Oranje wint moeizaam van Ierland dankzij invaller Weghorst

door Brent Tomassen 1819

Oranje heeft in het Aviva Stadium in Dublin met 1-2 gewonnen van Ierland. Ajacied Steven Berghuis viel in de 89e minuut in. Oud-Ajacieden Daley Blind, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong begonnen in de basis. Oranje staat nu tweede in groep B.

Oranje kende een lastige eerste helft en kwam al snel op achterstand. Na geschutter van keeper Mark Flekken, die de bal in de voeten van een Ier schoof, kon Mats Wieffer een snelle tegengoal met een blok voorkomen. Uit de corner die volgde maakte Van Dijk hands met als vervolg een penalty voor de Ieren, die Adam Idah koelbloedig raak schoot.

In de negentiende minuut werd Denzel Dumfries door een goede pass van Cody Gakpo alleen voor de keeper gezet en onderuitgehaald. Gakpo benutte de penalty. In de 25e minuut sprintte Donyell Malen door de Ierse verdediging heen maar stuitte op keeper Gavin Banzunu. Even later volgde er een kans voor Ierland. Nathan Aké speelde De Jong in die volledig in de dekking stond, maar het schot werd door Aké zelf geblokt. Vlak voor rust kwam er weer zo’n versnelling van Malen maar weer kon keeper Banzunu redding brengen. Xavi Simons kreeg de bal vlak voor rust voor zijn voeten uit de kluts maar schoot over.

Meteen na rust kwamen Tijjani Reijnders en Wout Weghorst in de ploeg voor Wieffer en Blind. In de 52e minuut zag Simons zijn schot geblokt worden nadat hij de bal ontving van Dumfries, die vrij werd gespeeld aan de rechterkant. In minuut 56 kwam Oranje op een 1-2 voorsprong na een prachtige bal van De Jong op Dumfries, die de bal voorkopte op Weghorst. In de 68e minuut kwam Teun Koopmeiners erin voor Malen. Gakpo verliet het veld voor Noa Lang in de 81e minuut. Ajacied Berghuis mocht in de 89e minuut nog invallen.

Volgende wedstrijd tegen Frankrijk

Op 13 oktober speelt Oranje zijn volgende interland, tegen Frankrijk. Oranje staat nu tweede in poule B met negen punten en één wedstrijd minder gespeeld dan Frankrijk. Frankijk staat eerste in de poule met vijf gespeelde wedstrijden en vijftien punten.