Overmars: 'Het is goed dat er één baas is'

Marc Overmars vindt het goed dat de interne besluitvorming bij Ajax veranderd is. Dat vertelt hij in een interview met het NRC. In het najaar van 2017 zette hij de club naar zijn hand, nadat hij het technisch hart ontmanteld had en Marcel Keizer en Hennie Spijkerman op non-actief had gesteld.

'Het is goed dat er nu één baas is', zegt Overmars, doelend op zichzelf, tegen het NRC. De besluitvorming binnen Ajax zou te stroperig zijn geweest. 'Ik denk dat er een intern clubprobleem was. Ik heb voor dit seizoen gezegd dat de selectie op tijd klaar moest zijn en dat is gebeurd. Zoveel wedstrijden ongeslagen zijn in Europa, dat is niet zomaar.'

Als Ajax zich alleen op de competitie kon focussen, had de club volgens Overmars kunnen domineren in Nederland. Kunnen, want het is volgens de oud-voetballer moeilijk om in Nederland spelers te behouden. 'Barcelona kan een team vijf jaar behouden, Ajax niet. Het heeft ons heel veel energie gekost om het team van dit seizoen bij elkaar te houden. Als we de voorrondes in Europa niet doorkwamen, dan had ik de spelers hier één voor één aan de deur gehad. En als je het wel goed voor elkaar hebt, dan valt het team binnen één jaar uit elkaar. Kijk maar naar het team van Peter Bosz dat de Europa League-finale haalde. Ik heb daar vrede mee, want het ik weet hoe dat is bij Ajax.'

Om die reden gaat Overmars met Ajax meer achter ervaren spelers van midden in de twintig aan. Zo werden afgelopen zomer Dusan Tadic en Daley Blind aangetrokken. 'Daar willen we wel meer in investeren. Je krijgt niet elk jaar een team met extreme talenten', laat Overmars weten. Om dat soort voetballers te halen, is er wel een hoger salarisplafond nodig. 'Afgelopen jaar is daar flink aan gesleuteld. We doen dat ook om de balans binnen de groep beter te krijgen. Als iemand goed presteert krijgt diegene een salarisverhoging. Het is heel belangrijk om te kijken naar welk salaris bijgetrokken moet worden, want je moet het moment dat spelers en zaakwaarnemers mopperen voor zijn.' 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pierre Heno
Prachtig voorbeeld van 'eigen straatje schoonvegen' met emmers vol clichés. Wie nog twijfelde weet na het lezen van dit interview met 'de grote baas' meteen beter. Verpatsen van Wöber ( en had 't liefst ook Neres verpatst!) zonder daar een gelijkwaardige (liefst betere!) linksbenige vervanger voor terug te halen. Magallan is gehaald om deze seizoenshelft ingespeeld te raken op de positie van de vertrekkende De Ligt. Zo'n zinnetje als "We doen er alles aan om de balans binnen de groep beter te krijgen" is exemplarisch voor de holle uitspraken door 'de grote baas' gedaan in het NRC interview van vandaag. Het is al 5 seizoenen duidelijk dat Ajax het in elk geval wat sportieve prijzen betreft niet van deze 'grote baas' zal moeten hebben. Die broek is duidelijk veel te groot gebleken.
1 -1
niquedegraaff
Zou ik ook zeggen
2 0
Petterson1964
Behalve verkopen kan deze non valeur helemaal niets. Is al 5 jaar lang de boel aan het besodemieteren.
2 0
alvin01
Ajax zou een baas als vroeger nodig hebben nu, Jaap van Praag, die was echt een baas.
1 0
Schwalbino
Al die bloedgroepen binnen Ajax kunnen wat mij betreft de pot op.
1 0
Wesl
tuurlijk zegt de enige baas dat het goed is dat er maar een baas is...
2 0
Mozzer
En daarom zal hij dus nooit een grote trainer, met visie en internationale ervaring, naast zich dulden.
En dus worden we weer geen kampioen. Dank, Marc.
6 0
goajaxgo
Spijker op de kop.
1 0
trooop
Één baas is alleen goed als die baas heel goed is. Voor baanbrekende resultaten moeten eigenwijze mensen met grote kwaliteiten hun eigen gang kunnen gaan.

Dat komt alleen niet vaak voor. Je hebt er bovendien geen controle over en de lange termijn is er niet mee gewaarborgd. Het is dus nogal een risico.
3 0
Babangida83
Ik snap wel dat de baas vindt dat er één baas moet zijn. Maar als verstandige mensen moet je ook gewoon democratisch kunnen overleggen en kunnen luisteren naar diegenen die er het meest verstand van hebben (Multidisciplinair). Mits je organisatie hierop ingesteld is. Het probleem van organisaties op de lange termijn is altijd geweest dat ze niet democratisch genoeg waren. De kans dat één persoon/baas een enorme misser begaat is namelijk levensgroot. B.v. Henry Ford die vond dat auto's maar één kleur konden hebben en daarom voorbij werd gestreefd door General Motors. Ford is natuurlijk een legende, maar zelfs hij maakte cruciale fouten. Daarom bestaat ook bijna geen bedrijf langer dan 50 jaar. Omdat niemand hem tegen kon spreken.
2 0
BokkieBokstra
Het zelfsturende team bij Ajax werkte in ieder geval niet. Uiteindelijk is er altijd een aap met de grootste bek die het voor het zeggen heeft.
1 -2
Babangida83
Dat is prima coachbaar. Dus je zou terug kunnen naar de wenselijke situatie.
1 0
BokkieBokstra
Coachbaar? Uiteindelijk moet er een knoop doorgehakt worden en dat zal iemand moeten doen.
0 0
Babangida83
Jij bent duidelijk een traditioneel bedrijf gewend. Je kunt ook gewoon stemmen als het niet duidelijk is of het een breed gedragen besluit is. Maar het meeste van de tijd is het wel duidelijk of mensen het met elkaar eens zijn.
0 0
BokkieBokstra
Ik ben inderdaad wat ouder ja, maar in de sector waarin ik werk, ICT, heb ik het ook gezien. Scrum coaches, verandermangers, de continu verbeter coach, de lean black belt coach. We coachen en begeleiden wat af. Ik weet het, het nieuwe werken. Ik heb er niet zo veel mee, deze doctrine. En over Ajax, daar werkte het in ieder geval niet, zomaar een paar voetballers bij elkaar zetten met wat onduidelijke bevoegdheden. Ze hebben elkaar de tent uitgevochten.
1 0
Babangida83
In scrum coaches en verandermanagers heb ik ook niet veel fiducie, hoor. Maar er zitten zeker goede elementen in scrum zelf. Dat is allemaal voor de show. Klinkt leuk.
Maar het echte hiërarchische werkt gewoon niet op de lange termijn. Als Jonk iets inbrengt over de jeugdopleiding, dan kunnen Bergkamp niet op basis van gevoel tegen gaan sputteren. Bij twijfel volg je degene die erover gaat. Dus iedereen heeft in een democratisch bedrijf nog steeds een functie. Alleen niet zo doorslaggevend meer.
0 0
BokkieBokstra
Misschien is wel het belangrijkste, kunnen met mensen met elkaar uit de voeten. En als met hand opsteken bepaald moet worden of een speler ja of nee gekocht moet worden, of een jeugdspeler doorgeschoven dan vraagt dat wel wat. We gaan terug in de tijd, maar ik miste in het verhaal van Gedaante de naam Jongkind. Volgens mij een belangrijke reden dat Jonk en Bergkamp gebrouilleerd raakte. Jongkind had een grote rol en was bepalend.
0 0
trainerdv
Realistisch verhaal. Keiharde en zure realiteit helaas, dat wel.
2 -1
trodat4030
Jammer dat hij dit over zichzelf zegt, nu komt het heel erg over als zelfpijperij. Zegt nou iemand anders van binnen de club dit over hem, iemand die door deze verandering flink wat macht is kwijtgeraakt, komt het heel anders over. Had niet gehoeven dit.. Krijg er lichte rillingen en een ietwat onpasselijk gevoel van.
4 -4
Schip
Het is puur rugdekking voor TH wanneer die geen titel pakt. Hebben ze toch gewoon Europees vermaakt. En dat is meerdere titels waard.

Een TD bij Ajax die zegt dat een verloren Europese finale voor twee titels geldt, is zijn functie niet waard.
2 0
Ajax114
En er ook vrede mee heeft dat spelers weer snel vertrekken. Tja, als dat je mindset is gaat het niets meer worden. Hoorde hem een paar jaar geleden zeggen dat in Spanje waar hij zelf had gevoetbald ook niet elk jaar Barcelona kampioen werd en dat we dat hier ook niet mochten verwachten. 1 keer in de 3 jaar was al heel goed. Daar blijkt geen sterke ambitie uit.
1 0
ajaxrulesz
Dat moet nog maar blijken... weer een seizoen zonder prijzen en hij kan beter nog maar wat experts om zich heen te verzamelen.. of ajax wint nog nooit meer een prijs..
Zelfs een knvb bekertje vanaf 2013 word ons ajax fans niet meer gegund.
3 -1
AJAIXIXIXI
We mogen heel tevreden zijn met Overmars, hij levert fantastisch werk af.
5 -6
Ajax114
Duarte,Labyad, Kristensen, Cassierra, Orejuela, Lamprou, Ten Hag, Schuurs, Bande, Jensen, Johnsen, Magallan en zo vergeet ik er nog wel een paar.
3 0
Dexy
Met name qua uitgaande transferdeals, ja.

Qua inkomende transfers en op sportief vlak doet hij het aanmerkelijk minder.
3 -2
Boer Gijs
6 jaar geen prijs, fantastisch
5 -3
ajaxrulesz
die finale was fantastisch, en verzacht heel veel, maar die prijsdroogte is helaas wel een feit. en het dreigt ook dit jaar weer fout af te lopen want 6 punten achter is geen kattepis...
Met zon door de wol geverfde club als psv is dat enorm lastig nog in te halen.
4 0
Pierre Heno
de finale halen was top, maar de finale zelf bood helemaal niets van hetgeen iedereen er van te voren van had verwacht. Dolberg had al na 20 minuten moeten worden gewisseld met Traoré als centrum spits. Toen dat uiteindelijk gebeurde kreeg Ajax weer wat kansjes maar toen was het al gedaan.
0 0
geDaante
Hij draait het mooi, en velen trappen er al weer in.

Cruijff zag hem zitten als Technisch Manager, omdat hij zo slim en goed met geld is, en kan onderhandelen. En als onderdeel van het TH, dus vooral uitvoerend en meebeslissend. Zeker niet als almachtige Technisch Directeur, die alle technische lijnen uitzet.

Overmars nam de functie graag aan, stemde dus in met Plan Cruijff, maar hield zich daar al meteen niet aan door transfers met De Boer te bespreken, en maling te hebben aan Jonk, deze totaal links te laten liggen (en mensen zich dan afvragen waarom Jonk niet meer aanschoof, wat nog veel meer oorzaken had overigens).
De Boer kreeg in alles zijn zin (door Overmars ook toegegeven later, 'omdat De Boer dat verdiende'), en dus de meest verschrikkelijke aankopen. De speelwijze was ook niet zoals afgesproken, en dwaalde daar steeds verder van af, tot het een gedrocht werd dat helemaal niks met Ajax van doen had.
Werd allemaal toegelaten, ondanks herhaaldelijke kritiek van Jonk en Cruijff. Jonk, die dus weer niet serieus werd genomen, zelfs niet als hij hen herinnert aan Plan Cruijff en de afspraken die gemaakt zijn.

Een kampioenschapje (en dus wat extra geld) met verschrikkelijk voetbal en dito aankopen was belangrijker dan de afspraken nakomen, Plan Cruijff uit te voeren, samen te werken, strubbelingen onderling op te lossen, gezamenlijk voor Ajax inzetten en niemand buitensluiten, en dus pogingen om Plan Cruijff te laten slagen. Het was meteen alweer korte termijndenken, en ego en eigenbelang voorop bij die twee (De Boer en Overmars).

Daardoor is er nooit sprake geweest van een TH, al denken velen van wel. Jonk is altijd genegeerd en later weggewerkt. En op basis van 'niet meer aanschuiven'. Ongelooflijk. Eerst volledig negeren en links laten liggen, en Jonk die dan terecht denkt bekijk het dan maar ontslaan. Het was dan ook puur een stok om mee te slaan. Ze wilden gewoon geen mondige Hoofd Jeugdopleiding die steeds op Plan Cruijff hamert en een duidelijke visie heeft, en zijn mond niet laat snoeren. Ouaali was beter, die doet gewoon wat hem gezegd of gevraagd wordt. Dan was er nog Bergkamp die 'moeilijk deed', ook weg. En nu heeft Overmars wat ie wilde; alle mondige mensen weg (Cruijff, Jonk, Bergkamp, Bosz ook), Plan Cruijff van tafel voor zover dat toegepast werd, de technische alleenmacht met mensen onder hem die niet moeilijk doen (vriendje Ten Hag, Ouaali die weinig in te brengen heeft).

Één mannetje/passant (Overmars) die even bepaalt dat Plan Cruijff, het TH, het beleid, de organisatiestructuur allemaal anders moet en naar zijn idee. Cruijff die keihard heeft gevochten om het allemaal voor elkaar te krijgen, zijn visie te implementeren met vrijheid voor de jongens om daarin nuances aan te brengen. Cruijff die Overmars er neer heeft gezet. En dan bepaalt ie even dat alles wat Cruijff wilde niet goed is en dat wat hij denkt dat goed is, het beste is. Salarisplafond weg (zou echt wel meegegroeid zijn met de nieuwe financiele status van Ajax, maar nee, dikke engelse salarissen voor een middelmatige speler als Blind, geen wonder dat medespelers denken waarom die slappeling wel en wij niet?), over the top transferbedragen voor spelers die het niet waard zijn en hun zogenaamde ervaring niet brengen (Blind is de meest slappe op het veld, Tadic verzandt in klagen en negativisme). Geen TH meer, alleenmacht bij één man, zéér riskant en funest voor de lange termijn. Geen duidelijke clubvisie meer, doordat een coach/passant de visie bepaalt rond het eerste en de bovenbouw van de opleiding. Een passant die er soms maar een jaartje zit. In de laatste 2,5 jaar vier verschillende coaches en dus visie, en dus vier keer een andere visie in de opleiding en in het eerste. Kansloos

Zeer achterbaks en bijna narcistisch handelen van Overmars dus, die als een van de velen de droom van Cruijff vanuit ego, eigenbelang en machtwellust kapot getrapt heeft. Kortom, gewoon een lul. Zodra ie bij Arsenal zit kan het hem geen zak meer schelen wat er bij Ajax gebeurt. Hij laat het achter in een dusdanige organisatiestructuur en beleid, dat het eerder keihard weer fout kan gaan, dan dat het de goede kant op zal gaan.
13 -11
Jehebtnietaltijdbalbezit
Of je bent een behoorlijk goed ingevoerde insider binnen Ajax en weet heel veel uit eerste hand; of je bent een liefhebber van paranoïde complottheorieën en hebt te veel last van tunnelvisie.
Gezien je volledig eenzijdige kijk op o.a. Cruijff en Overmars, zonder enige nuance, lijkt optie 2 mij de enige juiste. Jammer, want je lijkt me wel een betrokken Ajacied met verstand van zaken.
2 -2
geDaante
Het is zoals het is, er is niet altijd ruimte voor nuance, soms is iemand ronduit goed bezig, en de ander niet. Zwart en wit maken nog altijd deel uit van het spectrum, het zijn alleen uitersten, en uitersten bestaan net zo goed.
1 -1
31xAjax
jij bent waarschijnlijk nieuw hier anders had je geweten dat Daan regelmatig zijn fantasie de vrije loop laat.

Verder heeft hij enorme moeite op AS iets te posten zonder de naam Cruijff en/of Jonk te gebruiken....
1 -2
geDaante
Ik heb het duidelijk beter gevolgd allemaal dan jij. Dat is prima, maar ga dan niet bijdehand lopen doen.
1 -1
BokkieBokstra
Ik mis de naam Jongkind in dit stuk.
1 -1
Ajax114
Je hebt 100 % gelijk. Maar als hij weggaat wordt het niet beter want dan komt er een vriendje van Danny Blind en Henrichs binnen. Die persoon krijgt een verbod om alles wat met visie Cruijff heeft te maken te verbieden.
0 0
geDaante
En daarom heeft hij voor een zeer slechts situatie gezorgd voor de lange termijn.
0 -1
MosesD
Het TH heeft nooit gefunctioneerd. Dat had verschillende oorzaken. De mensen die erin zaten waren communicatief nou niet echt onderlegd en hadden al helemaal geen managementervaring. Daar ging het al fout. Plus o.a. de assistent van de coach die feitelijk diens baas was, is natuurlijk te dwaas voor woorden. Kortom, het TH was een ondoordacht gedrocht. JC wilde oud-voetballers nou die kreeg die. Inmiddels zijn er enkelen weg, Overmars en Sar zitten er nog. Overmars blinkt ook iet uit in de communicatie, maar is wel slim met centjes en natuurlijk een bijtertje. Natuurlijk vindt er nog altijd overleg plaats als het om aankopen gaat, maar uiteindelijk hakt een man de knoop door. Dat lijkt me prima. En doe nou niet alsof Overmars een passant is. Die heeft zich gecommitteerd aan Ajax en is niet zoals een trainer die er vaak voor de korte termijn zit. Is Zijn Overmars en Sar als ex-voetballers ook geschikt voor de functie en doen ze het goed? Daar kun je inderdaad je twijfels over hebben. Maar JC predikte altijd dat de voetballers het voor het zeggen moeten hebben. Daar heb ik altijd twijfels over gehad. Een mooie voetbalcarriere is een pré, beslist geen must.
0 0
Babangida83
Hoe hebben de niet-voetballers het gedaan, volgens jou dan? Beter?
1 0
MosesD
Een vraag die niet ter zake doende is. JC wilde per se ex-topvoetballers. Ik vind dat gekkenwerk, en dat is ook gebleken. Ik ben altijd voor 'the best man for the job'. Is dat een ex-voetballer, prima. Maar nogmaals geen noodzaak. Ex-topspelers hebben ons in de geschienis nog nimmer titels geleverd. Ex-gymleraren wel. Daarmee wil niet zeggen dat ik pleit voor onderwijzers, maar ik kijk graag in een gebied ruimer dan alleen ex-voetballers. Want zeg eens eerlijk, hoeveel hele slimme, vernieuwende en autonome ex-topvoetballers lopen er rond? Gedaante dweept met een Jonk, maar waarom ligt niet elke topclub aan zijn voeten, waarom bieden ze hem geen 'open cheque', met een contract voor het leven en willen ze hem koste wat het kost binnenhalen? Simpelweg, omdat ze (terecht) zien dat Jonk niet meer is dan een trainer van een jeugd elftal. Weliswaar een prima trainer, maar Jonk kan ook niet veel meer, vandaar dat hij nog altijd een beetje in de luwte dingen doet, prima, gewoon lekker trainen, maar niet een grote visie neerleggen.
0 0
JohnnyD
Amen
1 0
Dexy
Het grote issue is dat het T.H. al vanaf het begin (dus sinds 2012) doelbewust uit elkaar gespeeld is door Henrichs en consorten.

Die wilden geen Tscheu la-Ling als algemeen directeur, want veel te mondig en te veel een visionair die echt de Cruijff-visie wilde. Dus weigerden ze hem als potentieel algemeen directeur, terwijl Cruijff dit aanvankelijk juist wél graag wilde. Het bestuur (Henrichs en co) wilden liever een schoothondje, iemand die weinig ervaring heeft in het besturen van voetbalbedrijven en daardoor makkelijk te beïnvloeden is en dus kwamen ze uit bij Van der Sar. Uiteindelijk heeft Cruijff maar met enige tegenzin hiermee ingestemd, maar eigenlijk wilde hij dit niet.

Hier ligt i.m.o. het key-probleem voor alle neergang sinds 2012. Van der Sar had veel te weinig bestuurservaring toen hij in 2012 bij Ajax kwam en was (mede daardoor) geen goede manager in het oplossen van problemen binnen het relatief onervaren Technisch Hart. Het was natuurlijk volkomen logisch en voorspelbaar dat er wel eens frictie zou optreden tussen de (op bestuurlijk gebied) onervaren mannen Overmars, FdB, Jonk en Bergkamp, alleen zou daar een sterke man à la Ling boven moeten staan die in dat soort situaties de onervaren mannen in het T.H. zou wijzen op hun verantwoordelijkheden en het Plan Cruijff. Maar het werd dus Van der Sar, en die had juist niet het vermogen om in situaties met frictie/onenigheid binnen het T.H. de mannen op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Die keuze voor Van der Sar is bewust gedaan door Henrichs en co, daar ben ik van overtuigd. Ze wilden in 2012 - toen Cruijff eindelijk voet aan de grond had - alsnog dat het Technisch Hart (hét orgaan waarvoor Cruijff zo lang heeft gestreden) uiteindelijk uit elkaar zou vallen. Nou, dat is ze goed gelukt!
3 -1
geDaante
Precies.
1 0
Babangida83
Had t zelf kunnen schrijven. Wat ik alleen nog mis, is dat de oud-spelers er nog niet eens zo veel aan kunnen doen. Die weten niet beter en uiteindelijk ben je in een soort strijd met de rest beland omdat menigeen niet weet hoe je effectief vergadert. Maar met een zeer politiek getinte RvC die de boel zou begeleiden, hebben ze ook geen schijn van kans gehad. En geloof me, voetbal is emotie, elke discussie hierover zou in een ruzie kunnen eindigen als de betrokkenen niet weten hoe te vergaderen of hoe te luisteren naar mensen die er het meest van af weten (want het is menselijk te denken meer te weten dan iemand die er elke dag bij betrokken is, waardoor de deskundige zich miskend gaat voelen.)
2 0
geDaante
Ik vind het wel te makkelijk om te zeggen dat de oud-spelers er niet zoveel aan zouden kunnen doen. Ze hadden zich gewoon aan de afspraken moeten houden, hun ego en eigenbelang opzij moeten zetten, en dan had die RvC en/of bestuur niks kunnen maken. Helaas was dat alweer teveel gevraagd.
0 0
Babangida83
Dat vind ik weer te makkelijk gezegd :-). En vergeet niet, 'shit' valt naar beneden, niet naar boven. Als de baas een falend systeem creëert, gaan de meeste mensen automatisch op survival modus en dan is het eerst henzelf en dan pas de rest. Als iemand dan iets vreemds doet, dan is dat het begin van een sneeuwbaleffect. En voor je het weet, steun je het ontslag van Jonk.
0 0
Ronaldinho020
Dat is volgens mij niet echt menselijk hoor, doen alsof je het beter weet dan een deskundige. Dat heet een gigantische plaat voor je kop hebben. Of iemand die lekker ze kop in het zand steekt.
Heel naar trekje die sommige mensen hebben.
0 0
Babangida83
En dus is het menselijk. Leuk is natuurlijk anders. Een plaat voor je kop hebben is nogal variabel. De ene deskundige is de andere niet, waardoor hij soms minder autoriteit afdwingt. Toch zullen mensen hem die wel moeten geven als je effectief wilt samenwerken. Maar het blijft ook zo dat ook een autoriteit fouten kan maken. De kunst is te luisteren als het moet en in te grijpen als het nodig is. Over wat 'nodig' is, zijn de meningen echter te vaak verdeeld. Is ook moeilijk. Maar door een open, veilige en constructieve werksfeer te creëren, kun je dit makkelijk maken.
0 0
DarkChild
Het is misschien wat emotioneel aangezet, maar hij wel een punt. Dat het misschien een pijnlijk punt is zou wel kunnen. Want ik hoor Sar en Overmars nog steeds te pas en te onpas over de Ajax-filosofie en nemen zelfs de naam Cruijff daar bij in de mond...maar ehm. is dat dit?
Is dat karrevrachten aan breedteaankopen? Een 4-2-3-1 zonder vleugels? Mag ik aannemen dat de mensen die nu zo enthousiast zijn ook echt vinden dat dit des Ajax is? Of maakt dat niet zo veel uit als er maar winst is?
2 0
Ronaldinho020
Pfff, mensen die nog steeds beginnen over formaties(op papier) en daarbij insinueren dat cruijf alleen 433 zou spelen in deze tijd. Dat is waanzin. Ajax moet vernieuwend zijn, en niet kosten wat kost vasthouden aan dat wat ooit werkte..
0 0
geDaante
4-2-3-1 is vernieuwend dan? Dat deed Van Marwijk al, en sindsdien vele coaches. 4-3-3 met de punt naar achter is nou eenmaal qua formatie de meest ideale veldbezetting voor kort combinatiespel, door de afstanden tussen spelers die overal vrijwel gelijk zijn (kort) en waarin de meeste driehoekjes mogelijk zijn.
1 0
Sunstridr
Overmars wou Bosz houden maar Bergkamp niet (en op dat moment geloofde VD Sar Bergkamp nog). Bergkamp ging zelf voor Keizer liggen omdat hij eigenlijk Bergkamp's probeersel om Ajax zelf te heersen.

Jonk en Bergkamp hadden ruzie over de salaris van de Jeugd trainers als ik mij goed herinner, dus dat was niet iets dat Overmars de schuld van kan krijgen.

Je zit de doen alsof Overmars express de club wil verneuken, maar dat is helemaal niet waar. Plan Cruijff word volgens mij nog steed gevolgd maar niet tot het woord.

De Boer en Overmars hebben een financiële zwak ajax weer op order gekregen.
De Boer heeft niet altijd de beste kussens gemaakt qua spelers, dat weten wij allemaal (ik heb mij ook het gevoel dat Bergkamp hier een handje mee in had).

Ik kan me echt niet zien waarom Overmars zou naar Arsenal gaan als hij terug zou gaan qua mogelijkheden/transfer beleid.
0 -1
DeBaller
Sterk man, heel sterk verhaal. Lekker kort ook.. Kan je nog meer onzin verzinnen in 1 tekst? Man man man..
3 -1
geDaante
Je hebt er blijkbaar helemaal niks tegenin te brengen, ik zie geen enkel weerwoord of onderbouwing dat het onzin zou zijn. Sommige mensen volgen Ajax intensiever dan alleen de wedstrijden.
2 0
JohnnyD
En wat zou er dan allemaal verzonnen in zijn? Vertel, ik ben reuze benieuwd.
0 0
Ronaldinho020
Snap je frustratie, maar zelden zo’n lap met stront gezien. Holy shit.
5 -4
Juichtoon
Volgens mij klopt het gewoon hoor. Er is geen plan Cruijff meer, geen TH, geen clubvisie, geen eenheid in de opleiding. Etc.
Kortom alle ingrediënten voor mislukken zijn aanwezig. En dat gebeurt dan ook.
5 -1
Ronaldinho020
Plan Cruijf was al gedoemd te mislukken helaas. Vervolgens was het juist het niet kunnen handelen van Overmars een blok aan het been, waardoor er elke keer te laat gehandeld werd, en dus de selectie niet op orde was.
Dat er teveel is betaald voor Blind ben ik het mee eens, maar ook hij heeft gewoon prima potten laten zien. Nu het misgaat, zakt hij en het hele elftal eigenlijk door de ondergrens... en dat is heel zuur want zowel Blind als Tadic als Huntelaar zouden deze grens moeten bewaken..

Maar dat Overmars kijkt naar deze groep spelers stemt mij wel veel goeds. Maar dan moeten ze wel echt iets toevoegen naast “ervaring”.

Maar vertel mij even waarom geen TH een ingredient is voor mislukking. Waarom is er geen clubvisie?

En omdat het nu 3 wedstrijden na de winterstop misgaat, klopt er helemaal niks meer in de club en is Ajax doodziek. Beetje paranoide vind je niet?
Voor de winterstop was het feest en konden we de CL winnen(bij wijze van spreken) en nu moeten we oppassen dat we anders nooit meer een prijs winnen en kapot gaan.

Relativeer een beetje en doe die oogkleppen af en probeer niet 1 mannetje aan te wijzen voor dit falen na de winterstop.
1 -1
geDaante
Overmars was dan ook niet de enige, De Boer speelde ook een zeer dubieuze rol, maar ook Van der Sar, de RvC als geheel, en het bestuur net zo. Later ook alle leden (unaniem stemmend tegen Cruijff), en zelfs de supporters die er vrijwel niks op uitdeden Cruijff te behouden voor Ajax.
0 0
ajaxrulesz
Vind dat wel grappig die zelfpijpery pierre henano komt ook regelmatig met enorme lappen tekst, wat niet altijd makkelijk te ontleden valt.
0 0
Pierre Heno
OK hier gaan we dan: 1 plus 1 is 2 (en soms zelfs 3). Volgende week, zelfde plaats, zelfde tijd voor les 2. Geloof me , een boek heeft nog veel meer 'lappen tekst' ( onder de kenners bekend als 'bladzijden' ook wel 'pagina's genoemd). Truc om snel door die 'lappen tekst' heen te ploegen : screen op de namen Overmars, Ten Hag, Vder Sarm 5 op een rij, laatste titel, Wöber, Neres en ook Sinkgraven en Kristensen. Dan wordt de essentie van de inhoud je al snel duidelijk.
0 0
JohnnyD
Moeilijk he, zo'n tekst langer dan drie zinnen?
2 0
Web
Zo vermoeiend dit.
1 -3
Juichtoon
Salarisplafond loslaten is een korte termijn zege gebleken. Dat je de problemen voor moet zijn die hieruit ontstaan is een loze belofte. We zitten nu met de gebakken peren.
Je moet ervoor zorgen dat de problemen niet ontstaan.
0 -2
BrandjeXL
De Marcie goed nieuws show vooral het stukje of dat de selectie in balans is slaat natúúrlijk nergens op. Zo spelen we al bijna drie seizoenen zonder een echte nummer 6/cvm. Spelen we al meerdere seizoenen zonder een echte rechtsback. Eerst was het Veltman die te klein voor het centrum was en nu spelen we met een middenvelder als rb. Wöber verkopen was ook geen slimme zet. Daley Blind had nooit als verdediger gehaald mogen worden. Zowel Bande als Tadic zijn geen linksbuiten maar die eerste is wel voor die plek gehaald. Dus de selectie is totaal uit balans beste Marc en het nadeel dat spelers niet op hun natuurlijke positie spelen komt naar voren wanneer je onder druk komt te staan. Zie Schöne is de topwedstrijden. Zie Nous tegen Feyenoord. Beste Marc ga voor volgend seizoen aub spelers halen die op eigen positie spelen en geen spelers halen die op een positie KUNNEN spelen zoals nu het geval is.
0 -1
Ajacider
Toch heb je in de winterstop verkeerd gegokt en daarbij is de teamspirit verloren gegaan Marc. Verkopen van Wober was overbodig. Had dan frenkie meteen laten gaan naar AFC Barcelona en blind op 6.
2 -1
godenzonenssuper
Aldus de grote opportunist die altijd volledig meegaat met de wensen van de hoofdtrainer. En het maakt Marcie verder geen reet uit welke opvatting de hoofdtrainer heeft.

Geen lange termijn visie, geen kunde en geen beleid.
Dat is inmiddels op de Toekomst ook al te zien.
3 -11
Web
Het zal ook niet
Overmars heeft meer in zijn grote teen dan jij in je hele lichaam
Die man lacht om jou kinderlijke opmerking
Weet je waar verantwoordelijk voor is Frenkie ( die bij jou NIETS verkeerd kan doen ) Overmars, ook voor het ongelooflijke bedrag dat hij hem heeft verkocht?
3 -3
godenzonenssuper
Meer wat in zijn teen?
0 0
AFCAPolarBear
Verklaar jezelf eens!

Geen lange termijn-visie? Hij heeft de afgelopen jaren een elftal aan jeugdtalenten aangetrokken. Jawel, voor de toekomst! Hij haalt geen 3de rangs spelers die op dit moment beter en verder zijn dan de meeste jeugdspelers, maar houdt dat geld in zijn zak. Daarmee heb je meer wisselvalligheid, maar wel de toekomst. Afgelopen seizoenen van geleerd dat je met 11 jonge talenten niet constant genoeg bent om kampioen te worden. Dus is Blind en Tadic (terug)gehaald, van hen had je mogen verwachten en eisen dat ze de jonge spelers op sleeptouw zouden nemen en altijd een acceptabel niveau zouden halen, wat niet is gebleken in de 4 wedstrijden na de winterstop.

Geen kunde? Frenkie verkopen voor 80 miljoen? Ik denk dat Van Geel bij 50 miljoen al een strik had gekocht en een chartervliegtuig had besteld om Frenkie persoonlijk bij Barcelona af te leveren. Aan de andere kant, mist er al jaren wel iets in de spelersgroep, waardoor we geen kampioen zijn geworden. Dus dat kan je inderdaad wel op conto van Overmars zetten. Maar om dan te zeggen dat ie geen kunde heeft, gaat mij te ver. Van Geel en Gerbrands komen eerder in aanmerking voor die classificatie!

Wat betreft de Toekomst, daar kan ik wel redelijk met je meegaan. Ze moeten goed onderzoeken waarom zoveel jeugdspelers vroegtijdig Ajax verlaten. Maar dat is geen werkterrein van Overmars, dus dat kan je hem niet op aanspreken.
1 -1
LouisVonGoal
Overmars mag nog jaren blijven. Doet het uitstekend. Als het aan Marc lag, was Bosz hier nog.
8 -2
Schip
Op zich mee eens. Korte lijnen zorgen voor eenduidigheid, consistent beleid, daadkracht.

Maar dan moet het beleid wel goed zijn natuurlijk. Verkoopdeals is Overmars' zijn ding. Scouting is meer op orde, maar heeft veel te lang geduurd. Overmars wist bij zijn aanstelling al dat de scouting aangepakt moest worden. Dat was al in de FL geconstateerd.

Aankoopbeleid is 5 jaar lang dramatisch geweest. Heeft een fortuin aan SInkgraven besteed, die totaal geen meerwaarde vormde als middenvelder. Ziyech werd ook veel aan besteed, terecht, maar die kwam veel te laat. Er werden ook onder vDuivenbode grotere aankopen gedaan, dus dat verhaal dat er niet betaald mocht worden is deels onzin. Loonplafond was wel een ding. In principe goed dat hij dat beleid heeft aangepast.

Heeft Jonk de deur uit gejaagd door zijn invloed in te perken en budget te weigeren. Dat raakte Jonk meer dan de breedteaankopen.

Heeft Bergkamp de deur uit gejaagd, terwijl die de FR mogelijk heeft gemaakt met Jonk. Daarin heeft Overmars zijn baan te danken. Bergkamp was een enorm eigenwijze gozer, maar hij had het met de jeugd goed voor. Die mensen moet je aan boord houden.

Heeft Bosz aangesteld. Top keuze, maar die was wel op voorspraak van Bergkamp.

Heeft Keizer aangesteld - te vroeg. Maar als je hem dan aanstelt, ondersteun hem dan met aankopen en geef hem net als TH een heel seizoen de kans. TH heeft niets beter of meer gepresteerd dan Keizer in zijn eerste jaar. Terwijl hij wel aankopen kreeg en Keizer niet.

Grootste blunder van Overmars: aanstellen TH zonder overtuigend en relevant track record.

Dus: slecht aankoop- en scoutingsbeleid voor 5 jaar, pas kort hersteld. Conflicten niet opgelost, maar laten escaleren en iedereen de laan uitgestuurd. Heeft Bosz aangesteld en Europa league finale gehaald. Salarisplafond doorbroken. Echter 0 prijzen tot op heden zonder de titels van de Boer. Heeft Keizer laten verzuipen, TH komt met moord weg, die nooit aangesteld had moeten worden.

Al weer een heel ander beeld dan Marc schetst.
3 -1
BokkieBokstra
Sinds dat gedoe met Keizer heb ik geen enkel respect meer voor Overmars en van der Sar. Dat was zo beneden peil. Met het handelshuis Ajax gaat het overigens prima.
1 0
Ar
Mooi baas.
En leg nu eens uit waarom je Wöber zo makkelijk hebt laten gaan.
6 0
M.Olsen
Omdat hij vorig jaar ervoor zorgde dat Ajax er kansloos afging tegen PSV in het kampioensduel
0 0
Pierre Heno
Dat was echt geen kampioensduel meer, hooguit een brandend strohalmpje.
0 0
ajaxdordtt
tjaa het blijft sport en dat wordt ook beslist op toevalligheden en foutjes. Ik vind dat van de 5 jaar het meerendeel best begrijpelijk is en het bestuur niet kan worden aangerekend. Zoals het seizoen waar het verpest werd tegen de graafschap. Of het jaar met Nouri. Weinig aan te doen. Het jaar met de El finale is ook niet zo raar. 9 europese wedstrijden extra doordeweeks, Waarvan 5 x vliegen. Dan is het ook niet zo vreemd dat je de titel op een puntje mist tegen een team wat al sinds oktober alleen voor de titel speelt.
0 0
ajaxx123
Ondanks alle kritiek, wat hij hier zegt is natuurlijk wel waar en heeft hij volledig gelijk.
8 -2
geDaante
Vind jij. Hij kan zoveel vinden, er was afgesproken een Technische Hart aan te gaan, om miskopen en paniekaankopen zoveel mogelijk te voorkomen, de focus op de jeugd niet te verliezen, de lange termijn te bewaken.

Alle technische macht bij één man is gewoon zeer riskant, en zorgt voor korte termijndenken, met ook paniekaankopen en reacties; Kristensen, Varela, Bandé, Keizer/Bergkamp weg. Stel ook de verkeerde man aan, en je hele club is technisch overgeleverd aan een incompetent iemand. Overmars bakt er ook niet zo veel van in mijn ogen.

Zeer slechte zaak.
1 -5
31xAjax
Het TH was een verzinsel van iemand die totaal geen sjoege had van hoe je een organisatie inricht. Net zo min als kennis van welke kwaliteiten in bepaalde functies vereist zijn....
0 -1
AFCAPolarBear
Paniekaankopen? De enige paniekaankoop die onder Overmars is geweest, is Ziyech. Kristensen en Bandé zijn langere tijd gevolgd en gehaald om na een half jaar in te passen in het team. Varela is een tijdelijke oplossing, om juist de jeugd (Kotarski en/of El Maach) een kans te gaan geven, als Onana weggaat.

Ben wel met je eens, dat het riskant om 1 man de dienst te laten uitmaken, maar volgens mij heeft vd Sar en daarboven nog RvC nog macht om dingen tegen te houden/te veranderen
0 0
JohnnyD
Je weet dat Overmars deze functie al langer uitoefent dan een jaar?
1 0
Dastaan
Ja en? Waarom niet praten over wat er op dit moment gebeurd binnen Ajax. Het is 1 grote chaos. Weet niet of je het beseft meneer Overmars maar kampioen worden ziet er steeds minder naar uit. De spelers worden teveel betaald en denken dat ze door hun lakse gedrag overal mee wegkomen. Het is tijd voor actie, hoelang moeten wij dit nog blijven accepteren?
2 -7
AFCAPolarBear
Volgens mij zit Overmars niet op de trainersstoel. Hoe een team op het veld presteert is de directe verantwoording van de trainer. Als je naar de selectie kijkt, is dat mijns inziens veruit de beste van de competitie. Een goede mix tussen ervaring en talent. Dan zeg ik: goed werk Marc!
2 0
Pierre Heno
De trainer-coach werd aangesteld door Marcus Aurelius. Dan ben je ook indirect verantwoordelijk voor de daden welke voortkomen uit diens competenties.
0 0
trodat4030
Volgens mij is Overmars degene die de trainer aanstelt én aanstúúrt. Zodoende is Overmars wel degelijk verantwoordelijk voor de prestaties, ookal bepaalt hij niet zelf dat bijv vd Beek op 10 moet of Ziyech en Tadic nooit gewisseld mogen worden, hij is er wél verantwoordelijk voor. Dat is in iedere baas-ondergeschikte-relatie. De baas is verantwoordelijk voor de daden van de ondergeschikten, altijd. Daarom is ie de baas.
0 -2
Luie
Dus had hij iedereen moeten verkopen afgelopen zomer ipv meer salaris geven?
dan hadden we idd zo kampioen geworden.
0 0
Jari_held
Je moet niet alles geloven wat in de telegraaf staat
3 -1
alvin01
Nou wie dan?
0 0
Jarl1989
Sjaak Swart.
2 0