Taylor, Brobbey en Akpom helpen Ajax aan zorgeloze overwinning op FC Volendam

door BadembaBarrie 4034

Bron AS

Taylor, Brobbey en Akpom helpen Ajax aan zorgeloze overwinning op FC Volendam

door BadembaBarrie 4034

Bron AS

Laatst geüpdatet

Ajax heeft zijzn grip op de vijfde plaats en daarmee directe plaatsing voor Europees voetbal verstevigd. Op bezoek bij FC Volendam speelden de Amsterdammers niet groots, maar kwamen ze ook nauwelijks in de problemen. Ondanks een laag baltempo ontstonden er gaandeweg het duel steeds meer scheuren in de defensie van de thuisploeg. Daar wist Ajax uiteindelijk viermaal van te profiteren. Volendam kon geen vuist maken en scoorde nog slechts eenmaal voor de eer.

Volendam vocht voor zijn laatste theoretische kans op lijfsbehoud. Daarvoor wist het dat drie punten vereist waren en even leek het erop alsof Gerónimo Rulli de thuisploeg een handje zou helpen. De doelman haalde in de zestien Volendam-aanvoerder Damian Mirani onderuit ende vraag was of hij daar ook en eerst voldoende van de bal bij raakte. Scheidsrechter Alex Bos oordeelde in eerste instantie van wel en gaf een hoekschop. Even later werd hij toch door de VAR naar het scherm geroepen. Het Kras Stadion hield de adem in, hopend op een strafschop en hoewel Bos na een uitvoerige check inderdaad het VAR-gebaar maakte, ging de rechterarm daarna omhoog, in plaats van naar de stip te wijzen: Mirani stond buitenspel en dus was alles wat daarna gebeurde niet relevant meer.

Het moment was wel een teken dat Ajax het lastig had in Volendam. Het wist niet echt door de linies van de thuisploeg heen te breken en stichtte eigenlijk voornamelijk gevaar uit voorzetten van de teruggekeerde Jordan Henderson. Daar ontstonden een kop- en schietkans voor Chuba Akpom uit, maar de gelegenheidsrechtsbuiten wist geen van beide pogingen tussen de palen te krijgen.

Halverwege de eerste helft slaagde Ajax er plots wel in om door de Volendamse defensie heen te voetballen, met een goede schietkans voor Brian Brobbey tot gevolg. De spits stuitte echter op Mio Backhaus en er was geen teamgenoot om de rebound binnen te tikken.

Toch leek het een bemoedigend moment voor de Amsterdammers die in de minuten daarna nog twee grote kansen bij elkaar voetbalden en daaruit de 0-1 scoorden. Brobbey stuitte andermaal op Backhaus, maar de Volendamse goalie was kort daarna kansloos op de inzet van Kenneth Taylor. Uit een aanval over meerdere schijven kon de bal door Akpom worden teruggelegd op de middenvelder, die met de binnenkant van de voet kiezelhard raak schoot.

In plaats van meer leven in de wedstrijd te brengen, zakte het tempo na de 0-1 nog verder weg. Volendam kwam via een kopbal van Vivaldo Semedo nog enigszins in de buurt van een doelpunt, terwijl Ajax een momentje van dreiging kende via Godts. Verder kabbelde het spel wat voort, zonder dat er iets noemenswaardigs gebeurde.

Direct na rust was dat wel anders. Darius Johnson ontsnapte aan de aandacht van de Ajax-defensie en werd over links diep gestuurd. Het lobje over Rulli was fraai en leek voorbestemd de 1-1 op te leveren. De paal stond Johnson en Volendam echter in de weg. Ook geklungel in de Amsterdamse zestien leverde Volendam enkele minuten later een kansrijke situatie, maar geen doelpunt op.

Ajax was voor zijn dreiging duidelijk afhankelijk van Godts, de enige man met een actie. Uit zijn gedrevenheid kwamen enkele pogingen voort. Zo leidde een dribbel naar binnen van de jonge Belg tot een voorzet van Henderson die door Akpom met de borst werd klaargelegd voor Taylor. Uit redelijk kansrijke positie slaagde de middenvelder er echter niet in zijn tweede treffer van de middag bij te schrijven. Kort daarna probeerde Godts het zelf met een actie naar binnen en een schot richting verre hoek. Ook hij kreeg de bal echter niet tussen de palen.

Uiteindelijk bleek driemaal scheepsrecht voor Ajax en de linksbuiten. Ditmaal koos Godts voor de actie buitenom en hield hij Brian Plat goed van zich af. De bal met links hield het midden tussen een schot en een voorzet, maar was gevaarlijk genoeg om Backhaus tot ingrijpen te dwingen. De touch van de doelman legde de bal echter panklaar voor de instormende Akpom, die eenvoudig voor zijn elfde Eredivisietreffer en de 0-2 kon tekenen.

Het toch al niet bepaald sfeervolle Kras Stadion werd nog stiller, op een groepje van zo’n vierhonderd Ajax-fans na. Die kregen na zeventig minuten nog een extra reden om geluid te maken. Te midden van een uitvakbreed applaus voor de onlangs overleden bekende supporter Lola, veroverde Brobbey het balbezit op Damon Mirani. Het uitkappen van Josh Flint was vervolgens een koud kunstje, waarna Brobbey met links voor de definitieve beslissing zorgde en FC Volendam voor het seizoen 2024/25 veroordeelde tot de Keuken Kampioen Divisie.

Een dergelijke eenvoudige overwinning was voor Ajax alweer even geleden, maar de Amsterdamse honger was nog niet gestild. Henderson gaf kort na de 0-3 een lange bal op Taylor, die doortastender was dan Oskar Buur. Het leverde de middenvelder een nieuwe kans op om voor de tweede keer te scoren en deze liet hij niet liggen.

Zo leek Ajax af te stevenen op een haast vlekkeloze uitoverwinning, maar uiteindelijk bleek dat toch net te veel gevraagd. De Ajax-verdediging bleek dit seizoen al vaker niet bepaald waterdicht. En na het penaltymoment in de eerste helft de bal op de paal van Johnson slaagde Volendam er kort na de 0-4 wel in om een doelpunt te maken. Zach Booth kon vanaf rechts voorgeven en bij de tweede paal stond invaller Benaissa Benamar vrij om de bal in te koppen en de eindstand op het bord te zetten.

Opstelling FC Volendam:

Backhaus; Plat, Mirani (Benamar 76'), Flint, Cox; Twigt, De Haan (Nazih 66'), Le Roux (Mau-Asam 82'); Booth, Vivaldo (Buur 66'), Johnson (Johnson 76').

Wissels FC Volendam:

Lauwers, Van Oevelen, Benamar, Buur, Demircioglu, Douiri, Guessand, Hoeve, Mau-Asam, Nazih, Payne, Safouane.

Opstelling Ajax:

Rulli; Rensch, Šutalo, Kaplan, Hato; Henderson (Vos 81'), Mannsverk (Van den Boomen 72'), Taylor; Akpom (Rijkhoff 88’), Brobbey (Fitz-Jim 81'), Godts (Berghuis 72').

Wissels Ajax:

Gorter, Pasveer, Gaaei, Medić, Rijkhoff, Van den Boomen, Berghuis, Vos, Sosa, Fitz-Jim.

Doelpunten:

0-1 Kenneth Taylor (25')

0-2 Chuba Akpom (59')
0-3 Brian Brobbey (70')
0-4 Kenneth Taylor (77')
1-4 Benaissa Benamar (80')

Bijzonderheden:

- Bij FC Volendam staat oud-jeugdspeler van Ajax Damon Mirani onder contract. De centrale verdediger verliet de club uit de hoofdstad in 2016 en speelt sinds 2021 in Volendam;
- Eerder dit seizoen won Ajax met 2-0 in de Johan Cruijff ArenA van FC Volendam. Steven Bergwijn en Chuba Akpom maakten toen de goals;
- Aanvoerder Bergwijn en Benjamin Tahirović zijn geschorst voor dit duel. Jordan Henderson, Brian Brobbey en Steven Berghuis lijken wel weer fit genoeg om te kunnen spelen.

Ajax Showtime stelt community-regels op: bekijk het hier!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.