Simeon schiet Ajax O15 naar ruime zege op leeftijdsgenoten Sparta Rotterdam

door Jesse ter Haar 21

Ajax O15 heeft dinsdagavond ruim weten te winnen van de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. De Amsterdammers hadden minstens een punt nodig om hun plek in de eerste divisie van het jeugdvoetbal te behouden en daarin zijn de talenten dus geslaagd. Ajax O15 was met 5-2 te sterk voor de tegenstander.

Ajax O15 stond vooraf met zestien punten uit twaalf gespeelde wedstrijden op een zesde plek op het hoogste jeugdniveau. Nummer zeven - ADO Den Haag - stond drie punten achter Ajax, maar had nog een wedstrijd meer gespeeld. Zodoende was het nog niet gedaan voor wat betreft het veiligstellen van de plek in de eerste divisie, maar dat is na dinsdag anders. Het verschil is nu immers zes punten en dat met nog maar één wedstrijd te gaan.

De Amsterdammers gingen de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam met vertrouwen in. Afgelopen weekend werd de mini-Klassieker uit in Rotterdam namelijk met 2-3 gewonnen. Tijdens dat duel schakelden de Amsterdamse talenten voor het eerst weer terug van het 3-4-3- naar het 4-3-3-systeem en dat werd voor dinsdagavond niet opnieuw teruggedraaid.

Ajax in 4-3-3

Zodoende begon Ajax O15 in een 4-3-3-systeem aan de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Binnen zes minuten leverde dat al een doelpunt op. Via Bianief Peters en Abdellah Ouazane werd Tim de Koning in positie gebracht om een deel van het middenveld over te steken. De middenvelder gaf de bal uiteindelijk laag voor op Jeshurun Simeon, die de bal van dichtbij eenvoudig binnen kon lopen.

Vijf minuten later was het opnieuw raak en opnieuw was het spits Simeon die doel trof. Imran Talai wist hem te bereiken middels een lange bal, waarna Simeon de bal goed meenam en de bal over de doelman van de tegenstander heen wist te lobben. Binnen een kwartier ontstond vervolgens ook het eerste gevaar van Sparta Rotterdam, maar een vrije trap van afstand bleef via de binnenkant van de paal buiten het doel.

Daarmee was het nog niet gedaan voor de rust, want na een halfuur ontstond er een grote kans voor Ajax O15. De Amsterdammers speelden onder de druk van Sparta Rotterdam uit, waarna Simeon alleen op de keeper af werd gestuurd. De spits omspeelde de goalie, maar uiteindelijk raakte hij uit een moeilijke hoek de paal. Zodoende werd de ruststand bepaald op 2-0.

Mindere fase Ajax O15

In het begin van de tweede helft gebeurde er opnieuw genoeg. Ouazane werd al binnen twee minuten vrijgespeeld in de as van het veld en vanuit daar probeerde hij te combineren met Simeon. Na een mislukte combinatie kreeg Simeon de bal weer voor zijn voeten, waarna hij hem hard tegen de paal schoot. Drie minuten later werd er een doelpunt van de Amsterdammers afgekeurd. Simeon kon binnenlopen na een voorzet van Ouazane, maar de grensrechter had zijn vlag in de lucht gestoken wegens buitenspel.

In de fase hierna kwam Sparta Rotterdam terug in de wedstrijd. Tussen de 53ste en 62ste minuut scoorden de Rotterdammers tweemaal. Relatief snel werd er echter weer orde op zaken gesteld. Damian Gomes Fereira bediende Simeon met een voorzet vanuit de tweede lijn, waarna de spits zijn derde van de wedstrijd liet noteren.

Een kwartier voor tijd vervolgens, werd de wedstrijd in het slot gegooid. Met de buitenkant van de voet stuurde Ouazane opnieuw Simeon weg. De aanvaller behield het overzicht en bood Gomes Fereira een niet te missen kans: 4-2. Uiteindelijk viel ook de vijfde Amsterdamse treffer nog. Ook het slotakkoord was voor Simeon. Na een combinatie met Noah Rakdou kon de spits oog-in-oog met de keeper van Sparta Rotterdam afronden.