Driessen: 'Kroes had voor ogen de totaal verrotte Ajax-organisatie te zuiveren'

door Bart Veenstra 267

Bron De Telegraaf

Driessen: 'Kroes had voor ogen de totaal verrotte Ajax-organisatie te zuiveren'

door Bart Veenstra 267

Bron De Telegraaf

Alex Kroes had volgens De Telegraaf voor ogen 'de totaal verrotte Ajax-organisatie' te zuiveren. Zo zou hij financieel directeur Susan Lenderink hebben willen ontslaan, zo schrijft verslaggever Valentijn Driessen in zijn column in de ochtendkrant.

In zijn column in De Telegraaf schrijft Driessen onder meer het volgende: 'Kroes had voor ogen de totaal verrotte Ajax-organisatie te zuiveren. Zo wilde hij financieel directeur Susan Lenderink wippen. Zij stond overal met haar neus bovenop, maar haalde die neus alleen maar op in plaats van deze diep in de materie te steken en aan de noodrem te trekken.'

Driessen haalt in zijn column ook uit naar (voormalig) commissarissen zoals Michael van Praag, Leo van Wijk, Pier Eringa, Jan van Halst, Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen. Dit in combinatie met de internationale accountants- en adviesorganisatie KPMG. 'Zij hebben met z'n allen Ajax geslachtofferd door niet te doen wat ze moesten doen', zo is Driessen van mening.

Volgens Dreissen faalden zij als toezichthouders met betrekking tot het sportieve, organisatorische, financiële en personele beleid. 'KPMG deed een ondeugdelijk onderzoek, waarmee het bedrijf bewust meehielp om de daders van de implosie bij Ajax buiten schot te houden', schrijf Driessen, die opmerkt dat Eringa en ook Sven Mislintat niet werden geïnterviewd.

Kroes kreeg geen inzage in KPMG-rapport

Over het rapport van KPMG liet Ajax eerder deze week weten dat niemand dat mag lezen vanwege privacygevoelige informatie. Driessen is het daar niet mee eens, omdat hij vindt dat iedereen bij Ajax juist gebaat is bij transparantie. 'De lijken moeten uit de kast. Van Praag en Van Wijk beslisten anders, samen met de RvC-collega’s onder wie Danny Blind. De RvC eiste zelfs dat algemeen directeur Alex Kroes zonder inzage zijn handtekening onder het broddelwerk van KPMG zou zetten. Hij weigerde terecht', schrijft Driessen.

Driessen schrijft tot slot dat de beleidsbepalers bij Ajax elkaar de hand boven het hoofd houden. 'In de bestuursraad van de vereniging Ajax -vertegenwoordiger van 73% van de aandelen van de NV Ajax - gist het. Maar hoe autonoom functioneert Ernst Boekhorst als voorzitter van dit gezelschap? Hij werd hiervoor gevraagd door Van Praag om Van Praag vervolgens als RvC-voorzitter voor te dragen', besluit de columnist.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.