Oranje geeft voorsprong weg in slotfase en plaatst zich nog niet voor WK

door NielsOpdam 509

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond nog niet geplaatst voor het WK 2022 in Qatar. Het elftal van Louis van Gaal speelde met 2-2 gelijk op bezoek bij Montenegro. Doordat Noorwegen eerder op de avond punten verspeelde (0-0), kon Oranje zich bij een zege plaatsen voor het WK 2022. In de slotfase ging het echter mis voor de formatie van Van Gaal.

Namens Ajax begonnen Davy Klaassen en Daley Blind in de basisopstelling van het Nederlands elftal. Ryan Gravenberch en Devyne Rensch namen plaats op de bank. In de eerste tien minuten had Oranje veel de bal, maar er werd geen mogelijkheid mee gecreëerd. Montenegro kreeg de eerste kans na een misverstand bij Oranje. Justin Bijlow kwam uit zijn doel, maar timede verkeerd, waardoor Vladimir Jovocic kon schieten. Zijn schot belandde echter in het zijnet.

Na twintig minuten was het nog steeds wachten op de eerste kans voor het Nederlands elftal. In de 24e minuut kreeg Oranje een strafschop na een overtreding op Klaassen. Memphis ging achter de bal staan en benutte de penalty: 0-1. Even later kreeg de ploeg van Van Gaal een grote kans via Arnaut Danjuma. De aanvaller van Villarreal schoot echter net naast. Vlak daarna redde Bijlow goed op een inzet van Marko Jankovic.

Oranje geeft het weg in de slotfase

In de tweede helft begon Nederland zonder Donyell Malen. Hij werd in de rust vervangen door Steven Bergwijn. Na 54 minuten schoot Memphis de 0-2 binnen voor Oranje. Op aangeven van Denzel Dumfries kon de aanvaller van FC Barcelona binnenschieten. Plaatsing voor het WK 2022 leek binnen te zijn. Na 66 minuten bracht Van Gaal Teun Koopmeiners voor Georginio Wijnaldum. In de 78e minuut kwamen ook Gravenberch en Noa Lang voor Frenkie de Jong en Danjuma.

Tien minuten voor tijd leek er niks aan de hand te zijn voor Oranje, maar na 82 minuten maakte Montenegro de aansluitingstreffer. Ilija Vukotic omspeelde Bijlow en schoot de 1-2 binnen voor de thuisploeg. Vier minuten later maakte Montenegro een einde aan het Oranje-feest, want de 2-2 werd gemaakt door Nikola Vujnovic. Hij kopte de gelijkmaker binnen, waardoor Nederland nog niet geplaatst is voor het WK 2022 in Qatar. Aanstaande dinsdag speelt de ploeg van Van Gaal een finale tegen Noorwegen in De Kuip.