Sportpsycholoog Koning zag wissel Gaaei: 'Een sporter kan zich incompetent voelen'

door Jari Perridon 77

Bron De Volkskrant

Sportpsycholoog Koning zag wissel Gaaei: 'Een sporter kan zich incompetent voelen'

door Jari Perridon 77

Bron De Volkskrant

Sportpsycholoog Tim Koning vindt het lastig om te oordelen over de impact die de wissel van Anton Gaaei achterlaat. Afgelopen zondag werd de jonge rechtsback na ruim een halfuur naar de kant gehaald, iets wat hem eerder dit seizoen in het thuisduel met Feyenoord ook al overkwam. Koning ziet de twee kanten van de wissel.

Volgens de sportpsycholoog kan het na zo een wissel twee kanten op gaan, zo vertelt hij tegenover de Volkskrant. 'Een sporter kan zich incompetent voelen. Zo'n wissel kan de bevestiging zijn van zijn gevoel dat hij het niveau niet aankan. Een gevolg van die twijfel kan zijn dat hij zichzelf onzichtbaar gaat maken: fouten liever vermijden, zodat je ook niet geraakt kunt worden. Het resultaat is vaak dat het de ontwikkeling remt.'

Bij Gaaei leek het afgelopen zondag alsof hij zichzelf letterlijk onzichtbaar wilde maken. Na zijn wissel nam hij plaats op de bank en trok hij zijn jas aan, waar hij zijn hoofd in weg probeerde te stoppen. Niet veel later waren alle berichten op zijn social media verwijderd, vanwege veel hatelijke berichten.

Vroegtijdige wissel kan je ook sterker maken

Aan de andere kant ziet Koning ook gevallen waarbij een vroegtijdige wissel goed uitpakt. 'Hij kan ook de uitdaging zien en de fouten gebruiken als feedback om het een volgende keer beter te doen. Dat brengt een andere motivatie met zich mee.' Volgens de sportpsycholoog zijn drie componenten hierbij van cruciaal belang om gemotiveerder te raken: autonomie, verbinding en competentie. Koning meent dat het ook belangrijk is om een goed sociaal vangnet te hebben. 'Het is van belang om je gevoelens te uiten, zodat je de knop kunt omzetten.'

Vlak voor zijn wissel leed Gaaei balverlies op een gevaarlijke plek waardoor een counter van AZ werd ingeleid. Dit balverlies werd Ajax bijna fataal. De commentator bij de wedstrijd noemde het een 'pupillenfout'. Niet veel later werd de Deen naar de kant gehaald door John van 't Schip. Dit overkwam hem al eerder in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Na een aantal fouten haalde toenmalig Ajax-trainer Maurice Steijn hem naar de kant en hij kreeg niet eens een hand. 'Het proces herhaalt zich in alles, als je goed oplet', aldus Steijn, die verder niets kwijt wil.

Registreer je bij Bezwaarmaker.nl en maak gratis bezwaar tegen je WOZ-waarde!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.