NOS: Nederland in gesprek met Emiraten over uitlevering Promes

door Ajax Showtime 119

Bron NOS

NOS: Nederland in gesprek met Emiraten over uitlevering Promes

door Ajax Showtime 119

Bron NOS

Nederland is in gesprek met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de uitlevering van voormalig Ajax-voetballer Quincy Promes. Dat meldt de NOS vrijdagmiddag. Het Openbaar Ministerie (OM) wil nog niet bevestigen dat er een formeel verzoek is gedaan aan de VAE, waar Dubai onder valt.

Een woordvoerder van het OM bevestigt tegenover de NOS dat Promes donderdag is aangehouden op het vliegveld van Dubai. Daar was de oud-speler van Ajax met zijn club Spartak Moskou, nadat er eerder een trainingskamp was belegd in Dubai. Dat Promes is aangehouden, zou zijn 'in verband met een lokale overtreding'. Volgens media uit Rusland zou het gaan om een verkeersongeval. Promes zou na het ongeval de plaats van het ongeluk zijn ontvlucht.

Promes is in Nederland veroordeeld tot een jarenlange (zes jaar plus anderhalf jaar) celstraf vanwege handel in cocaïne en het neersteken van zijn neef. Met Spartak Moskou was hij op trainingskamp in Dubai. De rest van de selectie van de Russische club vloog wel terug naar Moskou, maar Promes werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De advocaat van Promes wilde vrijdagmiddag nog niet reageren op vragen van de NOS.

Nederland heeft uitleveringsverdrag met Emiraten

Sinds 2021 heeft Nederland een uitleveringsverdrag met de VAE. Daarin is afgesproken dat beide landen personen uitleveren 'die worden gezocht met het oog op strafvervolging of tenuitvoerlegging van een onherroepelijk vonnis'. Promes werd vorige maand veroordeeld tot een celstraf van zes jaar voor betrokkenheid bij het smokkelen van een grote lading cocaïne. Vorig jaar kreeg hij al een celstraf van anderhalf jaar voor het neersteken van zijn neef tijdens een familiefeest.

Promes speelde in de jeugdopleiding van Ajax, waarna hij vervolgens bij andere clubs als Go Ahead Eagles, FC Twente en Spartak Moskou speelde. In de zomer van 2019 haalde Ajax de aanvaller op bij Sevilla. Nadat in december 2020 naar buitenkwam dat Promes zich mogelijk schuldig had gemaakt aan het neersteken van zijn neef werd hij in de winter van 2021 verkocht aan Spartak Moskou.

Heb je al een TV-aanbieder voor het F1-seizoen van 2024? Bekijk de opties hier. Of bestel rechtstreeks bij Viaplay of F1TV.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.