Pover Ajax plaatst zich ondanks thuisnederlaag voor groepsfase Europa League

door Jon van Dam 7917

Een pover Ajax heeft ondanks een 0-1 thuisnederlaag de groepsfase van de Europa League bereikt. Na de 1-4 zege in Bulgarije hadden de Amsterdammers een marge die groot genoeg bleek te zijn. Matias Tissera zorgde namens Ludogorets voor de enige goal van de wedstrijd.

Onder het toeziend oog van aanwinsten Gaston Ávila, Chuba Akpom, Georges Mikautadze en Josip Šutalo begon Ajax aan de wedstrijd. Het eerste kwart van de wedstrijd was erg mat. De Amsterdammers waren veelvuldig in balbezit, maar verder dan een afstandsschot van Kenneth Taylor kwam Ajax niet. Tegelijkertijd kwam Ludogorets ook niet in gevaarlijke situaties voor het doel van Jay Gorter.

Ook in het tweede deel van de eerste helft werd de uitverkochte Johan Cruijff ArenA niet verwend. Ajax grossierde in foute passes en creëerde geen kansen. Owen Wijndal kwam na een flinke botsing met Ludogorets-speler Bernard Tekpetey ongeschonden uit de strijd. De linksback leek even aangeslagen, maar kon de eerste helft net als Tekpetey wel hervatten. De bezoekers deelden nog een speldenprikje uit voor het rustsignaal. Rechtsback en voormalig AZ-speler Aslak Fonn Witry gaf een lage voorzet op Tekpetey. De inzet van de Ghanees werd geblokt door Jorrel Hato.

In het tweede bedrijf voerde trainer Maurice Steijn gelijk een wissel door. Hij haalde Branco van den Boomen van het veld, voor hem in de plaats kwam Davy Klaassen. Met de komst van Klaassen kwam er iets meer energie in de ploeg. Tot echte kansen leidde de wissel niet. Ajax maakte nog steeds een slordige indruk, waarbij er veel simpele passes niet aankwamen bij een teamgenoot. In de 59e minuut werd er nogmaals gewisseld door Ajax. Steven Berghuis verving Carlos Forbs.

Na een half uur spelen kwam Ludogorets plotseling op voorsprong. Uit de kluts kreeg Tissera een rebound voor zijn voeten. Hij schoot de bal hard achter doelman Gorter: 0-1. In de daaropvolgende minuten kwam Ajax niet tot uitgespeelde kansen. Het tempo bleef laag en Ludogorets werd niet naar het eigen doel gedwongen door de thuisploeg. Ondertussen begon het publiek in de ArenA al te morren.

In het laatste kwartier lukte het Ajax niet om in de buurt te komen van het doel van Ludogorets-keeper Simon Sluga. De uitploeg was veelal in balbezit en stichtte af en toe wat gevaar. Doelman Gorter hoefde echter nauwelijks opererend op te treden namens Ajax. De wedstrijd kabbelde voort en Ajax leek zich te hebben neergelegd bij een minimale thuisnederlaag. Het laatste wapenfeit van de thuisclub

Ajax heeft zich na de dubbele ontmoeting met Ludogorets geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Vrijdag zal er om 13:00 geloot worden in Monaco. Dan weet Ajax welke drie ploegen het zal treffen in de competitie waar het in 2017 verliezend finalist was. Vanwege de sterke recente prestaties van Ajax in Europa is de club ingedeeld in pot 1. Zodoende ontloopt Ajax een aantal sterke tegenstanders.

Gorter; Rensch, Medić, Hato, Wijndal (Salah-Eddine, 81'); Tahirović, Van den Boomen (Klaassen 46'), Taylor; Forbs (Berghuis 59'), Brobbey, Bergwijn (Godts, 71').

Ramaj, Setford, Gaaei, Klaassen, Salah-Eddine, Berghuis, Vos, Rasmussen, Hlynsson, Godts, Aertssen, Banel.