Voorbeschouwing AVA Ajax: Wie moeten het ontgelden bij de aandeelhouders?

door Bart Veenstra 259

Bron Ajax Showtime

Voorbeschouwing AVA Ajax: Wie moeten het ontgelden bij de aandeelhouders?

door Bart Veenstra 259

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kende jaren van voorspoed en dus waren de aandeelhoudersvergaderingen van de afgelopen jaren niet heel spannend te noemen. Dit jaar zou daar weleens verandering in kunnen komen. De Amsterdamse club maakt niet zijn meest gelukkige periode door. Op Europees niveau leed Ajax zware nederlagen tegen Napoli en Liverpool, terwijl het de koppositie in de Eredivisie ook kwijt is.

Het is een bewogen jaar geweest voor Ajax. De Amsterdamse club zag directeur voetbalzaken Marc Overmars in februari vertrekken, nadat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Enkele maanden later, in april, maakte Erik ten Hag bekend dat ook hij Ajax zou gaan verlaten. De trainer zou aan de slag gaan bij Manchester United.

Zonder Overmars en Ten Hag raakte Ajax zijn succesvolle technische duo van de afgelopen jaren kwijt. Een nieuwe technisch directeur is door Ajax nog altijd niet gevonden, al zou de RvC nog altijd op zoek zijn naar een opvolger voor Overmars. Sinds het vertrek van de Epenaar zijn Gerry Hamstra - de technisch manager van de club - en Klaas-Jan Huntelaar verantwoordelijk voor het technische beleid van Ajax, waarbij zij hun functies dienen te rapporteren aan directievoorzitter Edwin van der Sar.

Hamstra en Huntelaar stonden in de afgelopen zomer voor de loodzware taak om het vertrek van een succesvolle trainer - Ten Hag - en het vertrek van vijf tot zes basisspelers op te vangen. Daarnaast vertrokken er ook nog enkele spelers, denk aan Perr Schuurs, die in de afgelopen jaren belangrijke krachten achter de hand waren. Makkelijk ging het lang niet altijd, daar de RvC van Ajax ook voor de transfers van Lucas Ocampos (definitieve transfer) en Odysseas Vlachodimos ging liggen.

Met een nieuwe trainer en twee handen vol aan nieuwe spelers begon Ajax nog succesvol aan het seizoen, maar sinds de verloren wedstrijden bij Liverpool en AZ op 13 en 18 september lijkt er een negatieve sfeer te heersen bij Ajax. Die werd er niet beter op toen Ajax werd vernederd door Napoli (1-6) en later nogmaals verloor van Napoli (4-2) en Liverpool (0-3). De nederlaag tegen PSV (1-2) - de zevende van het seizoen alweer - van afgelopen weekeinde en het gelijkspel tegen Vitesse (2-2) zorgen ervoor dat er sprake is van een crisis in Amsterdam.

Aandeelhouders zullen kritische vragen stellen

Vanwege de mindere prestaties van Ajax dit seizoen in Europa en in de topwedstrijden in het algemeen liggen veel mensen bij de club onder vuur. De verwachting is dan ook dat aandeelhouders heel wat te vragen hebben tijdens de aandeelhoudersvergadering van vrijdag. Zij zullen zich afvragen hoeveel tijd trainer Schreuder nog krijgt, of ze vinden dat er goed gehandeld is rondom het vertrek van Overmars en of er pogingen zijn gedaan om zijn vertrek te voorkomen, waarom er nog altijd geen nieuwe technisch directeur is gevonden en waar de club precies naar op zoek is en waarom sommige spelers zijn gehaald, zonder dat zij zouden zijn gescout.

Daarnaast zal Van der Sar, als algemeen directeur van de club, vragen krijgen. Aandeelhouders zullen willen weten wie nou écht de leiding heeft bij Ajax, waarbij het de vraag is waarom Van der Sar - als leider van de club - niet naar voren treedt als er crises zijn. Niet alleen nu stapt de directeur niet naar voren, maar ook niet eerder toen sommige spelers weigerden te trainen of rondom de casus Mohamed Ihattaren. Aandeelhouders zullen zich afvragen: waarom meldt Ajax niets en waarom is het project rondom Ihattaren uiteindelijk mislukt?

Wat staat er nog meer op de agenda tijdens de AVA?

Over Edwin van der Sar gesproken: tijdens de AVA zal de RvC van Ajax de aandeelhouders in kennis stellen van het voornemen de algemeen directeur te herbenoemen als bestuurder van de vennootschap. Op dit moment loopt de benoemingstermijn van Van der Sar van 15 november 2019 tot en met 17 november 2023. De beoogde herbenoeming is voor de periode daarna: van 17 november 2023 tot en met 30 juni 2025.

Tijdens de AVA zal de RvC van Ajax de aandeelhouders ook in kennis stellen van het voornemen om Maurits Hendriks te benoemen als bestuurder van de vennootschap. De beoogde benoeming is voor de periode van 11 november 2022 tot en met 15 november 2024. Hendriks is sinds 19 september 2022 bij Ajax werkzaam als 'Chief Sports Officer'. Hiermee is hij verantwoordelijk voor het op lange termijn bestendigen van Ajax als topsportorganisatie.

Hendriks heeft in zijn portefeuille onder meer het volgende: Sportpark de Toekomst, project De Nieuwe Toekomst, de jeugdopleiding, het vrouwenvoetbal en de specialistische afdelingen die de voetbalselecties van Ajax ondersteunen.

Van Oevelen treedt toe tot RvC

Tijdens de AVA kunnen de aandeelhouders ook stemmen over het toetreden van Cees van Oevelen tot de Raad van Commissarissen. De termijn van huidig commissaris Ernst Ligthart loopt vrijdag af en hij heeft aangegeven zijn aflopende termijn - na tien jaar commissaris te zijn geweest - niet te willen verlengen.

Dat de RvC van Ajax het ziet zitten in Van Oevelen wordt 'in het bijzonder gemotiveerd' door de combinatie van zijn juridische opleiding, zijn kennis en ervaring als notaris en managing partner van de Amsterdamse vestiging van het internationale kantoor Greenberg Traurig, zijn verleden bij Ajax als jeugd- en amateurvoetballer en zijn kennis en ervaring in diverse functies binnen de vereniging Ajax.

Vanwege het waarschijnlijke toetreden tot de RvC van Ajax zal Van Oevelen zijn lidmaatschap van de Bestuursraad van de vereniging Ajax moeten opgeven. De benoeming van Van Oevelen zal voor vier jaar zijn tot en met de aandeelhoudersvergadering van 2026.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Weet Ajax tegen FC Emmen eindelijk weer eens te winnen met een clean sheet? Zet in en verdien 2,50 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.