Pover Ajax komt niet verder dan een gelijkspel tegen Fortuna Sittard

door Jon van Dam 5833

Ajax heeft in eigen huis dure punten verspeeld in de Eredivisie. Tegen Fortuna Sittard kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Kenneth Taylor en invaller Brian Brobbey zorgden voor de doelpunten namens de thuisploeg.

Ajax hoopte tegen de Limburgers meer te kunnen uitrichten in aanvallend opzicht en de ploeg van John van ’t Schip liet dat al snel zien. In de zevende minuut dribbelde Taylor richting het strafschopgebied van Fortuna Sittard en kreeg hij de tijd om uit te halen. De middenvelder prikte de bal daarna met links in het doel: 1-0. Enkele minuten later kreeg Ajax een grote kans om de score te verdubbelen. Kristian Hlynsson legde de bal op een presenteerblaadje voor Chuba Akpom, maar de spits schoot tegen keeper Michael Verrips op.

De Ajax-storm ging in de twintig minuten hierna weer wat liggen. Het duurde dan ook tot de 37e minuut voordat de thuisploeg weer gevaarlijk wist te worden. Doelpuntenmaker Taylor veroverde de bal en zette daarna een counter op namens Ajax. De daaropvolgende combinatie met Jordan Henderson leverde hem een grote kans op, maar Verrips liet zich wederom niet verrassen.

Ajax komt slecht uit de startblokken in tweede bedrijf

Aan het begin van de tweede helft was Ajax nog niet helemaal wakker. Dat bleek al na vier minuten toen Fortuna Sittard op gelijke hoogte kwam. Middenvelder Deroy Duarte werd de diepte ingestuurd en verraste Ajax-keeper Diant Ramaj in de korte hoek: 1-1. Niet veel later kreeg de uitploeg weer een kans. Knullig balverlies van Borna Sosa leverde uiteindelijk een kans op voor Kaj Sierhuis. De spits van de bezoekers schoot uiteindelijk net over.

Na ruim een half uur wisselde Ajax drie keer. Brian Brobbey, Branco van den Boomen en Carlos Forbs kwamen in de ploeg voor Hlynsson, Sivert Mannsverk en Sosa. De driedubbele substitutie had niet het gewenste effect, aangezien Fortuna Sittard een minuut later op 1-2 kwam. Nadat Taylor weer een kans had gemist door goed optreden van Dimitris Siovas, wist Kaj Sierhuis aan de andere kant wel het net te vinden. De oud-Ajacied was scherp na een rebound en kon de bal voor een leeg doel intikken.

Zo’n vijf minuten na de 1-2 had de wedstrijd ook bijna in het slot gegooid kunnen worden door de ploeg van Danny Buijs. Tristan Gooijer ging in de fout door zomaar de bal in te leveren. Fortuna ging al snel met een overtalsituatie richting het doel van Ajax, ware het niet dat Inigo Córdoba de één-op-één met Ramaj om zeep hielp. In de 79e minuut werd de thuisploeg eindelijk weer eens gevaarlijk. Van den Boomen bediende Brobbey goed met een indraaiende voorzet. De spits kon de bal met zijn hoofd verlengen, maar keeper Verrips bleek weer een sta-in-de-weg.

Brobbey behoedt Ajax voor nederlaag

In de 88e minuut kwam Ajax dan toch op gelijke hoogte. Uit een corner kwam de bal voor de voeten van Josip Šutalo, die uithaalde. Het schot van de Kroaat kwam via een been van Fortuna op de borst van Brobbey, die de bal daarna in het doel tikte. Ajax drong in de extra tijd nog stevig aan, maar wist geen kansen meer te creëeren. Daardoor verliest het dure punten in de strijd om plek 4 en 5.

Zie hier de stand van de Eredivisie!

Ramaj; Gooijer (Gaaei 80'), Šutalo, Kaplan, Hato, Sosa (Forbs 62'); Henderson, Mannsverk (van den Boomen 62'), Taylor; Hlynsson (Brobbey 62'), Akpom.

Rulli, Pasveer, Gaaei, Brobbey, Forbs, Medić, Rijkhoff, van den Boomen, Fitz-Jim, Tahirović, Martha.

Opstelling Fortuna Sittard:

Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Özyakup (Voet 76'), Duarte; Lonwijk (Da Cruz 76'), Oratmangoen (Rosier 67'), Córdoba (Griffith 86'), Sierhuis (Peterson 86').

Wissels Fortuna Sittard:

Koopmans, Voet, Fofana, Peterson, Halilović, Griffith, Hendriks, Da Cruz, Markelo, Braaf, Rosier.

1-0 Kenneth Taylor (8')

1-1 Deroy Duarte (49')
1-2 Kaj Sierhuis (66')
2-2 Brian Brobbey (88')

- Kaj Sierhuis en Mitchell Dijks keren voor even terug bij de club waar ze hun jeugdopleiding genoten;
- Devyne Rensch mist deze wedstrijd door een schorsing na zijn rode kaart tegen FC Utrecht;
- Ajax kan voor het derde duel op rij de nul houden, na de wedstrijden tegen FC Utrecht (2-0) en Aston Villa (0-0).