'Ajax lijdt operationeel verlies van 7,6 miljoen euro over 2021/22'

door Bart Veenstra 238

Bron AFC Ajax

'Ajax lijdt operationeel verlies van 7,6 miljoen euro over 2021/22'

door Bart Veenstra 238

Bron AFC Ajax

Laatst geüpdatet

Ajax heeft over het seizoen 2021/22 een operationeel verlies geleden van 7,6 miljoen euro, zo meldt de Amsterdamse club via de officiële kanalen. Door de coronapandemie, die een grote negatieve impact had op de transfermarkt, heeft Ajax te maken met een verlies van 19,3 miljoen euro op de transferresultaten. Het nettoverlies bedraagt 24,3 miljoen euro, bijna drie keer zo veel als een jaar eerder (8,1 miljoen).

De netto-omzet steeg wel fors met 51% naar 189,2 miljoen euro. 'Een gevolg van hogere voetbalomzet, partnershipomzet en omzet uit merchandising', zo meldt Ajax. 'De kosten stegen met ruim 24% naar € 196,8 miljoen, voornamelijk door een stijging van salariskosten, wedstrijd gerelateerde kosten en door de schikking met de familie Nouri.'

De inkomsten uit transfers bedroegen € 37,8 miljoen als gevolg van de transfers van Ryan Gravenberch naar FC Bayern München, Noa Lang naar Club Brugge, David Neres naar FC Shakhtar Donetsk, Kjell Scherpen naar Brighton & Hove Albion en Jurgen Ekkelenkamp naar Hertha BSC. Dit is 56% minder dan in het seizoen 2020/2021, waar de tranferopbrengsten € 86,1 miljoen euro bedroegen.'

'Mooi commercieel jaar'

In tegenstelling tot het operationeel verlies, was het voor Ajax op commercieel vlak wel een mooi jaar. Zo behaalde de club een recordomzet aan partnerships van €39,2 miljoen, een stijging van 11,5 miljoen euro. Dit bedrag is uitgezonderd business seats en skyboxen. Deze leveren voor de club 10,5 miljoen op, zonder corona zou dat bedrag rond de vijftien miljoen zijn uitgevallen.

De verwachte stijging van de opbrengsten uit merchandise zijn ook uitgekomen. Deze opbrengsten stegen naar35,6 miljoen euro, ruim veertien miljoen meer dan vorig jaar. Dit heeft vooral te maken met de verkoop van het Bob Marley-shirt, het Europese tenue van vorig jaar.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.