!) spelers af.
1 -1
Good Luck
Je beste speler wegjagen is niet zo handig slimpie!
2 -3
Joseph
Ik heb nog niks gehoord over het wegjagen van de Ligt.
0 0
sucre
stoer... je blijft gewoon va spelers af! leeghoofden
3 -1
vakp
Wat een schande wat er is gebeurt zondagavond.
Zelfs mensen dichtbij de kern supporters vinden dit gekkewerk.
Welke hersenloze gaat nou spelers beledigen en zelfs duwen.
Met te weinig kwaliteit wordt je geen kampioen , simpel !!
Als je leven zo triest is dat je daar als Ajax supporter niet mee kan leven dan moet je geen Ajax supporter meer zijn lijkt mij.
We kunnen winnen of verliezen maar een beter club als deze is er niet " zingen we toch ???????
4 -1
ElFlaco14
Volgende x extra gas geven en dan achteruit rijden, mochten ze weer voor de bus gaan staan.
1 0
mark4652
Hoezo van je spelers blijf je af? Direct huilen na een duw... Ze kunnen tegenwoordig niks meer aan, zowel in als buiten het veld. Dit zijn niet een of andere heilige personages maar een paar jongentjes die voor een salaris van 1 miljoen (DAT WIJ BETALEN!!!)zich alsnog niet kunnen motiveren om je concurrent van een titel af te houden. SCHANDE! En ja ik ga het zeggen; TIJD VOOR EEN REVOLUTIE
0 -11
Vak M
Betaal jij het salaris? En mag je dan je werknemer een douw geven? Die € 300 seizoenskaart die je kwijt bent? Je bent blijven steken in de oertijd, geen enkel normbesef. Of is dat woord te moeilijk voor je? Jammer dat we supporter zijn van dezelfde club maar hopelijk krijg je nog een keer een levenslang stadionverbod
0 0
DeGodenzonen020
Doe normaal of eigenlijk, DOE NORMAAL, want als je geen inhoudelijkheid hebt, dan maar meer gewicht in je boodschap door hoofdletters te gebruiken.

Verwacht je dat Hakim, en het hele team natuurlijk, tot beter spel komt hierdoor? Die voelen heus de tik wel, al lees je dat niet altijd terug.
0 0
Michels
Je blijft niet alleen van spelers af; je blijft van ieder mens af! Als je graag wilt duwen en slaan, moet je gaan solliciteren bij de ME, het leger of de politie. Als gewone burger heb je geen enkel recht om iemand aan te vallen. In geen enkel geval. Je verdedigen is natuurlijk een totaal ander verhaal...
4 0
vijfennegentig
Hahaha dan denk je dat je alle naïeve reacties al gehad hebt, kom jij nog even door. Nice man lol
3 0
koppendicht
Je moet met je fucking tengels van iemand afblijven gek. En je betaalt helemaal niks. Je gaat vrijwillig naar de Arena waar je te GAST bent. Kun je je niet gedragen, dan wegwezen.
8 0
MyDreamteam59
Andy, dit is niet meer te redden.
TH moet er absoluut uit, er is geen vertrouwen meer. Niet bij de spelers, niet bij de technische staf and last but not least : DE SUPPORTERS

Hij moet zo snel mogelijk weg anders gaat dit gezwel nog verder doorwoekeren
0 0
Ar
Nee! Nee! Nee!
Ten Hag moet pleite en zo snel mogelijk.
Stond gisteren voor de wedstrijd al als aangeschoten wild als een trillend kippetje voor de camera, met zijn ageren en reactievoetbal.
2 0
Ajax4proud
Walgelijke gedrag!
1 0
AFCAPolarBear
Andy slaat hier de spijker op de kop! Soms pijnlijk, maar wel de waarheid!
3 0
ZwartNazareth
Een klein corrigerend duwtje moet kunnen, vind ik. Spelers schoppen mekaar verrot op het veld, dus ze moeten niet ineens de juffrouw uithangen.
0 -9
Ruff Rhythim
Ziyech dit, Ziyech dat....

Begrijp me goed, zeer goede speler hoor, maar men doet nou net alsof we niet zonder hem kunnen. Alsof de wereld ophoudt te bestaan zonder hem...

Er is ook een wereld na Ziyech hoor.
Hij gaat, we vangen dat wel weer op, we moeten ook wel...
3 -4
AFCAPolarBear
Het laatste is helemaal waar, maar jij hebt ook niet door hoeveel waarde Ziyech had/heeft dit seizoen. Dat zagen we dit seizoen al aan het gemis van Klaassen. Ook een zwaar onderschatte speler, die (bijna) elke wedstrijd bepalend was. Kijk eens naar het gros van de goals van Ajax. Wie geeft daar de (voor)assist? Het antwoord op deze vraag is vaak Ziyech. Hij ziet dingen, die andere spelers niet ziet. En heel vaak wordt hij hierin ook niet begrepen door zijn medespelers. Waardoor hij het balverlies op zijn conto krijgt, maar een speler als Lewandowski of Suarez in 95% van de gevallen, die ballen die hij geeft promoveren tot een doelpunt. Ik durf te stellen dat we niveau Feyenoord waren geweest als Ziyech dit seizoen niet bij Ajax speelde. Kijk naar FC Twente. Ze stonden 8ste toen hij vertrok bij die club, en staan nu laatste!
2 0
Remark
Ik weet niet of je het hebt meegekregen, maar Feyenoord werd vorig jaar wel kampioen en Ajax, met Ziyech erbij, niet. En hoe zit dat met die vrije trappen die 98 van de 100 keer in de tweede ring belanden; ziet Ziyech daar misschien ook dingen die anderen niet zien?
Natuurljk, Hakim is een fabelachtig goede voetballer, zoals Max Verstappen waarschijnlijk de beste coureur ter wereld is, maar wie één op de twee races z'n bolide tegen een muur of in de grindbak parkeert, wordt geen kampioen. Ziyech verdient geen fluitconcerten of zwiepers, maar laten we wel realistisch blijven en z'n vele plusjes tegen z'n even zovele minnetjes wegstrepen, dan staat meneer wel gewoon op nul, en Ajax ook.
2 0
El-Dorado
ik blijf er bij, enige wat Ajax nog kan redden is weer een trainerswissel.

denk niet dat de spelers hun vinger willen uitsteken voor ten hag.

Bosz in!
5 -4
Ajax4proud
Vergeet Bosz want die komt niet meer terug!

En ik ben het eens met een trainers wissel. Ten Hag hoef ik niet meer te zien, is geen Ajax trainer klaar. Een nieuwe trainer voor een nieuwe seizoen met weer nieuwe kansen!
0 -1
kaashaas
Ja klopt
0 0
AFCAsphere
Gaat toch niet gebeuren. Je schiet er echt niets mee op, lees maar wat Lasse zei afgelopen week. Derde trainer in een half jaar tijd, waarmee ze bij elke trainer andere opdrachten in het veld meekregen. Ja, ze verdienen een godsvermogen, maar dat is geen goed argument in dit geval. Het duurt even voordat zo'n systeem er in is geslepen. Gisteren waren we 30 minuten prima aan het voetballen en verzuimd Klaas ons op 0-1 te zetten. Dan loopt de wedstrijd geheel anders.

Ten Hag verdient het om het team in de zomer klaar te stomen voor een frisse start.
1 0
ZlatanI
Ziyech wordt zelfs enorm onderschat aldus Andy. Er is geen speler waarover de meningen zo uiteenlopend zijn als over Ziyech.
4 -1
MNJ7
Ziyech onder bosz was ook een wereld van verschil dan nu , werkte zich kapot zowel aanvallend als verdedigend. Jammer dat het zo gelopen is...
4 -1
koppendicht
Wat een onzin, hij werkt zich nog steeds kapot. Dit is een klassiek geval van irrealistische verwachtingen, en de enige wissel die moet gebeuren is de wissel van supporters. Men gedraagt zich schaamteloos, kwetsend, hufterig en agressief.
0 0
vijfennegentig
Ligt meer aan de maatschappij dat die supporters hem eruit pikken.
0 0
Gregoboy
Ja maar VDH vergeet misschien dat er een stel debielen zitten bij deze club die denken dat hun emotie de baas is over de club. Nog bedankt hè gasten!!!
4 -2