Oranje wervelt langs Turkije en pakt de koppositie in de groep

door Jesse ter Haar 985

Nederland heeft dinsdagavond op overtuigende wijze gewonnen van Turkije. Het was een ontmoeting tussen de nummers één en twee van de WK-kwalificatiepoule en die eindigde in een 6-1 overwinning voor Nederland. Namens Ajax scoorde Davy Klaassen én gaf hij een assist, terwijl Steven Berghuis en Devyne Rensch ook een doelpunt voorbereidden.

De wedstrijd begon spectaculair voor de ploeg van Louis van Gaal. Het was Klaassen die zijn land al binnen de eerste minuut van de wedstrijd op voorsprong zette. Diep in het strafschopgebied van Turkije ging de middenvelder de combinatie aan met Memphis en nadat hij hem keurig terugkreeg van de aanvaller van FC Barcelona, hoefde Klaassen alleen nog maar beheerst af te werken. Dat deed hij en dus stond de 1-0 op het scorebord.

Een kwartier later viel ook de 2-0. Opnieuw ontstond het doelpunt uit een combinatie tussen Klaassen en Memphis, maar ditmaal was het andersom. Met een handige voetbeweging door de lucht wist Klaassen zijn teamgenoot vrij te spelen in het strafschopgebied en ook hij bleef rustig in de afronding. Een paar minuten later was het Klaassen weer die op doel schoot. Hij kreeg de bal na opnieuw een knappe actie van Memphis en besloot uit de halen, maar van buiten de zestien kon hij de keeper van Turkije niet verrassen.

Na 25 minuten volgde eerste doelpoging van Turkije, al was het van afstand. Caglar Söyüncü schoot van grote afstand, maar kon Justin Bijlow daarmee niet verrassen. Ruim tien minuten later kreeg Memphis een penalty te nemen. Het was Klaassen die de zestien betrad en werd neergelegd door Söyüncü, waarna de scheidsrechter naar de penaltystip wees. Memphis ging achter de bal staan en maakte zijn tweede en Nederlands derde met een panenka-penalty. Hiermee was het nog niet gedaan, want Turkije kwam voor rust ook nog eens met tien man te staan. Söyüncü haalde Memphis neer en kreeg zijn tweede gele en daarmee rode kaart. Zodoende was de ruststand 3-0.

De Turken kwamen na rust vol goede moed de kleedkamer uit. Het zocht de aanval en werd via een vrije trap ook gevaarlijk, maar Bijlow trad handelend op. Vrijwel meteen daarna was het Daley Blind die een poging waagde. Hij schoot hard, maar net niet zuiver genoeg. Zijn poging verdween over het doel. Even later was het alsnog raak voor de 4-0. Steven Bergwijn gaf de bal richting de tweede paal, waar Berghuis stond te wachten. De Ajacied kopte de bal voor het doel, waarna Memphis de bal van dichtbij met zijn hoofd het doel in werkte.

In de 62ste minuut was het aan Berghuis de beurt om een doelpoging te wagen. Hij werd vrijgespeeld op de rand van het strafschopgebied en kon vrij uithalen, maar hij schoot de bal recht op de doelman af. Een klein kwartier later volgde de volgende kans voor Nederland. Het was invaller Guus Til die hard uithaalde richting het doel, maar onderweg zette Donyell Malen zijn hoofd tegen de bal. Hij kopte echter naast.

Daarmee was het nog niet gedaan. Ditmaal werd Til aangespeeld door oud-teamgenoot Teun Koopmeiners, waarna de middenvelder op zijn as draaide en de bal knap langs de doelman in het net schoot voor de 5-0. Vijf minuten voor tijd waagde Nederland twee pogingen voor de 6-0. Ryan Gravenberch en Memphis waagden pogingen, maar de Ajacied stuitte op de Turkse doelman, terwijl Memphis de verre hoek zocht en net naast mikte. In de slotfase waagden Berghuis en Gravenberch nog pogingen, maar dat mocht niet baten.

Malen wist het net nog wél te vinden. Rensch brak uit namens Nederland, trok naar binnen en zette Malen alleen voor de keeper. Hij twijfelde niet, schoot hard raak en zette de 6-0 op het scorebord. Daarmee was het nog niet gedaan, want Turkije deed nog iets terug. Een korte pass van Bijlow op Virgil van Dijk leidde het tegendoelpunt in, die Cengiz Ünder uiteindelijk wist te maken. Zodoende eindigde een overtuigende interland in 6-1.