'Cruijff kreeg miljoenen niet van Foundation, maar van loterijen'

BartVeenstra, 22-11-2019 om 07:30, 6675 views, De Volkskrant |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Johan Cruijff kreeg niet ieder jaar van de Cruyff Foundation een miljoen euro overgemaakt, zoals schrijver Auke Kok beweerde in de biografie over de voetballegende, maar van de Sponsorloterij en de Postcodeloterij. Hiervoor verrichte Cruijff tussen 1998 en 2003 promotiewerk, zo meldt de Volkskrant vrijdagochtend.

Twee goede doelen, de Cruyff Foundation en Terre des Hommes, zouden door de bovengenoemde loterijen worden gesteund. Daarnaast werd Cruijff in ruil voor zijn promotiewerkzaamheden jaarlijks tussen de 550.000 en 1,1 miljoen gulden beloofd. Dat geld was afkomstig van de loterijen en de hoogte zou afhankelijk zijn van hoe succesvol de Sponsorloterij werd.

Cruijff zou het geld hebben gekregen, omdat de bedenkers van het plan wilden garanderen dat hij betrokken bleef. Betrokkenen in de Volkskrant zeggen dat er niets is dat niet door de beugel kon. Er zijn geen donateurs van goede doelen benadeeld en daarnaast is alles netjes in de jaarrekeningen verantwoord.

Tegenover de Volkskrant reageert Carole Thate, bestuurslid van de Cruyff Foundation, door te zeggen dat zij al lang wist van de betalingen aan Cruijff door de loterijen. 'Er is nooit geld van de Foundation naar Johan gegaan, dat soort dingen hebben we altijd strikt gescheiden gehouden. Wij hoeven als Foundation niet te verantwoorden hoe Cruijff zijn geld verdiende. Hij had wel meer commerciële overeenkomsten met andere partijen. Laten we alsjeblieft niet gaan spitten in hoe hij zijn geld verdiende.'

In de biografie over Cruijff schreef Kok dat Cruijff jaarlijks een miljoen kreeg van de Cruyff Foundation. Dit bleek onjuist en zodoende werden het imago van Cruijff en het belang van de Foundation aangetast. Als gevolg daarvan moest Kok een gewraakte passage rectificeren.

Denk jij dat Ajax met 3-0 wint van Heracles? Zet in en krijg 7,60 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FreddyAX
Eigenlijk allemaal niet erg spannend; Kok had wel beter moeten checken hoe het verhaal in elkaar stak,dat is niet slim van hem.
Het aandachtspunt vreemdgaan van Cruijff kan indien niet gecheckt zelfs een strafrechtelijk vervolg krijgen i.v.m.mogelijk smaad.

Persoonlijk vind ik het helemaal niet interessant hoeveel hij verdiende en of hij ja of nee vreemd is gegaan, het doet helemaal niets af aan Cruijff en zijn enorme betekenis voor het Nederlandse voetbal.
1 -1
aietos
De bron van Auke Kok is natuurlijk Zijne Koninklijke Hoogheid Louis Von Gaal!
3 0
Fieldman
Helemaal prima dus. Net als elke werknemer van de Postcodeloterij betaald krijgt.

Auke Kok moet zich erg diep schamen en als excuses naar Johan zijn boek terugtrekken.
3 -2
Eastwood
Laat het toch rusten man, dit. Johan kan zich niet meer verdedigen. Al dat gezemel over wat hij mogelijk goed en niet goed deed. Het zal allemaal wel. Mijn enorme respect voor Cruijff wordt er in ieder geval niet minder om.
1 0
Babangida83
De volkskrant komt juist voor Cruijff op. Die zeggen in principe dat Cruijff gewoon een commerciële deal had met een derde. Daar is niks moreel verwerpelijks aan. Enige is dat je kunt afvragen of die loterijen zoveel geld aan iemand moeten betalen. Maar daar heeft Cruijff niks mee te maken. Is niet zijn beslissing of zijn belang.
1 0
Bjorn
Het zal mij een rotzorg zijn. Ook al was het drie miljoen per jaar van loterijen.

Johan is Johan. Laat deze Legende, aan wie we het Ajax van vandaag te danken hebben, rusten.
2 -3
Rho1980
Kansloos dit. Toegevoegde waarde is nul. Puur categorie ‘roddel’. Je kan er totaal niets mee. Kok is puur uit op sensatie, geld en aandacht. Alles waar Cruijff (deels) dwars van was.
De beste man kan zich niet meer verweren. Hebben als voetbalnatie godsgruwelijk veel aan hem te danken. Heeft ons kikkerlandje eigenhandig op de kaart gezet. Mag hij een keer een slippertje hebben gemaakt. Je zou haast vergeten dat hij ook maar een mens was.
2 -1
Knalpot
Makkelijk oordelen wie zegt dat Kok ook niet een slippertje heeft gemaakt? Als jij 160 man interviewt en je hoort meerdere keren dat JC nog miljoenen verdiende in die jaren, dan kun je best concluderen dat dat wel vanuit de foundation zou moeten komen. Het punt is dat hij dat niet driedubbel gechecked heeft wat wel zou moeten en daardoor de erven Cruijff nu eerst zwart heeft gemaakt zonder zn feiten eerst goed op orde te hebben.
0 0
Babangida83
Auke Kok loopt hier wel een deukje op, hoor, man, man, man. Wat een prutswerk. Wordt je gecorrigeerd door een krant, lol. Dan kunnen we de rest van t boek dus ook wel met een korreltje zout nemen. En zijn eerdere werken ook.
En dan komt er nog bovenop dat hij Cruijff's medecommissarissen ook als bronnen heeft gebruikt voor t boek.
Het betere Telegraaf-werk, zullen we maar zeggen. Echt amateuristisch, hoor. Had ik niet gedacht van Kok.
Ik heb trouwens uit betrouwbare bron dat Van Os, Henrichs en Ten Have een miljoentje aan Kok gedoneerd hebben.
2 0
Benleiden
We worden nog steeds met de dag méér en méér bemoeizuchtig in Nederland. Wanneer houdt het eens op? Waarom willen mensen allemaal ‘alles’ van elkaar weten? Kunnen ze zo erg genieten van leed, of het besmeuren van een naam. Wat kan mij het schelen woe Cruijff heeft geneukt, hoeveel geld hij heeft etc. Ik hou van de voetballer Cruijff, maar in privé hoef ik niet de details van te weten. Bovendien vind ik Het allemaal héél erg ver gaan.
1 -1
wladimir
https://www.ftm.nl/artikelen/loterijgeld-speelgeld-poelmann?share=nSuOToKrb1VAQIN%2BHuhH4Tm6Pjyq2%2F3r9qKhTkwhMQG94PFebz6nE61M9g%3D%3D
0 0
Schip
Wel bijzonder dat de Foundation dit niet gelijk aangeeft.

Zal wel een rectificatie worden voor Kok. Extreem onzorgvuldig dit zeg.
0 0
Lazell
Waarom? Dat is toch niet aan zo'n woordvoerder van die foundation om Cruijff zijn persoonlijke financiën mede te delen? Dat gaat niemand iets aan. Vind dit wel netjes, eigenlijk.
2 0
Schip
Als je weet dat de oprichter van jouw organisatie schade lijdt, wanneer je dat niet weerspreekt en je hebt wetenschap dat het niet zo is geweest, is dat niet zozeer discreet, maar vreemd. Zeker wanneer je achteraf daar plots wel een uitspraak over doet. Blijf dan consequent.
1 0
Babangida83
Er zijn nog meer partijen in t spel, he.
0 0
kaashaas
Elke bnr snabbeld er wat bij
0 0
Benleiden
Omdat het een derde partij is, en je deze niet hoeft te noemen. Soms is het ook onverstandig -en mag- je het ook niet noemen.
1 0
Cupmetgroteoren
Ik snap niet dat journalisten de behoefte hebben om het voor Cruijff op te nemen, dat maakt ze minder geloofwaardig. Een journalist hoort gewoon onderzoek te doen en geen voorkeuren te hebben. Cruijff was ook maar een mens met z'n goede en minder goede kanten. Cruijffs vrouw was altijd gedreven door geld en dat zal nu niet anders zijn.
3 -8
FreddyAX
Jouw conclusie over de vrouw van Cruijff is waarop gebaseerd?
Ik ben het wel eens met het gegeven dat een journalist de feiten moet weergeven, ook als die minder welgevallig zijn, en dat gewoon goed moet onderzoeken voor publicatie.
0 0
Raoul14
Jij bent hier verdwaald, anders kan ik deze onzin niet plaatsen.
2 -1
Benleiden
Ik snap niet dat er journalisten zijn die over de rug van een ander geld proberen te verdienen. Zeker niet als je hoort dat het een betrouwbaar iemand is. Blijkbaar toch veel minder betrouwbaar dan gedacht. Auke zal wel geld nodig gehad hebben, en wat kan je dan het beste doen? Juist! Iemands naam besmeuren ten faveure van jezelf. Is allemaal héél normaal in dit land.
1 -1
FreddyAX
Journalisten verdienen in zekere zin altijd geld over de rug van anderen.
HIj heeft zijn zaakjes niet goed gecontroleerd ,dat is dom maar ook geen ramp.
0 0
Schip
Dat doet de Volkskrant nu toch ook? Uitzoeken?
0 0
Schwalbino
Een journalist die precies uitzoekt hoe de vork in de steel zit doet zijn werk.

Maar goed, jij bent ook maar een mens met je goede en minder goede kanten.
2 0
afcas
Misschien nemen ze het voor cruijff op omdat de beschuldigingen niet kloppen?
1 0
Cupmetgroteoren
Heb het niet over de volkskrant, maar over al die journalisten en analisten die over elkaar heenbuitelen om te zeggen dat Auke Kok niet deugt. En waar ging het uiteindelijk over? Over het feit dat Cruijff vreemdging, iets wat 90 procent van de voetballers doen en 90 procent van de mannen zou doen als ze de kans kregen. Het ging dus uiteindelijk nergens over. Ja, schadelijk voor zijn familie, maar die moeten ook maar begrijpen dat vrouwen aan je voeten liggen als je een beroemdheid bent. Cruijffs vrouw heeft heel veel aan Cruijff te danken.
2 -2
Tinus
Wat een onzin er steeds maar weer uit jouw pen komt is werkelijk bizar.
2 -2
Benleiden
Ja joh tuurlijk. Ze moeten het allemaal maar begrijpen. Je bent echt niet goed bij je hoofd.
2 -1
Cupmetgroteoren
Jij snapt er echt geen reet van. 90 procent van de voetballers gaat vreemd. Ze worden overspoeld met aandacht, vrouwen die letterlijk hun lichaam geven. Cruijffs vrouw was een volksmeid die een fantastisch leven heeft kunnen leiden, dóór Cruijff (ze kon niet eens koken). Anders was ze gewoon met een of andere sigarenboer getrouwd. Je betaalt een prijs als vrouw zijnde als je het met een voetballer neemt. Die prijs heet vreemdgaan. Er is geen mens op deze aarde die al die vrouwelijke aandacht kan weerstaan. Is gewoon de realiteit. Als je daar als vrouw zijnde niet tegenkan, dan neem je geen voetballer maar een doodgewone burger.
0 0
kaashaas
Koning totoooooohhh !! Pfff laten we het weer over stikstof hebben.
0 0
insectenverdelg
En? Half BN Nederland zit in de commercials van loterijen. Zie t probleem niet echt.
2 -2
AFCAMM
En.. daar gaat het ook niet over. Heb je het bericht überhaupt gelezen?

Het ‘probleem’ was dat hij zogenaamd geld kreeg van de Cruijff Foundation. Dat bleek niet te kloppen en in plaats daarvan kreeg hij geld van de loterij.
0 0
DrFootball
En die doen dat inderdaad ook niet gratis.
0 0
DeWijsneus
Nou geen en? Staat toch in het artikel. Niets wat niet mag. Is meer een antwoord op het verhaal van Auke.
3 0