Van der Lem: 'Hoopte dat er lering getrokken was uit wedstrijd tegen Spurs'

door Gino Haverkamp 11

Van der Lem: 'Hoopte dat er lering getrokken was uit wedstrijd tegen Spurs'

door Gino Haverkamp 11

Laatst geüpdatet

Gerard van der Lem vindt dat Ajax woensdag tegen Benfica (2-2) in eenzelfde soort val is getrapt als in beruchte de Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur (2-3 nederlaag) drie jaar geleden. Dat is volgens Van der Lem, die assistent was van Louis van Gaal gedurende de jaren negentig, Ajax zelf aan te rekenen.

'We hoopten allemaal dat we lering getrokken hebben uit die wedstrijd tegen Tottenham Hotspur', steekt Van der Lem van wal in het NH Radio Sportcafé. Ajax stond met één been in de Champions League-finale van 2019, totdat in de allerlaatste seconde Lucas Moura de Amsterdamse droom in duigen schoot. Van der Lem zegt dat Ajax toentertijd onnodig aanvallend speelde en zag iets soortgelijks tijdens de wedstrijd van afgelopen woensdag.

'Van de week zag ik Blind in de zestienmeter en Mazraoui stond bij de zestienmeter', legt hij uit. Ook Jurriën Timber stond in de vijandelijke zestien vlak voor de 2-2 van Benfica. 'Als je dan 2-1 voor staat terwijl er nog een kwartier te spelen was. In onze tijd was het zo dat als de ene back naar voren gaat, dan blijft de ander achterin. Je kan maar over één kant aanvallen. Er staan zo veel mensen voor de bal...' Volgens Van der Lem verloor Ajax vlak voor de gelijkmaker al de grip op de wedstrijd. 'Dan moet je eieren voor je geld kiezen en anders spelen.'

Pot: 'Denk dat je Ten Hag onderschat'

Van der Lem stelt dat het een soort patroon bij Ajax is, dat de ploeg vooral of enkel aanvallend kan spelen. Menno Pot, ook te gast, is het daar niet mee eens. 'Ik vind dat je Ajax tekort doet als je zegt dat ze altijd hetzelfde spelen', reageert hij. 'Ik denk dat je de trainer Erik ten Hag onderschat. Dat is een man die zich altijd bewust is van kleine details en specifieke kwaliteiten van de tegenstander. Daar wordt het allemaal op afgesteld. Wel allemaal binnen de eigen manier van denken. Maar ik denk dat daar veel meer details in ogenschouw genomen dan je vermoedt.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.