Stats: Peter Bosz versus Frank de Boer

NielsE, 21-10-2016 om 10:00, 32208 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax is onderhand alweer negen duels onderweg in de Eredivisie, een mooi moment om een tussenbalans op basis van statistieken te maken. De geluiden van de tribune zijn goed, maar hoe doet Peter Bosz het nationaal en in Europa? Hoe verhoudt zich dat tot het laatste seizoen van zijn voorganger Frank de Boer? Ajax Showtime probeert wat duidelijkheid te geven:

Het Ajax van Frank de Boer:
De Amsterdammers kenden in het seizoen 2015/2016 een redelijke seizoensstart, want de eerste vier duels werden moeiteloos gewonnen van op papier 'kleine' ploegen. FC Twente bleek de eerste sta-in-de-weg; er werd gelijkgespeeld op bezoek bij de Tukkers. De daaropvolgende duels met FC Groningen en Excelsior werden wederom winnend afgesloten. Na een prima opening van het seizoen voor de ploeg van De Boer stond de eerste échte topper op het programma tegen PSV. Ondanks de hoge verwachtingen eindigde de thuiswedstrijd in een deceptie (1-2 verlies). Na die nederlaag in Amsterdam pakte Ajax de draad wel weer op door Heracles vrij eenvoudig opzij te zetten.

De ploeg van De Boer begon het seizoen zodoende met acht wedstrijden tegen zogeheten 'kleine' ploegen en hiervan wist het er zeven te winnen. Er werd één topper afgewerkt en deze werd verloren. Tijdens deze negen duels kreeg Ajax slechts vier doelpunten tegen, waarvan er twee tegen PSV werden geïncasseerd en twee tegen FC Twente. Ajax wist in deze periode bovendien 21 keer het net te vinden. Van deze 21 doelpunten kwamen er 6 uit standaardsituaties. Tevens werd de bal goed in de ploeg gehouden, want er waren gemiddeld slechts 37 defensieve acties per wedstrijd nodig. Ter vergelijking: concurrent PSV had er met een gemiddelde van 43 in diezelfde periode 16 procent meer nodig per wedstrijd. 

Wat betreft de passing in het begin van het seizoen 2015/2016: gemiddeld werden er 460 passes verstuurd per wedstrijd. Hiervan gingen er 286 in voorwaartse richting. Een korte rekensom vertelt ons dan dat 60.8 procent van de passes in voorwaartse richting verstuurd werden. Van diezelfde passes kwam dan weer 80 procent aan bij een medespeler. Concreter werden er met die voorwaartse passes gemiddeld per wedstrijd tien key-passes verstuurd, of anders gezegd: er werden gemiddeld dus tien kansen per duel gecreëerd.


Frank de Boer in zijn laatste seizoen bij Ajax. Het begon allemaal nog zo goed...


Het Ajax van Peter Bosz:
De start van Ajax in het seizoen 2016/2017 is onder de streep gelijk aan die van vorig seizoen, maar ons gevoel zegt dat er meer had ingezeten. Er werden tot nu toe uitsluitend 'kleine' ploegen getroffen, en hiertegen werden de nodige punten verspeeld. Het seizoen begon goed met een tamelijk eenvoudige winstpartij op Sparta Rotterdam, al werd er wel meteen een treffer geïncasseerd. Na het treffen in Rotterdam ging het mis voor Bosz en zijn ploeg. Er werd gelijkgespeeld tegen Roda JC en zelfs verloren van Willem II. Tijdens deze twee wedstrijden incasseerden de Amsterdammers maar liefst vier tegendoelpunten. Na de decepties tegen Roda en Willem II braken er betere tijden aan voor Ajax. In de competitie werd er zes keer op rij gewonnen.

De ploeg van Bosz begon het seizoen zodoende met negen duels tegen de 'kleine' ploegen en hiervan werden er zeven gewonnen. Tijdens deze negen duels werden er acht tegendoelpunten geïncasseerd. Uiteraard werd er ook door Ajax zelf gescoord en wel 22 keer. Een aardig deel hiervan kwam uit standaardsituaties, namelijk zeven keer. Het aantal defensieve acties per wedstrijd lag wel behoorlijk hoog tijdens de afgelopen periode. 47 keer moest er verdedigend opgetreden worden. Dit keer vergelijken we hier met koploper Feyenoord, dat slechts 37 keer verdedigend in actie moet komen per duel.

In het seizoen 2016/2017 worden tot nu toe wel een stuk meer passes verzonden dan in 2015/16; 534, waarvan 330 in voorwaartse richting. Dat betekent dat er in 61,8 procent van de tijd vooruit wordt gespeeld. Van al deze passes komt 86 procent aan bij een speler met een Ajax-shirt. Belangrijker is natuurlijk wát er met deze (voorwaartse) passes gedaan wordt. De Amsterdammers creëren hiermee gemiddeld namelijk 12 kansen per wedstrijd.


Bosz had vooral in het begin van de competitie zijn handen vol aan Ajax.


Prestaties in Europa:
Onder De Boer waren de prestaties in Europees verband tamelijk bedroevend. Zo werd Ajax in de eerste voorronde van de Champions League al uitgeschakeld door Rapid Wien en vervolgens werd de Europa League ternauwernood bereikt door over twee wedstrijden nipt af te rekenen met Jablonec. Bosz deed het, met het verslaan van PAOK Saloniki in de eerste voorronde, al een stuk beter. Echter zag de oefenmeester zijn ploeg in duel met FK Rostov ook hopeloos falen.

Groepsfase Europa League was uiteindelijk de conclusie voor beide coaches en dit ging voor de één een stuk voortvarender dan voor de ander. We gaan hier slechts uit van drie duels, dus echt representatieve cijfers over de lange termijn hebben we op dit moment nog niet voorhanden, maar tot nog toe heeft Bosz zijn zaakjes heel goed op orde. Er werd twee keer gewonnen en een keer gelijkgespeeld, waar De Boer tweemaal gelijkspeelde en een keer verloor.

Wat hier opvalt is dat het Ajax van 2016/2017 veel zuiniger omspringt met de kansen. De Amsterdammers creëerden slechts 22 kansen in 3 duels, maar daaruit werd er maar liefst vijf keer gescoord. Als we dit wegzetten tegenover 34 kansen en drie doelpunten in 2015/2016, is meteen duidelijk waar het vorig seizoen aan schortte. Ook kreeg Ajax dit seizoen drie tegendoelpunten, onder De Boer moest de doelverdediger van Ajax (destijds Jasper Cillessen) vier keer rapen. 

Wat betreft de passing komt Bosz nog beter uit de koker dan in de Eredivisie, onder de Apeldoornse coach worden er gemiddeld 466 passes verstuurd waarvan 66 procent (303) in voorwaartse richting. Onder leiding van De Boer werden er meer passes verstuurd, maar in verhouding minder passes richting het vijandelijke doel (61 procent). 303 passes gingen dus naar voren, terwijl er in totaal 496 overgespeeld werd per wedstrijd. 

Op het gebied van de Europese statistieken moet gesteld worden dat de cijfers een nog vrij pril beeld schetsen. Dit omdat 'we' pas drie wedstrijden onderweg zijn in de Europa League.

Frank vs Peter in de Eredivisie:
Conclusies trekken op basis van uitsluitend data is natuurlijk best wel gevaarlijk, dit omdat elementen als amusementswaarde onmogelijk precies te meten zijn. Ook stond De Boer natuurlijk al meerdere seizoenen aan het roer bij Ajax en is Bosz nog steeds bezig met het inslijpen van zijn visie. Echter is het wel opvallend dat het duidelijk risicovollere spel onder de Apeldoorner in de cijfers  nog niet meteen iets oplevert. Zo werden er 15 doelpunten gemaakt die niet uit een standaardsituatie kwamen, dit was onder de door veel de 'behoudendere' De Boer exact hetzelfde. Ook andere cijfers verschillen nauwelijks van elkaar.

Wel worden er een stuk meer passes verstuurd onder Bosz en daarmee ook 44 per wedstrijd meer in voorwaartse richting. Hier moeten we wel rekening houden met de tegenstanders die Ajax trof in de gekozen periode. Onder Bosz waren dit 9 kleintjes, terwijl er onder De Boer al een duel met PSV afgewerkt werd. Tevens gaat er, als we in verhoudingen spreken, slechts 1 procent meer naar voren. Ook kreeg Ajax onder Bosz zijn regime 100 procent (dus het dubbele) meer doelpunten tegen. Afsluitend spreekt er nog wel één statistiek duidelijk voor de Apeldoornse coach: het aantal kansen, hiervan worden er per wedstrijd gemiddeld 2 meer gecreëerd. 

Door: Niels Engelman (@nielsengelman) | Niels.engelman@gmail.com

Gratis verzending tot en met de Klassieker.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
fanvooraltijd

Data of niet ik was het saaie beton/controle voetbal van FdB spuugzat ! Met de enorme misser op de laatste dag nog vers in het geheugen, ben ik blij dat er een andere wind waait.
1 0
IamLegend
de vergelijking gaat sws niet op. andere tijden. andere voetballers etc etc
3 0
Adam24
Ik vond vorig seizoen sowieso goed qua spel van Ajax. Dat het saai was wordt schromelijk overdreven. De hele 'Peter is geweldig, Frank kan er niks van' sfeer vind ik sowieso belachelijk. Frank de Boer was een hele goede coach voor Ajax. Gelukkig ziet het er naar uit dat Bosz dit ook wordt.
2 -3
geDaante
Dan heb je niet goed gekeken naar het spel vorig seizoen. Het was minder saai dan de seizoenen daarvoor, doordat onder meer Trustful De Boer influisterde sneller en meer de lange bal te hanteren. Dat maakte dat er wat meer gebeurde, maar het was qua opbouw, positie- en combinatiespel in niks beter dan voorgaande seizoenen. Er werd vooral via de backs opgebouwd, en vaak al vroeg voorgegeven door Dijks, vrijwel nooit werd het middenveld ingespeeld of daar gevoetbald. Dus gewoon weer om het middenveld heen, of erover heen. Dat is niet voetballen, dat is een soort van té (oneerlijke) rondo uitvoeren, met zo nu en dan een bal in de pot gooien. Balbezit vooral doel in plaats van middel, verdedigende zekerheid en controle was het uitgangspunt.

Bosz durft wel te voetballen, van achteruit, durft het middenveld in te spelen, daar ook te voetballen en combineren, balbezit als middel om de tegenstander uit te spelen, altijd naar voren denken, aanvallen is het uitgangspunt. Totaal andere visie, waarbij die van Bosz uitermate goed past bij Ajax, en die van De Boer in vrijwel niks.
2 -1
de-Ajacied
Wat mij betreft is het grootste verschil de nieuwe spelers:
Sanchez voor vd Hoorn
Zyech voor Fischer
Taore, Cassierra en Dolberg voor Milik
3 0
geDaante
Nee, dat is het niet, Bosz is niet voor niets gehaald vanwege zijn speelstijl en mentaliteit. Hij speelde zo ook bij Heracles en Vitesse. Ook zonder die spelers die je noemt, in de voorbereiding, zag je ineens spelers vooral naar voren kijken en denken, en ging het bij vlagen ook al prima. Van der Hoorn speelde vrijwel nooit, en Veltman kan prima opbouwen. Sanchez en Ziyech maken niet ineens dat Ajax wél kan opbouwen en vooruit kan spelen van achteruit, dat is een keuze, net als Bosz Schöne op 6 zet, en hamerde op meer creativiteit op het middenveld. De Boer haalde Gudelj, terwijl er geen enkel grijntje creativiteit aanwezig was. Dat zegt al genoeg.
2 0
JohanDerksen
Ik kan eindelijk weer genieten van Ajax. Onder Frank de Boer heb ik 4 jaar in winterslaap gelegen op de bank. Tuurlijk, de 4 kampioenschappen waren geweldig, maar over het spelbeeld en Europees voetbal helemaal niet. Ben hartstikke blij met deze trainer Peter Bosz.
Ziyech, Sanchez en Dolberg laten gelijk zien wat wij al die jaren gemist hebben in de basis elf; kwaliteit, goals, inzet en naar voren te spelen. Hier hebben de meeste jaren naar verlangt.
2 0
Adam24
Europa League was altijd drama, maar in de CL vond ik Ajax vaak heel goed spelen.
0 0
Bjorn2321
Geeft maar weer eens aan dat cijfertjes niet alles zeggen.
Want in cijfers valt het verschil mee, maar als je zit te kijken de laatste weken kun je toch niet anders dan een groot verschil in het spel constateren.
1 0
Bennyben
Klopt maar defensief stond het onder frank de boer wel stukken beter als nu
1 -2
geDaante
Is inderdaad niet zo moeilijk zoals pinballmagic zegt, als je zoveel zekerheidjes inbouwt, niet echt druk zet, de bal vasthoudt, kiest voor degelijke spelers die vooral de logische veilige keuzes maken, en De Boer meer man achterin hield, valt dus niet te vergelijken.

Daarbij, we hebben het hier over Ajax, het spel in balbezit en de aanval is prioriteit en vele malen belangrijker. Verdedigen dient te gebeuren door hoog druk te zetten.
0 0
pinballmagic
Dat is ook logisch als je betonvoetbal speelt
0 -1
..::Rootje::..
- In het seizoen 15/16 was de eerste wedstrijd een uitwedstrijd tegen AZ. Dat is geen kleine ploeg hoor,
- Ajax scoorde in hun eerste reeks van negen wedstrijden onder Frank de Boer 22 keer. Eén keer meer dus,
- Er werden in deze duels maar vier keer gescoord uit een standaardsituatie. Alle vier keer uit een vrije trap van Gudelj,
- Gemiddeld werd er in die negen wedstrijden 445 keer naar elkaar gepassd. Met een gemiddelde voorwaartse percentage van 63,3%,
- Ajax heeft onder Bosz hetzelfde aantal doelpunten als onder Frank de Boer uit standaardsituaties, namelijk vier.

Kan de rest niet lezen helaas, want moet weg, maar ben echt benieuwd hoe de gemiddelde pass wordt berekend en wat er verstaan wordt onder standaardsituatie.
1 0
Pauw
Het lijkt mij interessanter om t gemiddelde van de Boer te nemen de eerste negen over alle wedstrijden. De Boer ook vorig jaar voor t eerst een redelijke eerste seizoenshelft volgens mij.

Overigens zeg ik dit niet ter bescherming van PB. Hoewel ik misschien nogal hoge verwachtingen heb, had ik stiekem toch wel verwacht dat Ajax in balbezit nog sterker zou zijn dan het nu is. 'T valt me nog wat tegen om eerlijk te zijn. Ook t beloofde drukzetten lijkt PB voorlopig te laten varen. Is ook moeilijk met Traore, Dolberg, Schöne. De eerste twee kunnen het maar willen niey zo. Schöne vice versa.
0 0
..::Rootje::..
Dankjewel man. Ik dacht dat ik de enige was.
Ook ik vind dit Ajax in balbezit soms teleurstellend ogen. Gisteren was het vooral bedroevend hoe ze constant achteruit liepen, al is dat wel te begrijpen met De Klassieker in het vooruitzicht. Maar toch..
Als je bijvoorbeeld kijkt naar doelpunten die voortkomen uit combinatievoetbal over alle officiële wedstrijden, kom je niet eens over de helft van het totaal.
1 0
Suarez16_
Zelfde aantal punten als vorig jaar na 9 wedstrijden. Toch wel knap herpakt, want na 3 speelrondes had ik dat gevoel totaal niet.
0 0
JesseTH
Het kan nog vele malen beter
0 0
ZeeuwseAjacied
Gaat helemaal niet om de cijfertjes joh, gaat om het spel. In Europa doet bos het qua resultaat namelijk prima, maar kan het nog veel beter. Je loopt je hele wedstrijden te ergeren (ik dan).
0 0
afca95
Ergeren? Waaraan? Ajax speelt vele malen leuker en aanvallende dan onder dat saaie tikkie terug beton voetbal!
0 0
JohnDylan
Ik zei voor het seizoen begon al dat Bosz minstens een half jaar de tijd nodig zou hebben om zijn visie enigszins ingeslepen te krijgen en dat ik pas in het tweede seizoen van Ajax onder Bosz een echt groot verschil verwachtte. Hoewel ik positief verrast ben hoe snel de speelstijl van Ajax duidelijk attractiever is geworden blijf ik bij mijn voorspelling dat pas volgend seizoen Ajax echt op de manier gaat spelen die Bosz voor ogen heeft.
1 0
Breezer4u
Precies mijn idee, ook vind ik dat je bij de mindere ploegen al snel tikkie breed of tikkie terug hebt. Of je hebt geen ruimte om hem naar voren kwijt te kunnen, of je probeert ze bij de goal weg te trekken. Maar hee, ik ben geen voetbal analist en ook geen trainer!
0 0
wladimir
Het is logisch dat het attractiever wordt met een middenveld waarop Schone, Ziyech en Klaassen actief zijn t.o.v. een middenveld Bazoer, Gudelj en Klaassen. Onder de Boer kregen we minder tegendoelpunten in de eredivisie en onder Bosz zullen we meer goals scoren.

Vorig seizoen heeft de Boer een enorme blunder gemaakt door thuis tegen Rapid Wien waar 0-0 het uitgangspunt had moeten zijn met Sinkgraven op het middenveld te spelen. Die uitschakeling heeft geleid tot het angsthazen voetbal wat het vorig seizoen was. Thuis tegen Celtic maakte hij dezelfde vergissing.

Pech had de Boer uit tegen Fenerbahce met die late treffer uit een corner. Die laatste wedstrijd tegen de Graafschap was natuurlijk ook pech. Van Bronckhorst doet het op de FdB methode en is daarmee vooralsnog uiterst succesvol. Zondag wordt daarom een mooie dag. FdB zou voor een gelijkspelletje gaan. Bosz gaat voor de overwinning in Rotjeknor.
0 0
Rene1990
ja maar dat komt ook omdat dan meer spelers van jong er bij zijn die laten het in de Jupiler League al zien.die Marcel keizer moet ook gehouden worden die mag van mij bosz opvolgen wanneer dat moment komt
1 0
JQ452
Weer een reden om cijfertjes niet altijd serieus te nemen.
1 0
Sterretje73
Leuk artikel hoor maar dit zegt mij verder helemaal niets. Belangrijk vindt ik vooral wat de visie van de coaches is, het materiaal waarmee ze mogen werken en natuurlijk de vooruitgang die ze over een bepaalde periode hebben laten zien. De Boer kreeg een ingespeelde groep met een paar geweldenaars tot zijn beschikking die natuurlijk langzamerhand allemaal onder zijn reet vandaan verkocht werden. Bosz kreeg in verhouding tot de Boer een groep jonge honden en een paar (blijkt achteraf) geweldige aankopen tot zijn beschikking die echter als groep totaal niet gemotiveerd en samenhangend overkwam. Des te knapper vindt ik de prestatie van Bosz.
1 0
Leviathan
Die eerste wedstrijden maakt het verschil minimaal. Bosz is de rommel van Frank aan het opruimen maar dat duurt even. Zondag zien we of hij genoeg opgeruimd heeft
3 -1
NielsE
Eerste proef met een artikel gebaseerd op uitsluitend data! Ben heel benieuwd wat jullie er van vinden. Meer hiervan? Let me know!
1 0
Sxndxr
Leuk stuk, maar persoonlijk mag het minder tekstueel en meer visueel. Oftewel met tabellen en diagrammen. Plaatjes maken het lezen makkelijker en het is niet een enorme lap tekst. Verder zijn data stukken altijd top!
1 0
superman0313
Meer van dit, mits net zo helder geanalyseerd. Leuk om te lezen!
0 0
Koenniiee
De opstelling van Peter Bosz' eerste wedstrijden verschilt enorm met de opstelling van de laatste weken. Ik vermoed dat daar juist wel de verschillen zitten. In elk geval qua winstpercentage. Daarnaast kun je amusementswaarde niet/moeilijk meten, zoals een elftal dat achteruit loopt en statisch speelt tegenover een ploeg die vooruit verdedigd en veel dynamischer speelt. Plus, denk eens aan de type spelers die de laatste weken spelen.

Of denk eens aan het creëren van diezelfde statistische kansen. Het voetbal van FdB (laatste jaren) was gebaseerd op toeval, een vroege hoge voorzet of het aanspelen van Younes die maar een actie moest maken. Nu zit er veel meer creativiteit in en krijg je veel andere doelkansen. Meer steekballen, betere kansen, dat idee.
0 0
JubbegaAFCA
Helemaal mee eens, maar we krijgen ook veel meer doelpunten tegen en vooral de manier waarop baart me nog wel zorgen!! Zo gemakkelijk
0 0
RuffRhythim
Leuk hoor deze vergelijkingen.

Maar er is voor mijn zo'n beetje maar een aspect leidend: en dat is de amusementswaarde.
1 0