Slordig Ajax wint door doelpunt Tadić nipt van Sparta Rotterdam

door NielsOpdam 1390

Ajax heeft zondagmiddag met 0-1 gewonnen op bezoek bij Sparta Rotterdam. De Amsterdammers waren slordig, maar kwamen na 36 minuten op voorsprong, dankzij een doelpunt van Dusan Tadić. Bij Ajax begonnen Danilo en David Neres in de basisopstelling, omdat Sébastien Haller (ziek) en Antony (nog niet fit genoeg) ontbraken.

Erik ten Hag koos onder de lat ‘gewoon’ weer voor Remko Pasveer. Afgelopen woensdag was André Onana de keeper, maar tegen Sparta kreeg Pasveer weer een basisplek. Ook Jurriën Timber, Daley Blind en Edson Álvarez keerden terug in de basisopstelling. Dat ging ten koste van Perr Schuurs, Nicolás Tagliafico en Davy Klaassen, die woensdag een basisplek hadden tegen Besiktas.

Ajax trof een zeer verdedigend Sparta Rotterdam op Het Kasteel. Na tien minuten spelen kreeg de ploeg van Ten Hag toch een eerste mogelijkheid. Danilo kreeg de bal voor zijn voeten en schoot direct op goal. Sparta-doelman Maduka Okoye kon makkelijk redden op de poging van de Braziliaanse spits.

Grote kans voor Sparta via Van Crooy

Na een kwartier spelen bleef Okoye liggen na een botsing met Danilo. De Spartaan had veel pijn, maar bleef nog binnen de lijnen staan. Drie minuten later kregen de Rotterdammers een enorm grote kans. Na balverlies van Neres schakelt Sparta om via spits Emanuel Emegha. Uiteindelijk belandde de bal door Ryan Gravenberch voor de voeten van Vito van Crooy. Zijn schot ging voorlangs, waarna hij werd afgefloten voor buitenspel.

In de 24e minuut moest Sparta-goalie Okoye toch van het veld. Hij kon niet meer verder en werd vervangen door oud-Ajacied Benjamin van Leer. Tien minuten later kreeg Ajax een grote kans via Danilo. Na een kopbal van Álvarez liet Van Leer de bal los. Danilo schoot de bal uit de draai over het doel, terwijl Van Leer nog op de grond lag.

Tadić schiet Ajax op voorsprong

Na 36 minuten was het wél raak voor de Amsterdammers. Aanvoerder Tadić schoot de bal van dichtbij binnen. Heel veel kansen kreeg Ajax niet in de eerste helft. Alleen Danilo kreeg nog een kopkans na een voorzet van Neres. De Braziliaan kopte de bal echter recht in de handen van Van Leer.

Aan het begin van de tweede helft kwam Lisandro Martínez ongelukkig terecht na een luchtduel. De Argentijn greep naar zijn sleutelbeen, maar kon daarna gewoon verder. Rond het uur werd de wedstrijd twee minuten stilgelegd door scheidsrechter Jochem Kamphuis. Vanuit de rechterhoek van Het Kasteel werd er namelijk vuurwerk het stadion ingegooid.

Daarna kreeg Ajax geen enorme kansen meer in Rotterdam. In de tachtigste minuut wisselde Ten Hag voor de eerste keer. Danilo ging met kramp naar de kant en hij werd vervangen door Klaassen. Tadic ging de spits in, Neres verhuisde naar links en Berghuis verkaste naar de rechterflank. Vlak voor tijd mocht Tagliafico ook nog invallen, hij kwam in de ploeg voor Blind. De Argentijn schoot in de 89e minuut nog op het doel van Sparta. Van Leer redde echter op zijn inzet. Uiteindelijk wint een slordig Ajax met 0-1 op bezoek bij Sparta Rotterdam.

Opstelling Sparta:

Okoye (24' Van Leer); Abels, Heylen, Vriends, Beugelsdijk, Pinto; Masouras, Smeets, Auassar (73' Engels), Van Crooij; Emegha (73' Thy).

Wissels Sparta:

Van Leer, Jans, Van Mullem, Mijnans, Meijers, Engels, Goudmijn, Thy, Coremans.

Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind (87' Tagliafico); Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Neres, Danilo (80' Klaassen), Tadić.

Onana, Gorter, Schuurs, Klaassen, Rensch, Labyad, Taylor, Daramy, Tagliafico.

0-1 Dusan Tadić (36')

- Nourdin Boukhari, assistent-trainer van Sparta Rotterdam, ziet het duel met Ajax niet als 'wedstrijd van het jaar'. Lees het volledige interview met Boukhari hier!
- Ajax verspeelde dit seizoen al twee keer punten na een Champions League-duel. Lees hier meer!
- Antony ontbrak tegen Besiktas vanwege 'klachten', het is onduidelijk of de Braziliaan tegen Sparta inzetbaar is.
- Mohammed Kudus, Maarten Stekelenburg en Sean Klaiber zijn niet beschikbaar vanwege langdurige blessures.