Mossou: 'Tadić tilde Ajax op naar een niveau dat niemand nog voor mogelijk hield'

door Gino Haverkamp 57

Bron Algemeen Dagblad

Mossou: 'Tadić tilde Ajax op naar een niveau dat niemand nog voor mogelijk hield'

door Gino Haverkamp 57

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Sjoerd Mossou is lovend over Dušan Tadić. De columnist van het Algemeen Dagblad noemt de vrijdag vertrokken Serviër één van de belangrijkste Ajacieden van deze eeuw. Echter klinkt er ook wat indirecte kritiek, vooral over zijn laatste jaar in Amsterdam. Hoe dan ook is Tadić een speler geweest die veel emoties heeft weten op te roepen bij fans, zo vindt Mossou.

Tadić was 'van alles een beetje', zo opent Mossou zijn column zaterdagochtend, waarna er een blik aan labels opengetrokken wordt. 'Een klootzak en een stripfiguur, een boegbeeld en een artiest, een pure liefhebber en een vervuiler, een strijder en een huilebalk, een egotripper en een ultieme teamspeler', somt de journalist op. 'Er is haast geen emotie te bedenken die Tadić níét beroerde in vijf jaar Ajax.'

Statistisch gezien was Tadić van enorme waarde voor Ajax. Sinds zijn eerste seizoen in het wit-rood-wit, 2018/19 om precies te zijn, eindigde de aanvaller alleen al op basis van zijn Eredivisie-statistieken ieder seizoen in de dubbele cijfers qua doelpunten én assists. Desondanks ontstonden er twijfels over het veldspel van Tadić, die langzamerhand qua leeftijd steeds meer naar 'halverwege de dertig', een pensioenwaardige leeftijdscategorie in de voetballerij, trok.

Mossou trekt daarbij de vergelijking met Cristiano Ronaldo, die Manchester United halverwege het vorige seizoen door de achterdeur verliet, terwijl hij het jaar ervoor verreweg de belangrijkste spelers was met meer dan twintig competitiedoelpunten. 'Cristiano Ronaldo had in zijn laatste volledige seizoen bij Manchester United óók geweldige cijfers, maar de vraag bij een teamsport blijft altijd: maakt je aanwezigheid ook het team beter, onder de streep? En ingewikkelder nog: doet de routinier dat volgend jaar ook nog steeds?' Over Tadić werd die vraag ook steeds vaker gesteld.

Beste of meest belangrijke voetballer?

Bewondering overheerst echter bij Mossou, die stelt dat Ajax met Tadić één van de belangrijkste spelers uit de recente clubgeschiedenis in huis had. 'Het is niet overdreven te stellen dat Tadić Ajax jarenlang optilde, bijna letterlijk, geregeld naar een niveau dat in dit tijdperk niemand nog voor mogelijk hield. Zijn houding, zijn vuur, zijn taal, zijn leiderschap, zijn spel: Tadić was bij Ajax toonbepalend op vrijwel alle vlakken. Hij was de voetballer die door alle muren heen durfde te breken, soms maniakaal, soms bloedirritant, maar onmisbaar voor een club die de hemel wil bestormen. Het is lastig te zeggen of Dusan Tadic de beste Ajax-voetballer was van deze eeuw tot nu toe - die concurrentie is vrij groot. Maar hij was zo goed als zeker de belangrijkste.'

Ajax heeft zijn nieuwe thuisshirt gepresenteerd. Bestel hier het nieuwe thuisshirt voor het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.