Vader Gravenberch: 'Ik denk dat Ryan zeker 50 procent beter is dan in zijn Ajax-periode'

door Jari Perridon 116

Bron ESPN

Vader Gravenberch: 'Ik denk dat Ryan zeker 50 procent beter is dan in zijn Ajax-periode'

door Jari Perridon 116

Bron ESPN

Laatst geüpdatet

Ryan Gravenberch heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt, zo stelt zijn vader in gesprek met ESPN. Ondanks een goed eerste seizoen bij Liverpool is hij deze zomer de grootste verrassing in de EK-selectie van het Nederlands elftal. In 2021 werd Gravenberch door toenmalig bondscoach Frank de Boer meegenomen naar het EK, maar anderhalf jaar later liet Louis van Gaal hem afvallen voor het WK in Qatar. Nu maakt hij zijn rentree bij Oranje.

'We hebben lang het gevoel gehad dat hij er niet bij zou zitten', erkent de vader van Gravenberch. Zijn vader zag dat de concurrentie op het middenveld bij Oranje enorm was, maar de hoop op een plekje bij de definitieve selectie nam de afgelopen weken toe. 'Hij werd geselecteerd voor de driedaagse trainingsstage en het enige wat hij daar kon doen was zichzelf laten zien.'

'Tijdens die trainingsstage zijn de dingen niet onfortuinlijk voor Ryan verlopen', geeft zijn vader, die doelt op het geblesseerd wegvallen van concurrenten Mats Wieffer, Marten de Roon en Quinten Timber, toe. Doordat nu ook Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners zijn weggevallen lijkt de kans steeds groter dat Gravenberch minuten zal maken op het eindtoernooi.

Op 29 mei werd bekend dat de jonge middenvelder bij de definitieve selectie van Ronald Koeman zou zitten. 'Ryan appte ons, maar zei dat we het nog wel stil moesten houden. We waren heel blij. Niet veel later werd het openbaar gemaakt. Toen ontplofte mijn telefoon. Ik hoorde non-stop pling, pling, pling, haha. We hebben het lekker over ons heen laten komen. We zijn een hele realistische familie en zijn vooral trots op Ryan', vervolgt de vader van Gravenberch.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Overstap naar Liverpool heeft zijn vruchten afgeworpen

De EK-selectie van Gravenberch volgt na een goed eerste seizoen bij Liverpool. In 2022 maakte de jongeling de overstap van Ajax naar Bayern München, maar daar vertrok Gravenberch alweer na één seizoen. De middenvelder had gehoopt meer kansen te krijgen bij de Duitse grootmacht, die Gravenberch niet wilde laten gaan. 'Hij was door Bayern gehaald met het oog op de toekomst en ze zagen zijn kwaliteiten. Bayern had nog steeds veel vertrouwen in hem en daardoor hebben zij hun huid heel duur verkocht. Uiteindelijk is alles op de laatste dag gelukkig goed gekomen', vertelt Gravenberch senior.

In die periode wilde Gravenberch zich volledig focussen op Liverpool. Zodoende wees hij een oproep voor Jong Oranje af. Die keuze kwam hem op veel kritiek te staan. 'We staan daar nog steeds achter. Op deadline day is alles rondgekomen en heeft Ryan die stap gemaakt. Wat mensen niet weten, is dat er daarna nog heel veel praktische zaken geregeld moeten worden. Dat was heel hectisch en veel gedoe. Op dat moment was het de beste keuze om Jong Oranje af te zeggen', is zijn vader van mening.

In de interlandperiodes die volgde werd Gravenberch uitgesloten van Oranje en Jong Oranje. De middenvelder voerde hierover gesprekken met Koeman en Nigel de Jong, de directeur topvoetbal van de KNVB. 'Hij heeft zijn verhaal uitgelegd en snapt het standpunt van de KNVB ook. Het is uitgesproken en inmiddels al heel lang geen issue meer', vertelt zijn vader.

Sterke verbetering ten opzichte van Ajax-periode

Volgens zijn vader is Gravenberch veel beter geworden sinds zijn vertrek bij de Amsterdammers. 'Ik denk dat hij nu zeker 50 procent beter is dan toen. Hij is nog sterker en fitter geworden. Het tempo waarin Liverpool speelt, is echt niet normaal. Alles gaat veel sneller en dat heeft hem heel goed gedaan. Ryan moet bij Liverpool steeds wat extra’s geven en daar is hij een veel betere speler van geworden.'

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Wil jij aanspraak maken op een EK-welkomstbonus tot wel 100 euro? Schrijf je nu in! Alleen voor nieuwe spelers. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.