NAC Breda komt schrik te boven en promoveert naar Eredivisie

door Jesse ter Haar 622

NAC Breda is zondagavond gepromoveerd naar de Eredivisie. De ploeg nam het op tegen Excelsior en verdedigde daarbij een 6-2 voorsprong uit de heenwedstrijd. De Rotterdamse tegenstander kwam binnen vijftig minuten op een 4-0 voorsprong, maar een doelpunt van Casper Staring redde de promotiedroom van NAC Breda.

Excelsior kwam als nummer zestien van de Eredivisie in de play-offs terecht. De Kralingers wisten eerst overtuigend af te rekenen met ADO Den Haag, zo werd er met 1-2 en 7-1 gewonnen in de halve finales. NAC Breda eindigde in de reguliere Keuken Kampioen Divisie als achtste, waardoor het in de eerste ronde van de play-offs moest aantreden. Na Roda JC met duidelijke cijfers over de knie te hebben gelegd, wist de Brabantse club daarna ook door te gaan ten koste van FC Emmen.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Excelsior - NAC Breda (4-1)(6-7)

Het werd zondagavond een wedstrijd om niet snel meer te vergeten. Waar de kansen voor Excelsior om te handhaven na de heenwedstrijd erg klein waren geworden, lag zondag plots alles weer open. Al voor rust stond er immers een 3-0 voorsprong voor de Rotterdammers op het scorebord. Troy Parrott had tweemaal toegeslagen, terwijl voormalig Ajacied Boy Kemper een ongelukkig eigen doelpunt maakte.

Daarmee was het nog niet gedaan, want ook vlak na rust sloeg Excelsior nog toe. Het was opnieuw spits Parrott die scoorde, waarmee hij de 4-0 op het scorebord zette en zijn derde van de avond maakte. De hoop keerde terug in de Rotterdamse harten, maar niet voor lang.

Binnen het uur zorgde Casper Staring immers voor de aansluitingstreffer, waardoor Excelsior over twee duels weer een doelpunt goed moest maken. Daarin slaagde het in het laatste halfuur niet meer en dus wist NAC Breda de plek van Excelsior in de Eredivisie over te nemen. Laatstgenoemde club komt tijdens het seizoen 2024/2025 uit in de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau van Nederland.