Ajax zit in gordiaanse knoop: 'RvC van Ajax staat voor duivels dilemma'

door Bart Veenstra 347

Bron Trouw

Ajax zit in gordiaanse knoop: 'RvC van Ajax staat voor duivels dilemma'

door Bart Veenstra 347

Bron Trouw

Laatst geüpdatet

De Raad van Commissarissen van Ajax staat voor een duivels dilemma, zo schrijft John Graat woensdagochtend in Trouw. Inzake de kwestie Alex Kroes heeft men een belangrijke beslissing te nemen en dus komt de RvC nog meer onder druk te staan. Mochten meerdere leden van de RvC opstappen, dan zou het machtsvacuüm bij Ajax nóg groter zijn, zo wordt geschreven.

Het is inmiddels ruim een week geleden dat naar buiten kwam dat Alex Kroes, die nog maar net begonnen was als algemeen directeur, door de RvC is geschorst omdat hij zou hebben gehandeld in aandelen met voorkennis. De berichten gaan nu dat de bestuursraad van Ajax het niet eens is met deze beslissing van de RvC. 'Formeel beraadt de zevenhoofdige bestuursraad zich nog op een standpunt over Kroes', schrijft Graat.

Ding is wel: de grootaandeelhouder kan het voorgenomen ontslag niet tegenhouden. 'Het kan hooguit de rvc adviseren om Kroes weer in genade aan te nemen, wellicht in een andere functie. Of hij daarvoor niet te zwaar beschadigd is, is een vraag waar nog verschillend over wordt gedacht in de bestuursraad.'

'RvC van Ajax staat voor duivels dilemma'

'De rvc staat voor een duivels dilemma', gaat Graat verder. De journalist schrijft dat de raad alleen al vanuit moreel oogpunt iemand die een strafbaar feit pleegde niet kan handhaven. 'Tegelijkertijd kan het pro-Kroes-standpunt van de bestuursraad een soort motie van wantrouwen zijn richting de RvC. En die toezichthouders liggen al onder vuur, vooral bij de fans. Volgens hen hebben vooral Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen destijds gefaald in het toezicht op Mislintat, die een aantal matige spelers contracteerde, en daarvoor moeten ze hun verantwoordelijkheid nemen. Maar als zij opstappen, en wellicht ook Van Praag, dan zou het machtsvacuüm bij Ajax nóg groter zijn', trekt Graat een pijnlijke conclusie.

De vraag is nu vooral hoe Ajax zich moet bevrijden uit 'deze gordiaanse knoop'. Wel zijn er mensen binnen de Amsterdamse club die zeggen dat met één goede trainer alles heel snel kan veranderen. 'Ze wijzen dan naar Arne Slot, die Feyenoord in korte tijd van een zieltogende en gevallen topclub reanimeerde tot een landskampioen met Europese uitstraling.'

Graat zag dat Feyenoord in het verleden óók een wespennest was, 'maar het was organisatorisch niet de bestuurlijke lasagne die Ajax is'. 'Die zorgt nu - niet voor het eerst in de clubgeschiedenis - voor totale chaos in alle geledingen. De beschamende vertoning zondag in de Kuip - een ongekende 6-0 tegen Feyenoord - is daar een logisch uitvloeisel van. Met angst en beven leeft menig Ajacied toe naar de wedstrijd zondag tegen FC Twente, in de vrees dat de club nog dieper zal zinken.'

Dinsdag viel op deze site te lezen dat de leden van Ajax vinden dat RvC-voorzitter Michael van Praag zijn excuses moet aanbieden aan Kroes, omdat hij 'met voorbedachten rade karaktermoord' zou hebben gepleegd op de onlangs aangestelde én geschorste algemeen directeur van Ajax. Dit lieten zij weten middels een brief, in handen van Ajax Showtime, aan de bestuursraad.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.